Skocz do zawartości
mafioso12

Pentium 4 Northwood 2ghz - Podkręcanie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam posiadam procesor Pentium 4 2Ghz, podaję link do loga z CPU-Z 1.41, który dużo więcej powie o moim procku tym którzy dobrze się znają na OC: http://up.wklej.org/download.php?id=8303a7...1875981be5bdb6f

Posiadam płytę główną Mercury Kobian KOB P4X266 NFSX, czyli bardzo stara i chciałbym na niej przetaktować wyżej wymieniony procesor. mam trochę nietypowy bios bez blokady napięcia AGP i PCI a pentium 4 można podkręcić tylko poprzez FSB.

Napiszę jeszcze, że w czasie spoczynku temperatura procka wynosi około 40-42stopni, podczas stresu jest to około 50-53stopnie, ale mam zamiar dać z tyłu obudowy wiatraczek wyciągający ciepłe powietrze więc temp. powinna jeszcze trochę spaść. (temperatury mierzone czujnikiem. wiem, że mało wiarygodne ale lepsze to niż nic)

Otóż wchodze do BIOS-u i wybieram opcję:

Frequency/Voltage Control i mam tam następujące opcje (w kwadratowym nawiasie zaznaczone są moje ustawienia):

Auto Detect PCI/DIMM Clk:

[ENABLED]

Spreas Spectrum:

[spectrum +/- 0,5%]

Spectrum +/- 0,3%

Disabled

CPU Host/AGP/PCI Clock:

[Default] (czyli pewnie 100/66/33Mhz

100/66/33 Mhz

103/69/34 Mhz

107/71/36 Mhz

110/73/37 Mhz

133/66/33 Mhz

137/69/34 Mhz

140/70/35 Mhz

143/71/36 Mhz

145/73/35 Mhz ( mogę wybrać tylko takie opcje nie mogę dowolnie zmieniać tych wartości)

Mam kartę graficzną Radeon x1050 na agp która także jest podkręcona z domyślnych 250GPU 200 pamięci na 350GPU 250pamięci i chciałbym aby tak pozostało.

Posiadam 1024MB DDR Ramu Geila w dwóch kościach pamięci (2x 512MB)

jak myślicie czy da się go wykręcić tak aby działał stabilnie i dało to wymierne rezultaty? Nie stać mnie na nowego kompa a ten procek nie daje już niestet rady tymbardziej, że jest na FSB 100MHz ale zaletą niewątpliwie jest wysokie mnożnik (20x) no chyba, że się mylę to mnie poprawcie bo jestem laikiem w tych sprawach.

Ewentualnie czy opłacałoby mi się wymienić płytę główną? Np. na jakiegoś używanego asrocka p4i65G, biostara P4TPT, lub Gigabyte GA-8SG667 z allegro. Czy mój procesor bedzie pasował na te płyty główne? - socket niby ten sam. Co o tym myślicie?

Z góry dziękuję za porady

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No cóż, okazało się, że moja płyta umożliwia zmianę mnożnika, ale zaraz potem dowiedziałem się, że pentium 4 ma zablokowany mnożnik. Zresztą opcji zmiany mnożnika nie jest dostępna w biosie ze względu na blokadę.

Co myślicie o tym żeby podnieść trochę napięcie procka i spróbować odpalić go od razu na fsb 133mhz? Czy istnieje duże ryzyko uszkodzenia procesora lub płyty głównej?

Posiadam pamięci Geil 2,5-3-3-6 ale teraz bez problemu działają na timingach 2-2-2-5.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

FSB 133MHz to duży skok. Pentium będzie miał wtedy 2.66GHz. Ryzyko uszkodzenia nie jest duże. Komp nie odpali, wtedy reset BIOSu, jak odpali to się cieszyć, ale wtedy będziesz miał problemy z temperaturą, skoro teraz w stresie masz 53*C.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli uważasz, że warto spróbować? napisałem na kilku innych forach o overclockingu ale nie wiem dlaczego nikt nie che odpisać no mojego posta. Przecież nie jest to pytanie z kosmosu. Chciałem tylko się dowiedzieć czy wasrto spróbować ustawić wyzsze fsb i czy jest to bezpieczne dla mojego sprzętu.

Dzięki za odpowiedz

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To prosze o przeniesienie tematu do odpowiedniego działu. Zmyliło mnie to, że widziałem tutaj więcej postów dotyczących podkręcania oraz opis dziłu, który brzmi:

"Podstawowe Zagadnienia

Jak podkręcić, gdzie znaleźć i dlaczego nie działa. Swoje pierwsze kroki skieruj właśnie tutaj"

Edytowane przez mafioso12

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi