Skocz do zawartości
Mr.Pool...

A-trend Atc-6220 I P3 700 Mhz Slot 1

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem na alegro proca p3 700 slot 1 o napieciu 1,65 v szyna 100, w opisie plytki 6220 napisali że obsługuje napięcie od 1,8 - 3,5 v. Procek nawet nie zaburczał. Nie wiem czy to wina procka(schajcowany proc mi sprzedano - kupiłem na Fvat<procek stan wizualny ocena mierna>) czy poprostu płyta nie obsługuje napięcia i procek nie startuje.

Czy ktoś wie czy ta płyta obsługuje procki o niższych napięciach niż 1,8 , oraz czy ktoś może miał podobny zestawik i podkręcał(co się da z tego wycisnąć).

Szukam do niej nowego biosu obecny to v. 1.104 o oznaczeniu C-00 pojemnośc 256

Oraz szukam kogoś kto by mi sprawdził tego procka mieszkam w łodzi, sprawdzenie u złomiarzy to koszt od 10 -30 pln a ja za niego dałem 32 zl.(jak by miał ktoś w piwnicypłytę na slot1 to teżbym się uśmiechnął) :sad:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedy ja miałem problemy, żeby uruchomić P3 1,7V na płycie teoretycznie obsługującej takie procki, skorzystałem z tej porady. W ogóle cały tamten topic jest o walce z napięciami i prockami.

A płytę A-Trend na chipsecie VIA miałem, robiła reboot przy kopiowaniu czegoś z DVD lub CD, czasami też po wyjściu z niektórych gierek. Ciepnąłem szmelc pod biurko i siedzę na najlepszym z najlepszych, czyli BX 440 :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety nie pomogło procek nie wystartował, brak sygnałów , dyski twarde starują ale to wszystko procek kaplica próbowałem na napięciach 1,8; 1,85 i 2,05v nic.

Mam tylko prośbę może ktoś ma w swoich zbiorach nowszy bios do A-Trend 6220 nr biosu i440BX-W977TF-ATC-6220C-00; wielkość 256 ja mam wersję 1.104 szykam nowszego (ważna końcówka -6220C-00)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi na takiej dziala p3 750 na slotkecie fcpga. Wiecej powiem jutro i sprawdze jaki bios tam jest

EDIT DZIEN POZNIEJ: :D

No wiec okazalo (bralem to pod uwage) ze pentak 750 jest 1000 ale puszczonym na fsb 100 przez stare pamieci. Bios mam 1.108 WB.

Na tej stronce na dole masz biosy do 6220. http://www.elhvb.com/mboards/a-trend/bios/

Aha moja wersja to 2.0 i bios do niej jest tu http://www.treiberupdate.de/treiber-downlo....php?load=26355

Edytowane przez deadfrog

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podpowiedz mi co to jest to fcpga ? i czy próbowałeś puścić tego procka szybciej niż 100 MHz i czy odpalił czy jednak pamiątki nic powyżej 100 nie ruszyły ? koleś na giełdzie ostatnio próbował wystartować na mojej mobo 800/133/ ale zatrzymał się przed wejsciem do biosu. Stwierdził że płyta nie rozpoznaje Coppermine i że nic się nie da zrobić.

Co do biosu to te biosy z tej strony nie są kompatybilne z moim biosem, mam prośbę sprawdź na dole ekranu podczas uruchamiania kompa (liczenie ramu) tam jest opis biosu który zaczyna się od daty a nasępnie -W977TF-ATC-6220C- ?? u mnie są tu 00 a co u ciebie ?

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fcpga czyli ze procesor nie jest normalnie na slot1 tylko na socket 370 i za pomoca przejsciowki wsadzony w slot. Probowalem go puscic na fsb 112 i windows sie wlaczyl ale po chwili obciazenia sie zawiesil i chyba czeka mnie format (windows me :mad: ) Ale na fsb 102 czy tam 103 daje rade :lol2:

Oznaczenie 6220C-KZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety żaden z tych biosów nie jest kompatybilny :(

powtórzę więc prośbę:

Mam starą płytkę A-Trend ATC-6220 - symbol biosu to i440BX-W977TF-ATC-6220C-00 wersja 1.104 WB jest to już nie spotykany typ biosu - te które są dostępne na sieci nie są kompatybilne.

Zwracam się do wszystkich forumowiczów którzy mogli by mi pomóc, by przejrzeli swoje zasoby i sprawdzili czy nie mają gdzieś nowszego oprogramowania do tej płytki, a może mają w piwnicy samą płytę wiem że były modele które jako nowe miały bios w wersji 1.105.

Druga prośba to czy ktoś miał okazję uruchamiać na tej płycie Pentium 3 700MHz i wyższe na slot 1 ? bez przejsciówki. Chcę kupić na nią Coppermine ale nie wiem czy mam szansę go na niej uruchomić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te biosy tak jak np twój ma końcówkę 6220C-KZ a mój końcówkę 6220C-00 i jak próbuję załadować to wypisuje mi że jest zła wersja biosu, jak próbowałem załadować wersje 1.009 z końcówką 00 ale pojemności 128 to zgodność przepuścił ale wywalił że za mała obiętość i ie przeładował w sumie próbowałem załadować z 10 róznych biosów, ale żaden nie był zgodny z moim. Myślałem że może flasha ma złego więc wziąłem starszego i to samo - ale tak jak pisałem tą 109 przepuścił przez zgodność i już myślałem że zacznie ładować ale te flashe to mądre programy i jak jest jakaś niezgodność to nie ładują.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musisz znać dokładny model płyty i po modelu szukać BIOSu. Dokładny model jest ważny. Na przykład: Jest taka płyta główna o nazwie ECS P6BAT. Z tym, że było kilka wersji - m.in. P6BAT-A (wyposażona w chipset Intel i440BX) oraz P6BAT-Me (wyposażona w chipset VIA KT133A). BIOS od P6BAT-A nie będzie pasować do P6BAT-Me i wicewersa. I tak jest z większością płyt - to, że BIOS jest niekompatybilny oznacza, że ściągasz BIOS od niewłaściwej płyty.

Edytowane przez obiboqs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cały problem w tym że te wszystkie biosy jakie ładowałem są do i440BX niestety nie kompatybilne z wersją która posiadam, próbowałem załadować już wszystkie biosy które sa dostępne na necie i guzik :(

Dobrze - ale dowiedz się, czy dokładna nazwa płyty to A-Trend ATC-6220 czy też jest jeszcze jakiś "dopisek" (np. REV. A czy jakikolwiek inny) - to może wyjaśnić przyczynę niekompatybilności BIOSu. Po numerach BIOSu dotychczasowego nie ma co szukać - BIOSu powinno się szukać po dokładnym modelu płyty głównej (osobiście nie spotkałem się z przypadkiem, w którym znałbym dokładny model płyty, ściągnął BIOS do tej płyty z pewnego źródła [np. strony producenta czy innych oficjalnych portali] i był on niekompatybilny)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak pisałem wcześniej biosy które są dostępne na necie są niekompatybilne to sa biosy o oznaczeniu -6220C-KZ lub -6220C-VH a ja potrzebuje -6220C-00 wielkość 256. Podczas próby załadowania tych biosów wyświetla mi się taki napis :

- The program file's part number -

- Does not match with your system ! -

a czy ktoś się może orientuje czy można załadować do płyty bios z innej płyty tego samego producenta która oparta jest na tym samym chipsecie ?? czy warto popróbować ? i czym to może grozić ?

Masz stary bios w ktorym biosid konczy sie na 00, w nowszych sa juz litery. Uruchom awdflash z przelacznikiem /f i sie wgra.

Cholerka - ale kicha załadowałem biosa i mi komp nie chce wstać czy można jeszcze coś z tym zrobić czy już tylko kosz ?

Ktory dokladnie bios wgrales? Ten modyfikowany czy zwykly?

Oczywiscie zrobiles kopie tak jak pisalem?

Czy podczas startu probuje czytac ze stacji dyskietek?

Jezeli probuje to nagrywasz bios na dyskietke systemowa razem z flasherem i dopisujesz do autoexec'a odwolanie do flasher'a np:

awdflash.exe bios.bin /py

Zapisujesz i uruchamiesz z dyskietki komputer, bios powinien sie sam wgrac. Jezeli nie to zostaje wgranie przy pomocy innej plyty lub programatora.

Cholernie mnie podkusiło i wgrałem ten modyfikowany - na szczęście juz wczesniej zrobiłem kopie starego biosu - czy czyta z dyskietki nie mam pojęcia wiem ze napiecie pojawia sie na dyskach. po zatym klawiatura nie dziala monit czarny

Jak brzeczy stacja to znaczy, ze czyta jak nie to zostaje programator lub inna plyta.

Cholerka ! teraz to się chyba coś zrombało na maxa

Płyta główna nie daje znaku życia, choć dyski startują - co się dzieje ?

Jak załadowałem ten nowy bios to ekran był czarny ale płyta główna dawała znak życia - wydawałą jeden krótki dzwięk.

Wyjąłem bios by przeprogramowac go na drugiej płycie zupełnie innej niż A-Trend, zapomniałem się i odpaliłem płytę bez biosu by wyjąc płytkę z CD (czy mogłem w ten sposób spalić płytę ?)

Udało mi się wgrać stary bios na innej płycie, ale za pomocą polecenia /f . Po włożeniu Biosa na płytę A-Trend Kaplica całkowita. Nie wydaje żadnych dzwięków nawet jak wyjmnę grafę - dyski startują.

Co się mogło stać ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta niestety nie ciągła, co gorsza przed wyjęciem biosu płyta dawała znaki życia bo po starcie dawała jeden krótki dzwięk - monitor czarny.

Po wyjęciu kostki i zrobieniu hot flesha na shuttl AK3-31, płyta przestała wydawać jakie kolwiek dzwięki.

Zaznaczam że wcześniej wszystko śmigało jak trzeba. co się mogło stać ? Czy to wina biosu ? Czy coś się mogło wydarzyć na płycie ?

Dodam tylko że na A-trend bios ma wersje 4,61 a na Shuttl wersja to 6,0 czy da się przeprowadzić udany HOT flash ?

Czy ktoś wie czy da sie jeszcze cos z tym zrobić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temat do zamknięcia

Trzecia próba Hot Flash zakończyła się powodzeniem, załadowałem najnowszy dostępny bios i udało mi się sprawdzić czy chodzą na tej płycie procki copermine. Odpaliłem 650/100/1,65 v oraz 1000/100/1,7 v bez zabawy w wymuszenia napięć , płytka je wykryła i podała napięcie 1,77 v tyle tylko że tego drugiego wykryła na 968 MHz - może nie obsługuje mnoznika 10 . Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...