kwiacynty Opublikowano 21 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2007 (edytowane) Witam... Doczekałem się wreszcie wszystkich części. A mianowicie: E2180 Abit IP35-E WD3200AAKS 320GB Palit 8600GT Sonic+ 2 x 1 GB 667MHz Goodram Amacrox AX450-PFN Coolermaster Elite RC-330 a więc do rzeczy... dopóki tego nie miałem kozaczyłem, że złoże wszystko sam...a tu nagle zastój ;/ Zupełnie nie wiem od czego zacząć... wiem, że to lamerskie pytania... ale po kolei... (Szukałem jakiegoś poradnika i nie znalazłem...więc przyda się coś takiego ;) ) 1. Najpierw przykręcić płytę do obudowy i dopiero potem wsadzać procka i coller... czy może teraz na biurku wsadzić procka cooler i dopiero montować płytę już z prockiem w obudowie?? 2. Jak się wtej obudowie wyciąga zaślepki?? ;/ za chiny nie mogeę do tego dojść ;/ 3. Od obudowy wystaje pełno kabelków... Wiem że jest opis w instrukcji ale kompletnie nie mogę się połapać co jak włożyć...;/ Oto ich zdjęcia: są tu następująco opisane 1 pinowe wtyki: MIC POWER (czerwony) MIC-IN (żółty) L-OUT (pomarańczowy) (są 2 takie) R-OUT (brązowy) (są 2 takie) Ground (czarny) POWER SW (pomarańczowo-biały) (2 pinowy) RESET SW (biało niebieski) (2 pinowy) POW LED+ (zielony) POW LED- (biały) (są razem ale osobne wtyki) H.D.D. LED (biało-czerwony) (2 pinowy) jedna 4 pinowa wtyczka SPEAKER (biało-żółta) To jest wtyczka od wiatraczka z tyłu obudowy... i tu właśnie mam pytanie... jest tu jeden wtyk z bolcami a drugi z dziurkami... to znaczy że podłączam taki jak mam?? czy oba muszą być podłączone?? Do rzeczy... przedstawiłem wam wszystkie wtyki...niby opisane...ale prosiłbym kogoś kto się lepiej zna żeby napisał jak to ma być powkładane. Jak się domyślam ma być to wszystko powpinane tutaj: Bardzo bym się cieszył jakby ktoś tu wszystko to ładnie opisał (przyda się potomnym :) a ja sam jak już zadziała porobię fotki i zrobię tutoriala... ;) i jeśli ktoś miałby jeszcze jakieś rady co do podłączania to mile widziane... Jeśli byłby ktoś miły... i miał chwilkę napisać do mnie na gg: 7513270... i mi to wszystko wytłumaczyć... z góry dzięki i pozdro... Edytowane 21 Września 2007 przez kwiacynty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nytalith Opublikowano 21 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2007 najpierw proc, cooler, ram, pozniej hop do budy ?(nie zapomnij o zaslepce na i/o) Jak polaczyc reszte masz w instrukcji, tam jest dokladny opis wszystkich pinow. Akurat niemam pod reka instrukcji wiec nie opisze dokladniej ;) Ale z tego co pamietam i co tu widac to: hhd led podpinasz na w dolnym rzedzie, w polu "hled", obok w gornym rzedzie dajesz kabelki przycisku power, a w rzedzie pod nim reset. Obok w dolnym rzedzie wpinasz spkera (4 pin), a w rzedzie nad nim diode power. Tylko zwroc uwage gdzie jest + a gdzie - To od wentyla to najlepiej odpiac i wiatraka podpiac do plyty, ale jesli chcesz to podpinasz molexa (do gniazdka meskiego) a to zenskie jest zebys dla 1 fana nie tracil molexa. Mozesz tam po prostu wpiac cokolwiek chcesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwiacynty Opublikowano 21 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2007 OK faktycznie napisane jest wszystko pięknie więc trochę przesadziłem z tymi pytaniami :) Tylko mam kolejne pytanie...wraz z obudową i śrubkami (BTW poradziłem sobie z zaślepkami :D) były dołączone 2 dziwne rzeczy... DO czego to służy i gdzie to zamontować?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiboqs Opublikowano 21 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2007 (edytowane) Hmm.. To po lewej z tego co widzę to taki pierścień do założenia na kable zasilacza, żeby spiąć je w jedną wiązkę - dla tych, którzy w budzie lubią mieć porządek :P Ja osobiście zawsze wyrzucam to do kosza na śmieci (jeżeli to jest to, o czym myślę). Drugie - jakiś kawałek plastiku (trudno teraz określić mi jego przeznaczenie, przypuszczam, że jest to tzw. "koreczek" do włożenia do płyty głównej w miejsce śrubki tam, gdzie śrubki przykręcić nie idzie bo nie ma odpowiedniej dziurki w obudowie) - jednak jeżeli wszystko złożysz i nie będzie czegoś takiego brakować to olej to ;) Co do składania - tak jak pisał kolega - najpierw proc z chłodzeniem i ramy do płyty, potem płyta do budy - bo inaczej montowanie chłodzenia na procesorze, gdy ten będzie w budzie może być niewygodne (ale bynajmniej w kwestii sprawności nie robi to jakieś większej różnicy). Co do tego "tajemniczego molexa" zamieszczonego na zdjęciu czwartym w poście pierwszym - jeżeli chcesz, żeby wentylatorek od obudowy działał, to w ten wtyk "z bolcami" włóż dowolny taki wtyk z zasilacza - ta część "z dziurkami" nie musi być nigdzie podłączona - chodzi o to, żebyś nie marnował jednego wtyku na sam wentylek (np. stare zasilacze miały tylko 3 więc takie "zmarnowanie" jednego znaczyłoby sporo). Co do przycisków do obudowy - tak jak mówił już kolega - dokładny opis masz w instrukcji, przy diodach zwracaj uwagę też na biegunowość (przy przyciskach generalnie nie ma takiej potrzeby). Co do rad ogólnych - cóż, teraz komputery są tak udoskonalone, że ich składanie jest prawie jak klocki ;) (ale jak wiemy prawie często robi wielką różnicę :P). Praktycznie niewiele rzeczy możesz włożyć odwrotnie lub źle - a jeżeli już idzie tak to na pewno nie zaskutkuje to uszkodzeniem czegoś. Uważaj, żebyś nie połamał/powyginał nóżek procesora - to pierwsza rzecz. Druga rzecz - jeżeli masz jakieś dyski/napędy na IDE/ATA/PATA/ATAPI - zajrzyj do działu FAQ, znajduje się tam instrukcja jak je podłączyć. Jeżeli komputer po złożeniu nie będzie chciał wystartować (wiatraki się będą kręcić, diody świecić ale obraz na monitorze się nie pojawi) - też zajrzyj do działu FAQ (jest do bowiem dość powszechny problem). Ode mnie tyle. Życzę przyjemnego składania. Pozdrawiam. Edytowane 21 Września 2007 przez obiboqs Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwiacynty Opublikowano 21 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2007 (edytowane) Dzięki za pomoc :) ale kolejny problem... Po co są 2 L-OUT i R-OUT?? skoro w instrukcji jest miejsce tylko na jedno? Edytowane 21 Września 2007 przez kwiacynty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nytalith Opublikowano 21 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2007 (edytowane) a sa po to zeby Ci przypadkiem ie zabraklo dlugosci kabelka. Niema roznicy czy podepniesz jedna czy druga wtyczke. Sprawdzone doswiadczalnie ;] a te dziwne cosie z zdjec to nie wiem, ale u mnie zostalo w pudelku :P Edytowane 21 Września 2007 przez Nytalith Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwiacynty Opublikowano 21 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2007 heh dzięki za info :D tylko znowu problem... jak rozpoznać przy chociażby 4pinowej wtyczce "SPEAKER" gdzie + a gdzie -...tak samo z innym chociażby 2 pinowymi...(zazwyczaj jest biała i jakiś kolor razem) więc jak domniemam biała to zawsze + albo - a kolor również + albo -....proszę o szybką odpowiedź :) Nytalith możesz się do mnie odezwać na gg?? 7513270 z góry dzięki Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teraw Opublikowano 21 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2007 co do + i - przy przyciskach power i reset bez roznicy przy spikerze bez roznicy przy diodach bialy to - kolorowy + Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ITpro Opublikowano 21 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2007 (edytowane) Jak źle podłączysz te małe kabeleczki to nic sie nie stanie. Wiem po sobie :P . (najwy6żej nie właczysz kompa z przycisku od obudowy...). Postępuj wg instrukcji (w zasadzie do wszystkie sa obrazkowe i po angielsku, więc nie ma problemu) i bedzie wszystko okej. Ja swojego składałem na początku roku, a mam 13 lat (w grudniu będzie 14)... Edytowane 21 Września 2007 przez mpConroe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tony Soprano Opublikowano 21 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2007 Ten "dziwny okrąg" to pierścień ferrytowy, i jak ktoś napisał (obibogs), na kable od zasilacza tego nei założysz, słuzy on do założenia na te kabelki co z budy podpinasz do płyty, PWR ON, HDD LED, SPEAKER i ma za zadanie zmniejszać zakłócenia elektromagnetyczne i należy przelożyć przez niego kable sygnałowe do płyty głównej (RESET,POWER ON, HDD LED itp.) Ja osobiście z tego nei korzystam, ale może się przydać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiboqs Opublikowano 21 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2007 przy spikerze bez roznicy przy diodach bialy to - kolorowy + Przy spikerze nie bez różnicy. Jest taka sama zasada jak przy diodach - z tym, że minus to kabelek biały lub czarny - a kolorowy to plus. Jak źle podłączysz te małe kabeleczki to nic sie nie stanie. Wiem po sobie icon_razz.gif . (najwy6żej nie właczysz kompa z przycisku od obudowy...). Postępuj wg instrukcji (w zasadzie do wszystkie sa obrazkowe i po angielsku, więc nie ma problemu) i bedzie wszystko okej. Ja swojego składałem na początku roku, a mam 13 lat (w grudniu będzie 14)...Ja też swój pierwszy komputer złożyłem mając bodajże 13 czy tam 14 lat (już dokładnie nie pamiętam :P) W gruncie rzeczy to jest tylko dowodem na tezę, że nie jest to trudne. No i tak jak pisałem - generalnie albo nie idzie podpiąć źle albo jeżeli źle podepnie to po prostu nie będzie działać (nie ulegnie nic uszkodzeniu) - tyczy się to generalnie wszystkiego. Ten "dziwny okrąg" to pierścień ferrytowy, i jak ktoś napisał (obibogs) (...)obiboqs Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwiacynty Opublikowano 22 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2007 Ok dzięki panowie... :) naprawdę mi pomogliście... Pisze już z nowego kompa :D ... co prawda miałem kłopoty z dźwiękiem... ale to była chyba wina wadliwego windowsa :) ... tak więc w trakcie użytkowania nasunęło mi się już kilka pytań, ale to już będę zadawał w odpowiednich działach... ;) Acha a co do tego plusa i minusa... to zanim to przeczytałem...sam wszystko podłączyłem ... :)... i uruchomiło się za pierwszym razem :D bez żadnych problemów... więc ostatnie pytanie z serii..."lamer pyta" ... skoro wszytsko działa...to nie ma możliwości że podłączyłem źle te głupie kabelki od obudowy?? :) głośniczek z obudowy działa... przycisk power i reset działa... usb z przodu działa... (audio z przodu nie sprawdzałem bo muszę zakupić słuchawki B-) ) więc chyba wszystko OK ?? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiboqs Opublikowano 22 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2007 A diody - działają? Jeżeli tak to wszystko OK. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...