Skocz do zawartości
welyk

Vista I Xp Na Jednym Kompie - Kolejność Instalacji

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

spotkałem ostatnio problem tego typu, ze na kompie na którym była Vista chcialem zainstalowac jednoczesnie XP. Po instalacji XP, zaden system nie wstawał bo wywalało "Błąd ładowania systemu".

W sytuacji kiedy najpierw jest Xp i doinstalowuje Viste wszystko smiga bez problemu.

Czy to jest normalne i nie da sie tego obejść?

Czy tez jestem niemota i nie umiem :] ?

Dodam, że na poczatku Vista była na partycji obejmującej cały dysk twardy, zeby postawić XP, skurczyłem z windowsa partycje C i stworzyłem drugi dysk logiczny D i na nim instalowałem XP.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fakt, po instalacji Xp po Viście, tylko ten pierwszy jest dostępny. Czyli jedyna możliwość aby działały dwa systemy, to kolejność instalacji musi być bezwzgędnie zachowana :1. xp 2: vista ? Czy w takim przypadku jest możliwość późniejszego usunięcia xp aby vista działała prawidłowo ? Oczywiście systemy instalowane byłyby na osobnych partycjach. I jeszcze jeden problem : czy jest możliwe zrzucenie aktualnej instalacji visty do obrazu i późniejsze jej odtworzenie po instalacji xp, po to by nie trzeba było instalować wszystkiego od poczatku, co jak wiadomo jest bardzo czasochłonne. Podejrzewam jednak, że nie jest to takie proste, a być może po prostu niemożliwe :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi