psla Opublikowano 21 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2007 Jako, że nie napisałem recenzji tego notka, wrzucę chociaż opis wymiany ramu. Podejrzewam, że w większości laptopów tej firmy, robi się to w podobny sposób. Jeśli masz jakieś wątpliwości, wpisz w google: ModelTwojegoLaptopa service manual. Znajdziesz jakiegoś pdfa, w którym opisane będą "internal" i "external" slot memory. Ja u siebie zakładałem 2 GB ramu, wyjmując 512MB. 1. Wyłącz laptopa od prądu!!!. Możesz też wyjąć baterię. 2. Odelektryzuj się - dotknij czegoś uziemionego ;) (np. kaloryfera..) 3. Niczego nie rób "na siłę". Autor nie bierze odpowiedzialności za ewentualne zniszczenia. Rzut oka na "tył" laptopa: (kliknij na zdjęcie aby powiększyć) Widzimy tam klapkę: Klapka ta jest przykręcona śrubką, odkręcamy ją. Następnie podważamy delikatnie w miejscu do tego przeznaczonym (na prawo od śrubki). Po wyjęciu klapki ukazuje nam się zewnętrzny slot pamięci i karta bezprzewodowa. Jeśli chcesz dołożyć tylko jedną kość, nie rozkręcaj lapa już bardziej ;) Jeśli jesteś zdeterminowany kręcić dalej, to w narożnikach tej przestrzeni masz śrubki gwiazdkowe. Mi udało się je wykręcić płaskim śrubokręcikiem. Po wykręceniu tych śrubek obracamy lapa, otwieramy klapę. Ukazuje się nam klawiatura. Musimy teraz przesunąć 4 "zatrzaski" (na zdjęciu widać 3) Możemy podnieść klawiaturę i wymienić ram: Należy uważać na tasiemki przy klawiaturze - żeby ich nie wyrwać. Jeśli nie czujesz się pewnie odepnij je, a potem podłącz ponownie - lepiej tak, niż je urwać albo złamać. Ja ich nie odczepiałem. Wkładamy RAM, kładziemy klawiaturę, przesuwamy "do przodu" zatrzaski (w przeciwną stronę niż wcześniej), obracamy laptopa, przykręcamy dwie śrubki. Teraz wkładamy drugą kostkę(można to też zrobić wcześniej): Kładziemy klapkę i ją przykręcamy. Zmieniliśmy RAM. P.S. Wiem, że kółeczka i strzałki nie są zbyt urodziwe, ale oddają istotę działania ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...