Skocz do zawartości
cavarr

Ati Radeon HD3850/3870

Rekomendowane odpowiedzi

Hmm coś mi się nie chce wierzyć w te marketingowe wykresy ;) Poczekajmy lepiej do premiery, a nie bawmy się w proroków kto kogo zje :P

A sam radzik! może być ciekawą propozycją... może jak by wypuścili jakiś nowy low-end :F

Edytowane przez darth silwan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm coś mi się nie chce wierzyć w te marketingowe wykresy ;) Poczekajmy lepiej do premiery, a nie bawmy się w proroków kto kogo zje :P

A sam radzik! może być ciekawą propozycją... może jak by wypuścili jakiś nowy low-end :F

Czemu?? Moim zdaniem bardzo realne jest to że GF8800GT mze byc wydajniejszy od rv670xt o jakieś 10% :wink: Choć oczywiście nie musi tak być zawsze :)

Wykresy wykresami ale jeśli te ceny które są podawane okażą się prawdziwe to to będzie jakas masakra :? Niestety....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te ceny sa przeliczane z innego rynku ;)

Jakby wzieli cene ze zlotowek na USD to tez by im wyszedl kosmos :D

IMHO beda trzymac standardowe poziomy 199 i 249$ tylko pytanie co ze starym GT co mial miec rdzen 600 Mhz bo na tego liczylem najbardziej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak ...

ossur :D ... dobrze powiedziane :D

a pozatym ... byla mowa ze RV670 bedzie nieco gorszy, wlasnie o te 10-15% ... tylko kwestia tego czy to ten wykres oddaje stan rzeczy.

ale "niewydolnosc" w stosunku do 88GT ma byc nadrobiona cena :)

tak wiec jak by to koszowalo do 550-650zl moze blizej 600 to byla by swietna pozycja ... tylko zeby cena nie byla rowna procentowej mniejszej wydajnosci ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AMD/ATi powinno przestac nadrabiac tylko ceną a zacząc wreszcie nadrabiac wydajnośc. W końcu zostaną małą niszową firemką dla budżetowych zestawików z supermarketów...

Edytowane przez rafa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak ...

ossur :D ... dobrze powiedziane :D

a pozatym ... byla mowa ze RV670 bedzie nieco gorszy, wlasnie o te 10-15% ... tylko kwestia tego czy to ten wykres oddaje stan rzeczy.

ale "niewydolnosc" w stosunku do 88GT ma byc nadrobiona cena :)

tak wiec jak by to koszowalo do 550-650zl moze blizej 600 to byla by swietna pozycja ... tylko zeby cena nie byla rowna procentowej mniejszej wydajnosci ...

Za 600 stów to było by coś. To ja bym w CF poleciał nawet ;). Oby takie mniej wiecej ceny były. Tym bardziej ze podobno nowy radek ma być tańsz o jakieś 40E :) (cena ok 199E)

2796992[/snapback]

AMD/ATi powinno przestac nadrabiac tylko ceną a zacząc wreszcie nadrabiac wydajnośc. W końcu zostaną małą niszową firemką dla budżetowych zestawików z supermarketów...

... na których sie najwięcej zarabia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako były posiadacz Radosława, obecnie 7300GT (na przeczekanie do ustabilizowania sytuacji z 880GT i Rv670) licze, że tym razem ATI nie spieprzy sprawy (2x seriess) i wyda naprawdę dobrą karte. Jeśli będzie wolniejsza od 8800GT o te 10~15% przy odpowiednio niższej cenie i dostępności w chwili premiery, to mi pasi - w końcu przy takiej wydajności i tak pokonuje 8800GTS i 2900XT. Jednak pamiętając szumne zapowiedzi odnośnie 2900XT i 2600, to trochę się obawiam. No coż, pożyjemy - zobaczymy <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszak na nich się najwięcej zarabia, a reszta to prestiż generalnie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

How ATI's new numbering works

Last up, there is a card named ATI Radeon HD 3870 X2 on the slides that we have seen, with a release date of 'winter'. The non-X2 line has a price listed as $150-250, while the X2 is in the same price point as the 2900XT, or about $400. I guess that would make the X2 two higher end 3870s on a PCB, but that is not specified.

I suppose all of these questions and more will be answered on the 15th. µ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest szansa, że dwie takie karty graficzne (3870), będę lepsze od 8800 GTX-a?

Jest :). Problem w tym że nie we wszystkich grach CF bedzie dobrze obsługiwane. Ale i tak powinny spokojnie zjeść jednego GTX. Poczekajmy do premiery bo tak naprawdę to jeszcze nie było żadnych wykresików/testów w grach nowych radków. Oby sie tylko z premierą nie spóźnili...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a takie dwa GPU na jendym PCB to dzialaja ca CrossFire ?? czy to jeszcze jakos inaczej dziala ????

Ale ... puki co ceny do mnie przemawiaja i to syto ;) ... tylko jeszcze zeby wydajnosc byla rownie syta :) tak jak mowilem wczesniej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a takie dwa GPU na jendym PCB to dzialaja ca CrossFire ?? czy to jeszcze jakos inaczej dziala ????

Ale ... puki co ceny do mnie przemawiaja i to syto ;) ... tylko jeszcze zeby wydajnosc byla rownie syta :) tak jak mowilem wczesniej :)

A sugerujesz ze Wormsowi14 chodzi o wersje x2 ? :) No jeśli tak to chyba też działa na zasadzie CF tak jak to ma miejsce w przypadku 7950GX2. Jakby to było inne rozwiazanie (czyt lepsze) to za 400$ ta karta (3850x2) by wymiatała :).

Co do wydajności zwykłego radka 38x0 to bedzie ona prawdopodobnie (ale to jeszcze nigdzie nie potwierdzone) o 5-10% niższa niż w przypadku 8800gt ale za to cena jaka :) (przynajmniej w $)

Oj może być gorąco tej zimy tylko zeby sie z premierą nie spóźnili i zeby na starcie była wystarczająca ilość kart :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Są też tacy którzy szukają wydajności a nie tylko ceny. I o to mi właśnie chodzi żeby mogli coś zaprezentowac godnego a nie tylko budżetówki.

Jak tym razem znowu dadzą ciała to następna moja karta będzie od zielonych - moje sentymanety umierają ze starości i tęsknoty do lepszych kart ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pogubiłem się, to który model Ati będzie znacznie szybszy od GF 8800 Ultra?

Oj Corso ;). Od razu powiem ze nie jeżeli chodzi o model HD3870 bo to pojedyncza karta i ma być 5-10% wolniejsza od 8800gt. Ati jeszcze wydaje za około 400$ karte o nazwie HD3870x2. Ta karta to bedą dwa radosławy 3870 na jedym pcb (czyli coś podobnego do geforca 7950Gx2) więc raczej spokojnie bedzie szybsza na Ultry ale tam gdzie Crossfire jest obsługiwanie (no chyba ze połączą karty jakoś inaczej ale wątpie ;)).

A i btw troche o DX10.1 w kartach ati: http://www.in4.pl/komentarze.htm?news_id=14503

W skrócie:

Oto kilka najistotniejszych cech, kryjących się za dodaną jedynką w oznaczeniu 10.1:

- wymagane będzie filtrowanie zmiennoprzecinkowe FP32 oraz 4xMSAA (wymagane 2 próbki wzorców)

- dodane zostanie wsparcie dla nadchodzących kart graficznych oraz Windows Vista SP1

- DX10.1 będzie teraz obsadzony w 5 API

- większa kontrola antialiasingu i wydajniejszy tryb multi-sampling (w efekcie lepsza jakość obrazu)

- wykonanie i interpolacja AA dla każdej probki, MSAA Depth Redback oraz programowalna każda próbka maski shadera

- niezależne tryby rozmycia (blendingu) na każdym renderowanym obiekcie

- kompresja do BC/RGBE w locie

- możliwość wykonania kopii bitowej tekstury z nieskompresowanego formatu do blokowo skompresowanego

- w planach jest integracja nowych algorytmów do arytmetycznych obliczeń oraz do zarządzania pamięcią

Dołączona grafikaDołączona grafika

Imo ten dx10.1 to zbędna rzecz jak narazie wiec ;p

Edytowane przez yuucOm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj Corso ;). Od razu powiem ze nie jeżeli chodzi o model HD3870 bo to pojedyncza karta i ma być 5-10% wolniejsza od 8800gt. Ati jeszcze wydaje za około 400$ karte o nazwie HD3870x2. Ta karta to bedą dwa radosławy 3870 na jedym pcb (czyli coś podobnego do geforca 7950Gx2) więc raczej spokojnie bedzie szybsza na Ultry ale tam gdzie Crossfire jest obsługiwanie (no chyba ze połączą karty jakoś inaczej ale wątpie ;)).

No niestety ostatnio nie mam czasu śledzić szczegółowo tematyki komputerowej :-P , a nie ukrywam że kupiłbym coś z "Ati" znacznie mocniejszego niż topowe karty Nvidii. :wink:

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niestety ostatnio nie mam czasu śledzić szczegółowo tematyki komputerowej :-P , a nie ukrywam że kupiłbym coś z "Ati" znacznie mocniejszego niż topowe karty Nvidii. :wink:

Pozdrawiam.

Spox :)

No i kolejne infa które zapomniałem umieścić:

RV670XT (3870) ma być wolniejsze o 20% ?

Nowy radosław (pojedynczy) ma być koło 20% wolniejszy niż 8800gt. Niestety nie ma żadnego potwierdzenia na ten temat :?. Kurcze no żadnych wykresów nic. O 8800gt już dużo było stuffu na tygodznie przed premierą. Trza poczekać na oficjalne testy. I wiemy ze nowy Radek bedzie tańszy od GT o około 50-60$.

I dodatkowo info o czipie AMD790FX który pracuje z 4 radkami R670 :):

http://www.fudzilla.com/index.php?option=c...7&Itemid=34

Czyli quad CF za około 800$ (przy cenie 200$ za jedną karte :)). Może być ciekawie wiec trza czekać :P.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi