Skocz do zawartości
cavarr

Ati Radeon HD3850/3870

Rekomendowane odpowiedzi

Roznica jest taka, ze pod ps3.0 efekty te mozna latwiej i szybciej napisac. Co do powtorki z historii gf6xxx - chodzilo mi o to, ze w momencie gdy directx10.1 zacznie byc szerzej wykorzystywany obecne grafiki moga byc zbyt slabe by to wykorzystac. Sam zas standart to cos wiecej niz "minimalna korekta", polecam lekture z linka podanego pare postow wyzej.

zgadzam się - na tą chwilę 10.1 to ciekawostka

jeden z komentarzy pod wskazaną lekturką:

Well, it always goes like that. The one that implements certain new feature stresses its importance while non adopters try to deminish its significance. My personal observations are not in favour of ATI though. DX9 cards used to play DX8 games prety well while struggling in DX9, the same is valid for DX10 cards for the moment - they are great for DX9 and the top crop of them achieve the staggering 30fps in Crysis. So why someone would need AA in DX10(10.1) when can not get decent fps without it. The new ATI cards are slower than the NV cards from an year back. Their only advantage is their price, I don't want to play new games at QVGA with 4AA/8AF in DX10.1. Do you ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nicolass a skąd wiesz że Twoj nForce 4 Ultra obłuzy PCI-E 2.0? (...)

Panie i panowie, PCI-E 16 1, 1.1, 2.0 dzialaja bez problemu :D Każdą karte można wlozyc do dowolnego slotu, pojdzie na bank, jak robili 2.0 to wlasnie wsteczna kompatybilnosc byla jednym z priorytetow :D Czyli 3850 i (nieistniejąca jeszcze) 8800 GT z 256 ramem wystrzegać się, i brać 512 ? Poczekamy - za miesiąc się ceny może ustabilizują. Edytowane przez Nicolass

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ke??? Między sm2.0 i sm3.0 jest duża różnica , a sm4.0 i 4.1 jak można wywnioskować z samego numerka to tylko minimalna korekta. Moge się założyć , że pod koniec 2008 będą już konkretne wiadomości o dx11 , bo niby ma zawitać w 2009.

Wymagania sprzętowe wg tego co można w DX10 a 10.1 powinny chyba w oczywisty sposób być jednoznacznie identyczne, skoro to tylko update. W zasadzie to konkretna wersja API od MS nie narzuca przymusowo wymagań, ale konkretny silnik gry, aplikacja. Doskonale wiemy, ze kluczem do napisania dobrze działającej gry nie jest model obsługi D3D, OGL, ale stworzenie zgrabnego kodu, który będzie śmigał także na słabszym hardware.

Jestem bardzo pozytywnie zaskoczony poborem prądu tych nowych kart , pobór mocy 3780 jest na poziomie 60wat. Ale , 55nm robi swoje i zoptymalizowanie architektury w postaci zmniejszenie gpu o 34mln tranzystorów w stosunku do R600 przy tych samych parametrach to duży plus dla Ati.

To następstwo tego co nazywają zmniejszeniem procesu z 80 do 55nm.

Od strony technicznej rdzeń RV670 to małe arcydzieło, jak udało sie nagle zmieścić w ledwie 192sq.mm niemal kompletny rdzeń R600(w 80nm 408 sq.mm). Jest nieznacznie! większy od RV630, który jest jakby to ująć co najmniej o połowę uboższy w stosunku do RV670 i wykonany w 65nm(55nm to linearnie 65nm w optycznym zmniejszeniu). To dobrze rokuje na przyszłość i na obecność tych kart na rynku. Cena dość niska na starcie, możliwe z czasem spadnie o połowę, jeśli zajdzie taka potrzeba, to nadal AMD będzie te karty sprzedawać.

Edytowane przez morgi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ciekawi mnie jak to bedziez ta cena ? rzeczywiscie 3850 bedziesie dlao kupic za te 550 u nas czy to tylko pobozne zyczenie. jak narazie karty stoja po 900 zl ale wiem wiem nowosc przymierzam sie do nowego kompa myslicie ze po sylwestrze bezdie juz sugerowana cena ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj bardzo duży sens. Nie rozdziałka ma największy wpływ na uzycie ramu a sam rozmiar tekstur. Im nowsze gry tym zapotrzebowanie na vram wieksze. Dzis też juz jest pare takich co podchodzą pod 512 (a po modach; jak oblivion wymagają wiecej niż 512 vram ;p). Ja w 1024x768 w obku po modach miałem uzycie vramu ponad 512MB i wtedy sie grac nie dało (co chwile doczytki z dysku).

Trzeba było dorzucić do pamięci gpu część ramu. Przynajmniej z tego co wyczytałem można w ten sposób znacznie ograniczyć problemy z pamięcią karty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie interesuje czy rozstaw otworów będzie taki sam jak w x1950pro. Mam Thermalright HR-03 i chce go przełożyć. Nie podoba mi sie ze AMD zrezygnowało z metalowej ramki chroniącej rdzeń. Przy dużych chłodzeniach można łatwo rdzeń ukruszyć!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze to chodzilo o procki :huh: w kazdym razei tu na forum widzialem posty opowiadajace o takim procederze ;P

http://forum.pcarena.pl/archive/index.php?t-772.html

zobaczcie tu :)

Dołączona grafika

gf3 po szlifie, podobno :wink:

Edytowane przez leonheart

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na gf3/gf4 byly chyba nierowne gpu (o ile dobrze pamietam).

ale jakos nie slyszalem jeszcze aby ktos szlifowal cos nowszego

Nie chodzi o krzywy rdzen. Szlifuje sie po to, aby usunac napisy na rdzeniu, bo grubosc farby (czy co to tam jest) uniemozliwia IDEALNE przyleganie chlodzenia do powierzchni rdzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dawal ktos ten tescik ? - http://www.computerbase.de/artikel/hardwar...radeon_hd_3870/

Wyglada na to ze 3870 wypada na poziomie 8800GT ( chociaz niektore gry i roznice dosc spore ).

Jednak widac tez ze 2900XT czy 8800GTS nie odstaja od nich , plusem nowszych kart , chociaz to sie okaze ;] , powinna byc cena bo jednak zapowiada sie na sporo nizsza od 8800GTS czy 2900XT ( chociaz widac obnizki cen tych pierwszych juz a dodatkowym plusem jest ich dostepnosc )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi