Skocz do zawartości
cavarr

Ati Radeon HD3850/3870

Rekomendowane odpowiedzi

Owszem traci , ale jest takze sporo tanszy (w teorii jak narazie :) ) Ale skoro 8800GT to polka srednia to co jest wysoka polka i high endem wedlug Ciebie ? :) bo chyba nie GTX ktoremu dorownuje w niektorych przypadkach GT.

high end to teraz 8800 Ultra

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hhhehe wiekszej bzdury nie slyszalem :damage_wall:

(...)

Juz raz pisałem sprostowanie. Widac niektorzy nie umieja czytac...

Chodziło mi o to ze przy o/c bez zwiekszania napiecia pobor pradu nie wzrosnie tak drastycznie jakbysmy zwiekszyli napiecie. Sugerowałem sie tym. Przy podkreceniu o 600MHz w idle zapotrzebowanie na prad wzroslo o 1W, a przy obciazeniu o 6W. Jak dla mnie to tak marginalne roznice, ze pozwoliłem sobie napisac, ze "podkrecony procesor bez podnoszenia napiecia pobiera tyle samo pradu co przed o/c".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8600 to jakiś low ewentualnie entry level :wink: Półka średnia to obecnie u nV 8800GT do którego 3870 traci, i to sporo :) pzdr

To w takim razie czym są 8400/8500 ?

Zdecydowanie 3850 jest średnią półka i pobił konkurenta 8600gts.

W teście podanym strone wcześniej pojedyńcza 8800gt jest szybsza od CF 3870 w wielu tytułach co wciąż stawia pod znakiem zapytania co warto kupić...nawet dla fanboya :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8800gt jest szybsza ale i jest droższa i to znacznie, najtańszy 3870 w Niemczech już po 600pln jest od reki, 8800 od 760pln, dodatkowo głośność i zużycie energii, brak dx10.1 daje duże szanse 3870, oczywiście sporo osób w tej sytuacji weźmie droższą kartę, ale też nie mało wybierze tańszą, sytuacja zbliżona do 1950Pro vs 7900GT.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jeszcze dostępny podaj ;-) :D

Już podrożała 181Euro i nie jest dostępna, a miała być od grudnia dostępna po 171 euro :angry:

Nawet Niemcy sie naciągają jak Polacy :rolleyes: :wink: :blink:

Natomiast Sapphire Radeon HD 3850 512MB GDDR3 od 2007-12-06 po 163eura 590pln na Mikołaja?

Edytowane przez maxymili

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

-> to praktycznie tyle co mój stary gts320 po oc"

pzd

to kiepsko ci sie krecil ten gts. moj po oc robi 13k

wracajac do tematu

http://www.mindfactory.de/product_info.php..._y/0/act/search

tu jest jak byk napisane ze memki maja byc taktowane 1200mhz (2400mhz - wiadomo o co chodzi)

szkoda ze cena troszke nie teges - no ale to monachium, a tu jest wszystko drozsze :/

http://www.alternate.de/html/productDetail...ml?artno=JBXGM1

tu z kolei takty inne , i dostepnosc 2-3 dni od daty zamowienia

wersje "oc"

http://www.alternate.de/html/productDetail...ml?artno=JBXNM1

http://www.alternate.de/html/productDetail...ml?artno=JBXGM3

co do 3850 - dostepne od reki asusy 256mb za 169euro, oraz sapphire, club3d i gecube na zamowienie (2-3dni)

http://www.alternate.de/html/product/searc...chCriteria=3850

Edytowane przez chase1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Asus HD3850 256MB na E2160 3.2GHz

Chlodzenie oryginalne.

Ładnie Ci ta karta poszla 800/1000 to naprawde duzo ale czy jest stabilna tez i w grach ??? a jak z temp w obciazeniu bylo ???

Jesli inne by tak i poszly to wersja z 512MB to dobra alternatywa dla 3870, no i tansza.

Edytowane przez Speedstar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja chyba znowu przekonuję sie do 8800gt- mam dać 650z a 3850 256mb czy ponad 800 za 3870 to już poczekam trochę i kupię 8800gt za 900-920zł...

Do tego blok na gpu wejdzie na 8800gt jakoś lekko po skosie, na radka wcale i czka mnie dłubanie rpzy nim albo zmiana na nowy <_<

Edytowane przez 99tomcat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja chyba znowu przekonuję sie do 8800gt- mam dać 650z a 3850 256mb czy ponad 800 za 3870 to już poczekam trochę i kupię 8800gt za 900-920zł...

przy cenie 720zl za HD 3870 ( juz w tym tygodniu ! ) za 8800GT warto dac 830zl, jako ze jest karta tylko 15% wydajniejsza, a do tego cieplejsza, glosniejsza oraz mniej zaawansowana technologicznie.

jak dla mnie wybor jest prosty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przy cenie 720zl za HD 3870 ( juz w tym tygodniu ! ) za 8800GT warto dac 830zl, jako ze jest karta tylko 15% wydajniejsza, a do tego cieplejsza, glosniejsza oraz mniej zaawansowana technologicznie.

jak dla mnie wybor jest prosty

nie wierzę w tę cenę 720 za bardzo niestety.. Były by za tyle to chyba mym się skusił

Do tego gdzie ty masz zaawansowanie techniczne- 3870 ma wyższe takty na gpu, ddr4 , a i tak nie może dogonić 8800gt, które lepiej się do tego kręci...

Co do głośności to przecież piszę, że mam wc, więc mi to lotto...

Radek ma dx 10.1 i to chyba jedyna różnica... 10-15% wydajnosci to zwykle, zdarzają sie wpadki gdzie jest 2x gorszy od gt :-|

3870 może walczyć głównie ceną oraz dostępnością, a tutaj na razie takie same jaja jak z gf-em :/

Zobaczymy- będe widział sens to poczekam z 2-3 tyg nawet na unormowanie sytuacji, ale nie będe przecież czekać do lutego :wink:

jedyna pociecha,ze na przeczekanie mam pozyczonego 7800gt a nie jakiegoś s3virge

Edytowane przez 99tomcat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wierzę w tę cenę 720 za bardzo niestety.. Były by za tyle to chyba mym się skusił

Do tego gdzie ty masz zaawansowanie techniczne- 3870 ma wyższe takty na gpu, ddr4 , a i tak nie może dogonić 8800gt, które lepiej się do tego kręci...

Co do głośności to przecież piszę, że mam wc, więc mi to lotto...

Radek ma dx 10.1 i to chyba jedyna różnica... 10-15% wydajnosci to zwykle, zdarzają sie wpadki gdzie jest 2x gorszy od gt :-|

3870 może walczyć głównie ceną oraz dostępnością, a tutaj na razie takie same jaja jak z gf-em :/

Zobaczymy- bęe widiał sens to pcozekam z 2-3 tyg nawet na unormowanie sytuacji, aale nei bęe przecież czekać do lutego :wink:

co do ceny ja jestem optymista, jako ze naprawde duze dostawy sa spodziewane na ten tydzien i to nie tylko w Polsce

zaawansowanie technologiczne to dla mnie 55nm, z zwiazku z tym mniejszy pobor pradu oraz UVD, DX 10.1 fajnie, ze jest ale mogloby go nie byc i by sie nic nie stalo

w jakiej grze masz 2x wieksza wydajnosc ? z drugiej sa gry w ktorych 3870 potrafi przegonic 8800GT (Company of Heroes)

no i pokaz mi 8800GT za 830zl :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do ceny ja jestem optymista, jako ze naprawde duze dostawy sa spodziewane na ten tydzien i to nie tylko w Polsce

zaawansowanie technologiczne to dla mnie 55nm, z zwiazku z tym mniejszy pobor pradu oraz UVD, DX 10.1 fajnie, ze jest ale mogloby go nie byc i by sie nic nie stalo

w jakiej grze masz 2x wieksza wydajnosc ? z drugiej sa gry w ktorych 3870 potrafi przegonic 8800GT (Company of Heroes)

no i pokaz mi 8800GT za 830zl :)

Na pewno karty AMD są obliczone na ilość a ilość da się sprzedać przed świętami, więc jak się nie pospieszą, to nie wykonają planu ilościowego i stracą. Oczywiście jest ryzyko, że popyt będzie większy niż przewidzieli i zabraknie r670 i wtedy obetną dostawy do takich rynków ja Polska bo przecież nie do USA lub Niemiec :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi