Skocz do zawartości
cavarr

Ati Radeon HD3850/3870

Rekomendowane odpowiedzi

Podam jeszcze raz link do moich "testów" - kilkanaście gier puszczonych z Frapsem...

Niestety, praca i 2 miesięczne dziecko zabierają mi większość czasu, więc prosze o wyrozumiałość :)

Sukcesywnie temat upgradowuję :)

hxxp://www.frazpc.pl/b/203875

A masz moze wiedzmina zeby sprawdzic jak ci na tym radku dziala ?

PS. Kurcze jak dalej radki beda chodzic w takich cenach to kupuje 8800gts nowego zamiast 3870 :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak myślicie, warto wymieniać 1950XT na 3850? (oba 256mb, bo i tak gram w 1024). W zależności ile bym dostał za tą obecną (myślę ok. 480-500) to bym musiał dorzucić ok. 140zł

W sumie to ROP, TMU mają tyle samo, ale 48ps i 16vs KONTRA 64 zunifikowane... nie wiem czy się opyla :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mala obnizka 3850 256mb w komputroniku

Widać ATI w końcu rzuciło na rynek duże ilości tych kart, bo problemu z dostepnością już nie ma, toteż i ceny spadają.

Do mnie już jedzie GeCube HD3850 512MB wraz z nową płytą, prockiem i pamiątkami. Nie wiem czy sie trochę nie pospieszyłem z zakupem, ale czekanie bardzo mi się dłużyło, w końcu 6600GT już od dawna demonem wydajności nie jest. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do fullHD to Ultre trzeba miec. :lol2:

Nie przesadzaj, do większości gier wystarczy 3850 512mb albo 3870, jeśli brakuje fps to wystarczy AA wyłączyć i nawet w crysis poleci na 24fps więc dla mnie wystarczy :)

Kilka gierek z AA*4 miało w full hd ponad 100 FPS na radeonach więc nie rób ppaniki z ta ultą :D tym bardziej , że serii 3XXX wcale do ultry juz tak dużo nie brakuje a cenowo to chyba jakoś lepiej stoją. 3870 w crosfire ultre powinien wyprzedzać, jak już bys tak chcial ;)

PS. W eMarket już nie ma żadnych

Edytowane przez maxymili

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mimo tego 608zł za 3850 256MB, moim zdaniem chyba warto poczekać do nowego roku. Ceny może jeszcze zejdą gdy szał świątecznych zakupów minie. Pewnie też sporo ludzi będzie odsprzedawać swoje świąteczne prezenty ;] za niższą cenę. (może trafić się taniej np. miesięczna używka).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi się też nie speszy. Zmiany piecyka planuję dokonać w lutym, więc mam nadzieję, że 3870 zejdzie do tych ~700 :D

Do tego jakieś 2x3GHz (albo 4x??GHz ;]), 2 do 4GB ramu i powinno być dżi :D

Edytowane przez Szawel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja dzisiaj odebrałem POWERCOLORA HD3850 512MB z chłodzeniem ZEROtherm...co się okazało ze są radiatorki na pamięciach....na stroni producenta ich brak i w recenzjach tez ich karty nie miały, ale te co trafiły do sklepów najwidoczniej mają :D ucieszyło mnie to :-P za jakąś godzinke wrzucę zdjęcia i wyniki testów :D

aha... kartę kupiłem za 750zł w PAP Computer http://www.hurtowniakomputerowa.pl/index2....=4168...polecam 2 dni i karta przyszła :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba skuszę się na HD3850 256MB.

Cena 570 zł wygląda zachęcająco.

Mam pytanie do użytkowników tego modelu: jak wam się sprawuje w COD4 ???

I jak jest z OC tego modelu ???

Słyszałem, że trzeba wgrywać specjalny bios, aby przekroczyć pewną wartość taktowania rdzenia.

Czy w tej karcie też można zmieniać napięcie softowo, tak jak miało to miejsce we wcześniejszych modelach ??

Edytowane przez lukmek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niedobrze, bo one najtańsze są i SĄ w przeciwieństwie do innych... :/ Ciekawe czy bedzie tego wiecej czy tylko nieliczne karty tak padają... :?

Takie pytanie moze troche nie w temacie, ale nie wiem gdzie o to zapytać, a nie udało mi się znaleźć:

Jak to jest z Crossfire 16x (obie karty 16x)? to jest ten CrossfireX? Czy nie ma oznaczenia konkretnego, zależy od chipsetu mobo czy coś tam jeszcze innego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zrobiłem pare zdjęć karciochy :) ...niestety nie moge wgrać sterowników:/ trzeba będzie zrobić format niestety...

wyskakuje mi puste okienko Notify , po naciśnięciu OK pojawia się napis data.size() !=3 (co kolwiek to znaczy)... a potem ATI Software (Uruchamianie procesu instalacji przez Instalatora nie powiodło się:0x80040707 )

post-142792-1197576561_thumb.jpg

post-142792-1197576583_thumb.jpg

post-142792-1197576792_thumb.jpg

post-142792-1197577092_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ZDECYDOWANIE ZA GŁOŚNA.....trzeba będzie obroty zmniejszyc w RIVA TUNERZE bo to najgłosniejsza rzecz w kompie...reszta niesłyszalna, a to głosne jak cholera :/

Nie wiem czy już to było, ale ktoś kiedyś miał wątpliwości czy jest kompatybilne z PCI-E 1.0a...ja mam takie i wszystko jest OK!!

Edytowane przez Michael86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No no no, pierwszy Radek ponizej 600zł :) http://www.allegro.pl/item284015288_pci_e_...6bit_gddr3.html Chyba naprawde wstrzymam sie do stycznia. Cos czuje ze jeszcze cena zejdzie w dol. Szkoda tylko ze to wersja nie Boxowa. A poza tym zaczyna mnie martwic ze kilku poprzednim forumowiczom zaczynaja padac karciochy ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba skuszę się na HD3850 256MB.

Cena 570 zł wygląda zachęcająco.

Całkiem słuszna decyzja. Sam tak zrobiłem.

Mam pytanie do użytkowników tego modelu: jak wam się sprawuje w COD4 ???

I jak jest z OC tego modelu ???

COD4 i Wiedźmin dla tej karty to bułka z masłem.

OC moje to stabilne 729Mhz core i 999Mhz pamięć. Testowane w Crysis'ie.

"OverDrive" z CCC ustawia 750Mhz i 1150Mhz, ale wtedy karta sypie "artami".

Słyszałem, że trzeba wgrywać specjalny bios, aby przekroczyć pewną wartość taktowania rdzenia.

Czy w tej karcie też można zmieniać napięcie softowo, tak jak miało to miejsce we wcześniejszych modelach ??

Specjalny BIOS dostępny jak narazie jedynie dla wersji HD3870.

Na podsumowanie powiem, że 256MB VRAM to jednak trochę mało aby grać w najnowsze gry przy wysokich

detalach tekstur i modeli. Pomimo tego, że sam układ graficzny na pewno by sobie poradził.

W Gears of War są zacięcia przy teksturach i modelach na "High".

W Crysis to samo. :mur:

Zejście z jakością tekstur na niższy poziom nieco pogorsza jakość grafiki, ale przy szybkiej akcji nie ma to

tak dużego znaczenia w szczególności w GoW. :-|

Edytowane przez Gormar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy są jakies HOTFIXy do tych Radków takie jak do Crysisa...jeszcze nie formatowałem dysku, ale jakos z menadzera sterowniki zainstalowałem...tyle tylko ze nie ma CCC ....z 3dmarków to tylko 2001 się odpala... co zrobić żeby CCC się poprawnie zainstalował i smarki chodziły??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi