Skocz do zawartości
cavarr

Ati Radeon HD3850/3870

Rekomendowane odpowiedzi

Tak czytam opinie userow o tej 3850 i coraz bardziej mnie kusi zeby doplacic do 8800GT zeby miec swiety spokoj i nie martwic sie ze bede z nia mial jakies problemy (sterowniki,tekstury itp). A na Viscie jak ta karta smiga ? Sa jakies dobre stery na ten OS ? Sam juz nie wiem czy warto sie pchac w ATI ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Pytanie do wszystkich posiadaczy 3850 256mb , czy ktoś próbował zakładac na firmowa suszarke jakies chlodzenie zalman czy thermalright ? czy sa jakies sensowne chlodzenia pasujace do tych kart? wiem ze Thermalright HR-03 GT ma pasowac ale aktualnie brak w polsce

moze inne firmy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"nie martwic sie ze bede z nia mial jakies problemy (sterowniki,tekstury itp)"

Jakie problemy? Ja na razie na niczym dłużej nie grałem, bo nie mam czasu, ale komp chodzi prawie cały czas, gier odpaliłem kilkanaście i niczego nie zauważyłem...

Pisałem wcześniej o braku sensu podkręcania xx70. Jednak jest ;) Przynajmniej w smarku03.

1. 777/1126

2. 850/1300 (na 1350 już się powiesił pod koniec smarka)

post-102111-1198011235_thumb.jpg

post-102111-1198011288_thumb.jpg

W smarku05 jest 400p, różnicy :( 06 nawet nie odpalałem, sprawdzę jeszcze gry...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

siema, przyszla do mnie karta 3850

ale jest problem

reinstalowalem nawet windowsa, po kolei sterowniki nforce (dfi ultra d), potem ATi stery, nawet omegi

kazda gra DX sie zawiesza

3d mark sie nie chce wlaczyc, zawiesza sie

w device manager caly czas mam pci-device nie wykryte przez nic

jakie pomysly co to moze byc ?

i jak moja karte ozywic ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pisałem wcześniej o braku sensu podkręcania xx70. Jednak jest ;) Przynajmniej w smarku03.

1. 777/1126

2. 850/1300 (na 1350 już się powiesił pod koniec smarka)

W smarku05 jest 400p, różnicy :( 06 nawet nie odpalałem, sprawdzę jeszcze gry...

w smarku 2003 przy 850/1300 masz tylko 1000 ptk więcej niz ja przy hd3850 770/2000

siema, przyszla do mnie karta 3850

ale jest problem

reinstalowalem nawet windowsa, po kolei sterowniki nforce (dfi ultra d), potem ATi stery, nawet omegi

kazda gra DX sie zawiesza

3d mark sie nie chce wlaczyc, zawiesza sie

w device manager caly czas mam pci-device nie wykryte przez nic

jakie pomysly co to moze byc ?

i jak moja karte ozywic ?

zainstalu stery te co ati dala do crysisa ręcznie.... potem pacha na 3dmarki... i wszystko powinno chodzic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proszę bardzo ;)

http://www.futuremark.com/download/hotfix_oct07/

Note: This hotfix only improves GPU core/memory clock detection library for enhanced compatibility and support for new hardware, and does not affect any results. A new full install for 3DMark06 Build 1.1.0 with the hotfix included will soon be available.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak czytam opinie userow o tej 3850 i coraz bardziej mnie kusi zeby doplacic do 8800GT zeby miec swiety spokoj i nie martwic sie ze bede z nia mial jakies problemy (sterowniki,tekstury itp). A na Viscie jak ta karta smiga ? Sa jakies dobre stery na ten OS ? Sam juz nie wiem czy warto sie pchac w ATI ;/

Nie ma chyba problemów, o których napisałeś z tymi kartami? Przecież ludzie je instalują także na Viście i lata pięknie. Jeżeli ktoś ma problemy to albo wadliwy egzemplarz albo brak wiedzy na temat sterowników ATI. Tak mi się wydaje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

unknown pci device okazalo sie byc kodekiem audio na karcie ATI

po zainstlaowaniu kodekow realteka wykrywa to urzadzenie jako ATI HDMI audio, ale gry caly czas nie dzialaja!!!

thx ;/////////////

2850769[/snapback]

Michael, zauważyłeś różnicę w prockach?

Zauważyłeś różnicę u mnie dev/oc?

Więc o czym piszesz?

Czu po prostu się chwalisz?

zauważyłem :D co nie zmienia faktu ze potwierdza sie to ze róznica między hd3870 850/2600 jest mała w porownaniu z hd3850 512 770/2000.... :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale to bez sensu, to, co piszesz. Trzeba karty na podobnych procach sprawdzić...

No a skoro w 05 różnicy nie mam, no to wiadomo, że nie będzie.. Za słaby proc, ja dobijam do 1.7K, a na C2D 3.6 gość ma 2K bez kręcenia...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze chwileczkę, jeszcze momencik... 3850 512 :)

Już się nie mogę doczekać powrotu do ATI. Wreszcie jakość obrazu w 2D będzie taka jaka powinna! Na stery nigdy nie narzekałem no może w 2002r. na Radeonie 9100 przy FarCry. Od tamtej pory wszystko super działa:)

Myślę, że różnica w wydajności między HD3850 a 7300GT będzie podobna jak przy 7300GT a X600Pro czyli skok 3 krotny:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

le 617 moglem poczekac na 512 a nie brac 256 ych no nic przezyje jakos ;]

pytanie co do zwodowania grafy - blok na chipset + radiatorki na pamieci ale z prawej strony karty jeszcze taki radiator na sekcje zasilania czy on osobno mocowany jest i mozna zostawic ? jak trzeba zdjac calosc to nawiew sam poki co styknie ? ( karta mi jeszcze nie doszla stad pytanie , krecic nie bede poki co )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja nie jestem do końca zadowolony z karciochy, za dużo mam problemów. Zainstalowałem stery z

hotfixem do Crysisa i w Wiedźminie mam na nich festiwal artefaktów, na sterach z płyty jest OK. Z kolei demo Two Worlds restartuje mi kompa po wejściu do menu na obojętnie której wersji sterów.

Na 6600GT chodziło bez problemów. Na pewno nic się nie przegrzewa, bo monitoruję temperatury, zresztą nawet zimny komputer odpalony z rana daje reset w tym demie. Ale może to wina samego Two Worlds, bo trochę tematów o zawieszkach gry/kompa w tej grze znalazłem.

No i nadal nie rozwiązany problem z nie zmniejszaniem częstotliwości rdzenia w trybie idle. Może jeszcze ktoś kupił tę kartę co ja i pochwali się doswiadczeniami?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj przyszedł 3870 sapphire i pierwsze testy na sterach 7.11 w 3DMark05 wyszło mi 20056. Wyłączyłem i po chwili zacząłem się zastanawiać, czy to nie było 2056. Powtórka, ale w smarku 06 10999 i bez podkręcania na starej windzie... W weekend zakładam wodę i trochę go jeszcze podkręcę. Jak na razie to jestem bardzo zadowolony

post-16221-1198057176_thumb.jpg

post-16221-1198054563_thumb.jpg

Edytowane przez apm3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi