Skocz do zawartości
cavarr

Ati Radeon HD3850/3870

Rekomendowane odpowiedzi

Gdyby miał Gecube 3850 512 X-Turbo III za ok 600 - 650 to ja bym sie pisał :) .

http://www.icomp.pl/produkty.php?sid=karty_graficzne-551

cena 659 zł

tylko nie wiem jak z jakością tego sklepu bo nigdy od nich nic nie brałem ;)

ta karta jest dużo wydajniejsza od zwykłego GECUBE RADEON HD 3850 512MB ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@chase1 @KZI

Zapuśćcie sobie 3DMarka06 i porównajcie SM 2 i SM 3 score oraz wyniki cząstkowe w poszczególnych testach.

A najlepiej porównajcie w jakiejś grze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej jak w testach się ustawi tak, aby proc miał tę samą punktację, wtedy wyniki będą mniej więcej obiektywne. Wrzucam swoje testy na opteronie 185 (3003MHz, 13x231; ram na dzielniku 180 na 214.5 2 2 2 7) i GeCube HD3850 na 756/1035; XP SP2 wyłączona większość śmieci:

2001SE

38061

442.1

150.8

689.5

342.0

391.3

180.5

468.4

03

34637

463.0

293.8

238.0

237.2

proc. 1438

148.4

27.5

05

16130

55.7

45.6

105.7

proc. 7698

3.3

8.0

06

10017

4374

35.146

37.751

4844

45.810

51.079

proc. 2302

0.726

1.168

Da się jeszcze nieco szybciej na świeżym systemie spreparowanym nLitem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak

w 95% nawet wersja 256mb ram bedzie szybsza od xtx . a do rozdzialek powyzej 1280x1024 obie karty sie nie nadaja -wiec nawet jak tam xtx bedzie gdzies szybszy to coza roznica czy ma sie 5 czy 6 klatek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wogóle jest z nią mniej problemów

Na jakiej podstawie o to pytasz? To praktycznie takie same karty z tymi samymi sterownikami. Różnią sie nieznacznie żeby różniły się ilością problemów ;)

Chłodzenie widac gołym okiem - jedno jest dwuslotowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytałem że 3850 są bardziej wadliwe i mocniej się grzeją itp ale to pewnie przez jedno slotowe chłodzenie.

Jak narazie moim faworytem jest:

PCI-E GECUBE RADEON HD 3850 512MB 256BIT DDR3 OC EDITION X-TURBO III

za 659zł z dwu slotowym chłodzeniem i podwyższonym taktowaniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie dwusotowe chłodzenie nigdy nie dorówna Accelero S1, a co dopiero po dołozeniu wentylatora 120mm. Ja bym wziął najtańsze hd3850 z 512MB i dokupił Accelero z wentylatorem, całość wyjdzie z 20zł drozej a komfort temperaturowy i cichości bedzie nieporównywalnei wyższy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie dwusotowe chłodzenie nigdy nie dorówna Accelero S1, a co dopiero po dołozeniu wentylatora 120mm. Ja bym wziął najtańsze hd3850 z 512MB i dokupił Accelero z wentylatorem, całość wyjdzie z 20zł drozej a komfort temperaturowy i cichości bedzie nieporównywalnei wyższy

To czem nie wziąłeś?? :D (sygnaturka)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będzie wolniejsza od ultry i trochę wolniejsza od GTX (nie zawsze), ale mimo to bardzie opłacalna bo tańsza cichsza i mniej prądożerna.

Ten znowu swoje :)

Ale widzę ,że progres jest w elementach występujących w porównaniach.

Teraz już taki "cienias" jak GT już nie daje rady teraz juz "troszkę" wolniejsza od GTX i "trochę" od ULTRY :).

Jak tak dalej pójdzie to będzie dużo lepsza od GT SLI :)

--

z świątecznym pozdrowieniem....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten znowu swoje :)

Ale widzę ,że progres jest w elementach występujących w porównaniach.

Teraz już taki "cienias" jak GT już nie daje rady teraz juz "troszkę" wolniejsza od GTX i "trochę" od ULTRY :).

Jak tak dalej pójdzie to będzie dużo lepsza od GT SLI :)

--

z świątecznym pozdrowieniem....

co za bzdury?

Jak mozna wydawac takie pieniadze na karte i grac bez AA? A wlacz AA na jakimkolwiek nowym Radeonie... TO karty dobre do malych monitorow i niskich rozdzielczosci. Ale jak ktos jest fanboyem AMD-Ati to bedzie wypisywal bzdury....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakis posiadacz 3850 256MB i UT3 moze potwierdzic czy ma tez gigantyczne dropy fps'ow? karta cierpi na brak pamieci, czy problem tkwi u mnie w systemie?

Ja mam czasami duże spadki fps (Vista) na GTSie. Kombinuję, że to wina procka, bo nawet jak ustawię ekran na 50% (tak fajna opcja w UT3), czy zmniejszę detale to nic nie pomaga. Żegnaj AMD...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam czasami duże spadki fps (Vista) na GTSie. Kombinuję, że to wina procka, bo nawet jak ustawię ekran na 50% (tak fajna opcja w UT3), czy zmniejszę detale to nic nie pomaga. Żegnaj AMD...

No tez bym obstawial procka,

Na sprzecie z podpisu 1024x768 Max detail + postprocesing-intense, gra chodzi naprawde fajnie... zadnych drastycznych dropow...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za mało grałem na Utku nowym, ale z tego co widziałem, to 60fps w rogu... Zresztą, na fpc sa moje screeny, a od rana popuszczam jakieś gierki - co chcecie?

Horac, ja jakoś problemu z aa nie mam, działa wszystko elegancko, mity jakieś piszecie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będzie wolniejsza od ultry i trochę wolniejsza od GTX (nie zawsze), ale mimo to bardzie opłacalna bo tańsza cichsza i mniej prądożerna.

No chlopie czemu troszke wolniejsza? Ta karta to demon szybkosci i tylko przez strach prezesa AMD przed ekskomunika nie nazawana Radeon 666 :lol: :lol:

Ludzie nawet absurd ma swoje granice a maxymili juz dawno je przekroczyl...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

yyy cos nie w temacie jestem, ale z 2 tygodnie temu myslalem 3870 vs8800gt i wybralem to co w sigu bo testow sie naczytalem, no i problemy z tymi sterami...a tu nagle widze ze karta 3850 ktora byla kontukrentem dla 8600, jest stawiana na rowni z kartami 8800 cos sie zmienilo?

Edytowane przez HeatheN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie fanboye na święta sie rozmnożyli :P

Inna sprawa zę jak teraz sie już pojawiają 3850 z 512mb ram u nas to premyślal bym sensownośc 8800gt- nie wszyscy muszą sie napinać i dawać 900zł za grafe jak mozna za 600 kupic też coś całkiem wydajnego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi