Skocz do zawartości
cavarr

Ati Radeon HD3850/3870

Rekomendowane odpowiedzi

czyli nie jest tak zle,

ciekawe czy pod tego zalmana da rade wcisnac jeszcze radiatory^

pytanie teraz tylko zostaje takie, czemu te pamieci ustawione sa na 700, skoro typowe taktowanie to 829 ? gdzies musi tkwic haczyk

Edytowane przez nehre

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a to nie wiedzialem ze one tam maja w standardzie 829mhz. na moim gf'ie standardem bylo 720 i w ogole te hyniksy na chyba wszystkich kartach maja cos kolo 700. o ile w waszych radeonach nie jest jakos opuszczone napiecie tych pamiatek to nie widze problemu by smignely na 1000. a radiatory u mnie pod zalmana wchodza, nie wiem jak sprawa ma sie na radeonach, ja mam takie dwa wielkie klocki (bo u mnie pamiatki sa w 4 kostkach), wchodza na styk, z takimi radiatorkami typowymi dla pamieci nie powinno byc problemu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jest jakaś szansa w razie czego na wgranie poprzedniego biosu bez posiadania karty na PCi?? i jak mam wyjąć swojego biosa?? wiem że pewnie gdzieś było, ale to tak z rozpędu/

Na ile udało Ci się pociągnąć tą karte na tym biosie i jaki miałeś wynik w 3dmarku05 jeśli robiłeś jakieś próby??

Co do wgrania biosu i zrobienia bakupu użyj "ati winflash" http://www.techpowerup.com/downloads/854/mirrors.php

Bios na 100% pasuje bo już różne wgrywałem :rolleyes: używaj winflash bo jak wgrasz zły bios to obraz zobaczysz dopiero jak złąduje się xp :D

zrób bakup zobacz ile zajmuje bajtów stary bios i porównaj wielkość z nowym. jeśli bedzie taka sama wielkość to znaczy, że bedzie pasował. w moim przypadku to działało :wink:

co do osiągów podałem kilka postów wyżej

Stabilność sprzętu testowałem przez 12h na atitool trybem "scan artifacts" na podniesionych taktowaniach oczywiście :) grałem w gry "unreal tournament 3" oraz w "Universe at War Earth Assault".3dsmarków nie robiłem.

taktowania nie podnosze wyżej bo w atitool pojawiają się artefakty. sądze, że penicil mod rozwiązxałby problem. modowane biosy nic nie dają, zmiana mapięcia w biosie na 1,33v nic nie daje napięcie jest dalehj takie samo.

Czy ktoś ma polski opis penicil mod? :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do tego tylko zdjęcie jest potrzebne :lol: no i UM oraz ołówek ;)

a czy ktoś sprawdzał fizycznie czy napięcie sie podnosi po modzie biosu czy wszyscy bazują na logach RT :?:

Edytowane przez Greg_1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam pytanie czy wgranie jakiegos innego biosa do mojej grafy naprawi blad (po lekkim OC po godzinie grania w gre sie zawiesza komp, bez OC normalnie chodzi, temperatury sa w normie )

Dzieki za odpowiedz

Nie chce zasmiecac topicu ale wy jestescie moja ostania nadzieja :) ja juz nie mam pomyslow jak rozwiazac ten problem ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm dziwna sprawa z tym flashowaniem. Ogólnie to mój bios ma rozmiar 64 kb i 64kb na dysku, ten od Hisa ma rozmiar 62 ale rozmiar na dysku 64. I jak robie AtiWinFlashem to wyskakuje bład SubsystemID is mismatch:/ To znaczy że chyba nie pasuje XPX1 a jaką Ty masz wersję karty graficznej???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm dziwna sprawa z tym flashowaniem. Ogólnie to mój bios ma rozmiar 64 kb i 64kb na dysku, ten od Hisa ma rozmiar 62 ale rozmiar na dysku 64. I jak robie AtiWinFlashem to wyskakuje bład SubsystemID is mismatch:/ To znaczy że chyba nie pasuje XPX1 a jaką Ty masz wersję karty graficznej???

sorry faktycznie :razz: musisz utworzyć dyskietkę startową z atiflash wgrać również na dyskietkę biosa i podać komendę:

atiflash -f -p 0 jakisbios.rom

link do atiflash http://www.techpowerup.com/downloads/855/mirrors.php

skopiuj na dyskietke wszystkie pliki z archiwum

@greg

wiem, że masz gecube. Masz fote co gdzie jak połączyć żeby podawało wyższe napięcie na gpu? :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jest jakaś szansa w razie czego na wgranie poprzedniego biosu bez posiadania karty na PCi?? i jak mam wyjąć swojego biosa?? wiem że pewnie gdzieś było, ale to tak z rozpędu/

Na ile udało Ci się pociągnąć tą karte na tym biosie i jaki miałeś wynik w 3dmarku05 jeśli robiłeś jakieś próby??

Pisałeś, że twój kumpel ma AsRocka 2 PCIe *16 więc spokojnie jak by co to wgrasz u niego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie przyjechał do mnie zastawik z HISem 3850 512MB Turbo i mam pytanko jakie sterowniki najlepiej do niego użyć, czy te które dołączył producent czy polecacie jakieś inne?

Kartę będę chciał laciutko podkręcić, ale najbardziej mi zależy na TV-Out, o ile ma to jakieś znaczenie.

Dziękuje z góry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie przyjechał do mnie zastawik z HISem 3850 512MB Turbo i mam pytanko jakie sterowniki najlepiej do niego użyć, czy te które dołączył producent czy polecacie jakieś inne?

Kartę będę chciał laciutko podkręcić, ale najbardziej mi zależy na TV-Out, o ile ma to jakieś znaczenie.

Dziękuje z góry.

a jak jest z hisem w trybie 2 D spadają zegary do 300mhz , ( na standardowych ustawieniach bez OC karty)

bo ge cube z podkręceniem producenckim ma z tym problem i spada samo napięcie

co do sterów to różnie z nimi jest zobacz na początek może 7.11

POZDRO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Od wczoraj mam karte Asus Radeon HD3870 i od razu pytanie laika:

zainstalowalem program Asus SmartDoctor i w tym programie moge recznie ustawic Engine i Memory. Do jakich wartosci najlepiej poprzesuwac te suwaki? A moze poprzestac tylko na HypeDrive i ustawic 3d game mode?

Z gory bardzo dziekuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I co, można ?? Oczywiście że można: Gigabyte 3850/512 DDR3 579 zl :)

I to w sklepie 500m ode mnie :)

Oczywiście kupiłem :) :)

http://www.camino.pl/szukaj.php3?g=6

Ps.

Jest to wersja z chłodzeniem ZALMANA ;)

Edytowane przez SiEdLe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ho Ho Ho...

Asus 3850 512MB z pamięciami 0.8ns ;] - 12% wydajniejszy od referencyjnego.

http://www.purepc.pl/asus_eah3850_top_htdi_512m

Ale pewnie za to "pierwsze na świecie 0.8" :D przyjdzie nam ładnie zapłacić.

Edytowane przez Szawel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I co, można ?? Oczywiście że można: Gigabyte 3850/512 DDR3 579 zl :)

I to w sklepie 500m ode mnie :)

Oczywiście kupiłem :) :)

http://www.camino.pl/szukaj.php3?g=6

Ps.

Jest to wersja z chłodzeniem ZALMANA ;)

No i jak z głośnością? Przełącza się w idle, czy cały czas hałasuje jak GeCube? Ile te wentyl robi szumu w stresie? Słyszysz go jak wyłączysz dźwięk w grze?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i jak z głośnością? Przełącza się w idle, czy cały czas hałasuje jak GeCube? Ile te wentyl robi szumu w stresie? Słyszysz go jak wyłączysz dźwięk w grze?

Ten radek bardzo ladnie przelacza sie idle/stress nawet po podkreceniu w ccc :)

Oczywiscie suwaki w CCC na MAX i jest OK zero artefaktow w smarkach i np Wiedzminie :)

Apropos Wiedzmina to oczywiscie 1280x1024 i WSZYSTKIE suwaki w opcjach grafiki na max i chodzi plynnie.

Po chwili grania wiatrak na grafie zaczyna nabierac obrotow i wtedy zaczyna go byc slychac. Ale w idlu jest cisza.

Podobnie zreszta jest i z wiatrakiem w chiefie 450w ....

A wlasnie !! NIE instalowalem zadnych smieci z plytki od producenta karty!! Od razu sciagnolem stery 7.12 ze strony ATI

i moze dlatego od razu bylo wszycho ok :) ( Poprzednio mialem x1600xt na omegach ktore odinstalowalem przed wlozenim nowego radka)

Ktos tam wczesniej sie pytal jak ta karta chodzi na chipsecie p35 to odpowiem tak:

Na konfigu: Asus P5KC

E4500@3,5 GHz ;) (350x10)

2x1GB OCZ Platinium 800 @ 1050 5-5-5-15

Napedzanym przez Szefa 450 W -

karciocha chodzi miodnie @ 730/880 (GPU/MEM) Zero zwiech artefaktof freezzzzooofff itp jutro potestuje inne gierce :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja dzisiaj wlozylem GeCube Radeon HD 3850 X-Turbo III 512MB O.C. Edition ...

Dołączona grafika

Karta ma def taktowanie ustalone na poziomie 725mhz dla rdzenia i 1800mhz dla pamieci.

Puki co zadnych klopotow ... wyjalem stara karte, wlozylem nowa, sterowniki sie nie gryzly, ale usunalem i zainstalowalem od nowa i puki co chodzi jak miodek :) ... Zadnych klopotow z wentylem - w 2D jest cichutko, w Crysisie kapeczke przyspiesza :). Recznie ustawilem na 100% wentyl zeby zobaczyc co to bedzie i dobrze ze okno zamkniete bylo :D Obudowe w kompie mi momentalnie przeczyscilo :) takiego chuku to suszarka nie robi nawet :D ... dobrze ze ktos wymyslil dynamiczne przydzielanie predkosci wentylatora :P ...

Narazie tylko mam problem z taktowaniem 2D/3D bo caly czas jest DEF <_< Jak sobie nie poradze to bede sie pytal :D

Max OC idzie w 760/1940 ... choc rdzen moglby podejsc jeszcze z 15MHz :)

Mialem problemy z Niebieskim Zalmanem na chipsecie gdyz bardzo dzielnie stawial opor i nie chcial wpuscic Radeczka ale jakos go przekonalem ... sila :DDołączona grafika

Ogolnie to moj zasilacz nawet nie pierdnal na zadnym Crysisie, na zadnym 3dmarku ... puki co :D

Jak by ktos tak na zimno mial pomysl co do tych taktowan 2D/3D to bylbym wdzieczny :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten radek bardzo ladnie przelacza sie idle/stress nawet po podkreceniu w ccc :)

Oczywiscie suwaki w CCC na MAX i jest OK zero artefaktow w smarkach i np Wiedzminie :)

Apropos Wiedzmina to oczywiscie 1280x1024 i WSZYSTKIE suwaki w opcjach grafiki na max i chodzi plynnie.

Po chwili grania wiatrak na grafie zaczyna nabierac obrotow i wtedy zaczyna go byc slychac. Ale w idlu jest cisza.

Podobnie zreszta jest i z wiatrakiem w chiefie 450w ....

A wlasnie !! NIE instalowalem zadnych smieci z plytki od producenta karty!! Od razu sciagnolem stery 7.12 ze strony ATI

i moze dlatego od razu bylo wszycho ok :) ( Poprzednio mialem x1600xt na omegach ktore odinstalowalem przed wlozenim nowego radka)

Ktos tam wczesniej sie pytal jak ta karta chodzi na chipsecie p35 to odpowiem tak:

Na konfigu: Asus P5KC

E4500@3,5 GHz ;) (350x10)

2x1GB OCZ Platinium 800 @ 1050 5-5-5-15

Napedzanym przez Szefa 450 W -

karciocha chodzi miodnie @ 730/880 (GPU/MEM) Zero zwiech artefaktof freezzzzooofff itp jutro potestuje inne gierce :)

Czy to jest juz max te 730/880 na tej karcie ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi