grogi Opublikowano 19 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2008 A ja sie nie zgodze, mam 256MB i wogole nic nie przycina i nic mi nie przeszkadza, radze wyposzzyc sie w grafike zanim jakiej opinie wobec niej sie wyda,Wiesz, na Radeonie 8500 64MB też mi nic nie przycinało. Co to za argument? Co moje to dobre, tak? Psychologia nazywa to zjawisko satysfakcją pozakupową. taak i dobre to zdanie, ze karta jest slaba.... slaba wobec czego, kogo, ? 8800GT a cena? hahaNo właśnie... 8800GT jest dużo lepszym wyborem. Różnica w cenie jest już bardzo niewielka, a jak kogoś nie stać, to powinien łykać 8800GS 384MB. Z góry wypraszam sobie fanatyka... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicolass Opublikowano 19 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2008 Narazie 8800GS 384MB vs 3850 256MB to ten ostatni wygrywa, choć czasem dostaje po [gluteus maximus]. Trzeba by poczekać na jakieś porównanie, bo cenowo to prawie to samo. Ja myślę że jeszcze testy mogą być nieobietywne bo 8800GS to produkt stosunkowo nowy i cierpi na efekt "niedopracowania sterowników dla nowinek". Ale chyba 3850 jak na razie w większej liczbie tytułów ma przewagę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
focus_ Opublikowano 19 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2008 Narazie 8800GS 384MB vs 3850 256MB to ten ostatni wygrywa, choć czasem dostaje po [gluteus maximus]. Trzeba by poczekać na jakieś porównanie, bo cenowo to prawie to samo. Ja myślę że jeszcze testy mogą być nieobietywne bo 8800GS to produkt stosunkowo nowy i cierpi na efekt "niedopracowania sterowników dla nowinek". Ale chyba 3850 jak na razie w większej liczbie tytułów ma przewagę.Przecież 8800 GS to G92, więc sterowniki są już dopracowane jak trzeba. Zaś co do zapotrzebowania na RAM na karcie graficznej - osobiście nie testowałem 3850 256 vs. 512 MB, ale jestem więcej niż pewien, że w przynajmniej 10 grach z mojego zestawienia napisałbym, że WARTO się wyposażyć w wersję 512 MB. A teraz ciekawostka związana z testowaniem kart graficznych: Sprawdzałem wydajność 8800 GT 1 GB względem wersji 512 MB. I wyniki (wystarczy, że podam z jednej gry): Company of heroes DX9 (1920 x 1440, AA-OFF Anizo-OFF): Test wbudowany: GF 8800 GT 512 MB: 108,3 GF 8800 GT 1024 MB: 108,1 Test "z gry": GF 8800 GT 512 MB: 69,7 GF 8800 GT 1024 MB: 88,6 Wstrzymam się od komentarza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 20 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2008 dokladnie. jak jest mozliwosc brania karty z wieksza pamiecia to jak najbardziej... moze roznice pomiedzy 256 i 512 nie beda az tak znaczace jak tutaj, choc kto wie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alvin Opublikowano 20 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2008 czy po przestawieniu powercolorowskiego radka na 740 mhz przy napieciu 1,3 V jest normalne, ze karta sie wysypuje? tzn nie artefakci ani nic podobnego, gram sobie, zawiesza mi sie obraz, wylacza sie monitor i trzeba restartowac... a moze to wina pamiatek (1000 mhz) ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
focus_ Opublikowano 20 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2008 czy po przestawieniu powercolorowskiego radka na 740 mhz przy napieciu 1,3 V jest normalne, ze karta sie wysypuje? tzn nie artefakci ani nic podobnego, gram sobie, zawiesza mi sie obraz, wylacza sie monitor i trzeba restartowac... a moze to wina pamiatek (1000 mhz) ?"przekręcenie" GPU zwykle objawia się błędem VPU Recovery (o ile tej funkcji nie wyłączyłeś), zaś pamięci właśnie się tak z reguły wysypują, jak opowiadasz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alvin Opublikowano 20 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2008 "przekręcenie" GPU zwykle objawia się błędem VPU Recovery (o ile tej funkcji nie wyłączyłeś), zaś pamięci właśnie się tak z reguły wysypują, jak opowiadasz. hmm... to zmniejsze pamieci moze a nie ciagle procka :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pewin Opublikowano 20 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2008 "przekręcenie" GPU zwykle objawia się błędem VPU Recovery (o ile tej funkcji nie wyłączyłeś), zaś pamięci właśnie się tak z reguły wysypują, jak opowiadasz. Po wyłączeniu VPU Recovery przekręcenie gpu też się tak objawia-zwis :mur: . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alvin Opublikowano 20 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2008 Po wyłączeniu VPU Recovery przekręcenie gpu też się tak objawia-zwis :mur: . mi nie ratuje vpu czy mam wlaczony czy wylaczony Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hardy99 Opublikowano 20 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2008 Witam, Zastanawiam się czy ma sens ponosić napięcie w mojej 3850. Teraz mam 1.21 V i mogę zrobić na rdzeniu max. 760 MHz, ciekaw jestem ile bym mógł zrobić (tak orientacyjnie) na 1.34 V. Czy są to wartości o kilkanaście MHz większe typu 770-780 czy jednak tyle co na 3870 czyli w granicach 820-830 MHz. Moja karta to Asus HD 3850 512 MB Gladiator ta z nowym PCB (krótszym od referencyjnego), temp max to 61'C. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alvin Opublikowano 21 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2008 (edytowane) AMD na dzień przed premierą kart GeForce 9600GT obniża ceny swoich produktów opartych o układ RV670. Radeon HD 3870 potanieje z 245 USD do zaledwie 189 USD, a słabszy model HD 3850 z 199 do 169 USD. W ten sposób firma zamierza skuteczniej konkurować z produktami NVIDIA i nie stracić rynku, który powoli udaje się odzyskać dzięki najnowszym kartom. Nam klientom pozostaje się tylko cieszyć z konkurencji i niskich cen. http://www.frazpc.pl/news/20025-AMD_obniza...adeonow_HD_38x0 eh i jak sie tu nie :mur: jak po 1,5 miesiacu mozna kupic 3870 taniej niz zakupiona 3850 :rolleyes: Edytowane 21 Lutego 2008 przez alvin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 21 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2008 Ciekawe czy przy okazji 2900 pro potanieja ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicolass Opublikowano 21 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2008 Ciekawe czy przy okazji 2900 pro potanieja ;)A oni to jeszcze robią? To chyba leżaki magazynowe, pewno sprzedawcy też troche puszczą troche z ceny by ze szło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 21 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2008 AMD na dzień przed premierą kart GeForce 9600GT obniża ceny swoich produktów opartych o układ RV670. Radeon HD 3870 potanieje z 245 USD do zaledwie 189 USD, a słabszy model HD 3850 z 199 do 169 USD. W ten sposób firma zamierza skuteczniej konkurować z produktami NVIDIA i nie stracić rynku, który powoli udaje się odzyskać dzięki najnowszym kartom. Nam klientom pozostaje się tylko cieszyć z konkurencji i niskich cen. http://www.frazpc.pl/news/20025-AMD_obniza...adeonow_HD_38x0 eh i jak sie tu nie :mur: jak po 1,5 miesiacu mozna kupic 3870 taniej niz zakupiona 3850 :rolleyes: Rewelacja ale i ruch którego można się było spodziewać już wcześniej. Na zachodzie Saphire 3850 512MB od 160€!!! Teraz zaczyna sie dobry moment na zakupy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lizardus Opublikowano 21 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2008 Rewelacja ale i ruch którego można się było spodziewać już wcześniej. Na zachodzie Saphire 3850 512MB od 160€!!! Teraz zaczyna sie dobry moment na zakupy :) to daje ~575zl , taka cena w PL jest juz od dawna w dobrych sklepach, pewnie miales na mysli 3870? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atento Opublikowano 21 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2008 (edytowane) . Czy są to wartości o kilkanaście MHz większe typu 770-780 czy jednak tyle co na 3870 czyli w granicach 820-830 MHz. wydawalo mi sie ze 3870 mozna wiecej podkrecic u mnie 845 tyle ze spiekota straszna a wentyl nawet mysli wlaczyc sie jakos tak porzadniej wiec jak by go rozkrecic na przymus albo chlodzenie zmienic to bylo by pewnie jeszcze kilka mhz wiecej. przetaktowanie bylo tylko do 3dmarka na codzien bez oc :P nie czuje potrzeby :D Edytowane 21 Lutego 2008 przez atento Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ememiks Opublikowano 21 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2008 Ogladalem przed chwila test 9600 na egielda i nie wiem cos mi tu nie gra. Test crysis na q6600 podkreconym do 3.5ghz radeon 3870 osiaga jakis zanizony pulap w zgledem 8800gt i 9600gt. Nie wiem jak oni to testuja ze: Crysis DX9 Core - High - FPS [ im więcej tym lepiej ] 800 x 600 - AA-OFF Anizo-x16 3870=32 klatki 9600gt= 62,8 8800gt=76,2 Pare dni temu skladalismy pc q6600 do 3ghz o/c z 3870 nie o/c i w 800x600 testowalismy i bylo sporo nie pamietam zabardzo ale nie tyle co w tym tescie. To na moim 1.8@3ghz core2duo i 3870 mam wiecej ;) duzo Jak dlamnie test jest jakis nie tegos zdaje mi sie tu jakis przekret. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 21 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2008 Po prostu nie włączyłeś anizo x16. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
focus_ Opublikowano 22 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2008 Ogladalem przed chwila test 9600 na egielda i nie wiem cos mi tu nie gra. Test crysis na q6600 podkreconym do 3.5ghz radeon 3870 osiaga jakis zanizony pulap w zgledem 8800gt i 9600gt. Nie wiem jak oni to testuja ze: Crysis DX9 Core - High - FPS [ im więcej tym lepiej ] 800 x 600 - AA-OFF Anizo-x16 3870=32 klatki 9600gt= 62,8 8800gt=76,2 Pare dni temu skladalismy pc q6600 do 3ghz o/c z 3870 nie o/c i w 800x600 testowalismy i bylo sporo nie pamietam zabardzo ale nie tyle co w tym tescie. To na moim 1.8@3ghz core2duo i 3870 mam wiecej ;) duzo Jak dlamnie test jest jakis nie tegos zdaje mi sie tu jakis przekret. Zgodnie z tym co WDK napisał - miałeś Anizo włączone na x16 z poziomu sterowników? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 22 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2008 to daje ~575zl , taka cena w PL jest juz od dawna w dobrych sklepach, pewnie miales na mysli 3870?Nie, miałem na mysli to co napisałem. Jest tak jak piszą : tutaj "dobrych" sklepach - chyba tanich :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 22 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2008 Podsumowanie na egieldzie zadziwiajaco obiektywne :) Mam propozycję czy dałoby się zrobić test nawet w kilku grach , który porównywałby róznice między bez AA, AA x 2 i AA x4 i to zarówno pod względem jakości wyświetlanego obrazu jak i szybkości działania na 8800 czy 9600 a 38x0 ? Tak samo dla AFow powiedzmy x4, x8 x16 ? To by było bardzo ciekawe porównanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atento Opublikowano 22 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2008 (edytowane) przegladnolem testy z egieldy i powiedzmy ze sie prawie pokrywaja,kazdy ma inny sprzet i inne wyniki trackmania sie zgadza na 3870 w bioshock dx9 mialem wiecej fps nfs carbon powiedzmy ze tak samo crisis mialem wiecej jak i w test drive tez srednio tak na oko 5fps wiecej w sumie mysle ze nie ma tam sie do czego przyczepic wyniki sa wiarygodne moim zdaniem ,nie czytalem calego artykulu bo nie mam czasu i nie wiem czy FPS byly brane minimalne czy usrednione Edytowane 22 Lutego 2008 przez atento Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
focus_ Opublikowano 22 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2008 Podsumowanie na egieldzie zadziwiajaco obiektywne :)A które nie były obiektywne? Bardzo dużo zależy od tego jaki sie ma stosunek do czytanego podsumowania. przegladnolem testy z egieldy i powiedzmy ze sie prawie pokrywaja,kazdy ma inny sprzet i inne wyniki trackmania sie zgadza na 3870 w bioshock dx9 mialem wiecej fps nfs carbon powiedzmy ze tak samo crisis mialem wiecej jak i w test drive tez srednio tak na oko 5fps wiecej w sumie mysle ze nie ma tam sie do czego przyczepic wyniki sa wiarygodne moim zdaniem ,nie czytalem calego artykulu bo nie mam czasu i nie wiem czy FPS byly brane minimalne czy usrednioneWszystko zależy w jakich miejscach sprawdzasz ilość FPS - wiadomo przecież, że nie biorę pierwszego lepszego miejsca a takie bardziej wymagające - więc jeśli masz nieco więcej FPS to nic dziwnego. To samo tyczy się NFS carbon - trasę którą jeżdze jest najbardziej wymagająca z punktu widzenia karty graficznej - oczywiście inna sprawa, że same różnice względem innych tras nie są większe - ale generlaenie przy naszych 50 (średnich) możęsz z powodzeniem mieć 60 - 65 FPS. W wielu grach testy są tak zrobione, że pomimo iż jest pokazany wynik uśredniony to jest to w rzeczywistości zobrazowanie wartości minimalnych - stąd niskie wartości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borot Opublikowano 23 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2008 (edytowane) Tak jak napisano wczesniej wszystko zalezy od reszty sprzetu a nie samej karty, dla przykladu na poprzedniej karcie 2900 pro w smarku mialem 7340 na obecnej 8800 gt wyszlo 7634 z ciekawosci zamonotowalem karte w kompie kumpla i wynik wybil powyzej 11000. Konfiguraja drugiego kompa: Asus P5W DH Deluxe Intel 975X Core2 Duo E4600 4x Geil Ultra 512Mb 800mhz cl 4 Ale juz w grach nie odczulem jakies ogromnej roznicy, aczkolwiek never 2 na 2900 pro strasznie spowalnial czasem, natomiast obecnie 8800 gt nie radzi sobie z cieniami na full, problem ze sterownikami czy sama gra. Edytowane 23 Lutego 2008 przez borot Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michu_mk Opublikowano 23 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2008 Dłużej nie wytrzymam, muszę kupić jakieś chłodzenie wydajniejsze. I tu mam nadzieje dobrze mi doradzicie :D Mianowicie potrzebuje chłodzenia na saphierra hd3850, chciałbym żeby było już z wiatrakiem. Wyczytałem że najlepiej acellero s1 + fendera 120 najbardziej sie opłaca, ale to dla mnie ostateczny wybór(wolałbym żeby seryjnie już było z wiatrakiem nie lubie za bardzo kombinować). A i chciałbym żeby chłodziło nie tylko chipset ale większą powierzchnię karty. Zastanawiałem się nad Arctic Cooling Accelero X2 / X1 i Revoltec Graphic Freezer Pro. Cena raczej poniżej 100zł. I oczywiście musi być pewność, że wejdzie na tego saphierra, bo to dość nowa karta. Tak na marginesie jakby ktoś znał jakąś dobrą pastę chłodzącą to też proszę o rady, bo te co dali seryjnie to niech sobie wsadzą... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 23 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2008 A co to za kombinacja jest? Może o lenistwo bardziej chodzi? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michu_mk Opublikowano 23 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2008 Po pierwsze to i tak więcej wyjdzie niż 100 zł za to a po drugie to ten s1 jest dużo szerszy od samej karty a właśnie zauważyłem, że może się nie zmieścić w obudowie (mało prawdopodobne ale dziwne są Vobisowskie obudowy ;/) a po trzecie to nie wiem jak to stabilnie przytwierdzić razem ;/ Dlatego wolę coś fabrycznie razem połączone bo wiem że nie odpadnie xD i nie ukrywam że cena gra znaczącą rolę ;/ Potrzebuje czegoś równie wydajnego i tańszego. PS. Stronę abo dwie widziałem screena z jakiegoś fajnego programu do taktowań w ati tyle że po japońsku - jest jakiś odpowiednik w normalnym* języku ? * Angielskim lub Polskim ew. Niemiecki :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borot Opublikowano 23 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2008 Dłużej nie wytrzymam, muszę kupić jakieś chłodzenie wydajniejsze. I tu mam nadzieje dobrze mi doradzicie :D Mianowicie potrzebuje chłodzenia na saphierra hd3850, chciałbym żeby było już z wiatrakiem. Wyczytałem że najlepiej acellero s1 + fendera 120 najbardziej sie opłaca, ale to dla mnie ostateczny wybór(wolałbym żeby seryjnie już było z wiatrakiem nie lubie za bardzo kombinować). A i chciałbym żeby chłodziło nie tylko chipset ale większą powierzchnię karty. Zastanawiałem się nad Arctic Cooling Accelero X2 / X1 i Revoltec Graphic Freezer Pro. Cena raczej poniżej 100zł. I oczywiście musi być pewność, że wejdzie na tego saphierra, bo to dość nowa karta. Tak na marginesie jakby ktoś znał jakąś dobrą pastę chłodzącą to też proszę o rady, bo te co dali seryjnie to niech sobie wsadzą... Pasta arctic silver ceramiqe no a co do chlodzenia, jak jest mozliwosc montazu to zalmana np. vf-700cu mam aktualnie go na 8800gt cisza i chlod. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grogi Opublikowano 24 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2008 (edytowane) Pasta arctic silver ceramiqeTo jakaś nowość? PS. Stronę abo dwie widziałem screena z jakiegoś fajnego programu do taktowań w ati tyle że po japońsku - jest jakiś odpowiednik w normalnym* języku ? * Angielskim lub Polskim ew. Niemiecki :D ATi BIOS Editor 0.9b Edytowane 24 Lutego 2008 przez grogi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 24 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2008 Pasta arctic silver ceramiqeArctic Silver albo Arctic Ceramique - to dwie różne pasty ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...