tom256 Opublikowano 20 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2009 (edytowane) Rdzeń do 79 stopni się nagrzał po 15 min w fur marku. Karta nie podkręcana. Niedługo zmienię chłodzenie na accelero i wtedy zobaczę, choć nie sądzę, by to był powód. Jeśli masz Powercolor z chłodzeniem Zerotherm to chciałbym Ci powiedzieć ze u mojego brata na tej grafie (wersja DDR3) temperatury na rdzeni usą o wiele niższe. Z tego co pamiętam nie przekraczały 50C pod obiążeniem. Edytowane 20 Września 2009 przez tom256 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidoos Opublikowano 20 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2009 Jeśli masz Powercolor z chłodzeniem Zerotherm to chciałbym Ci powiedzieć ze u mojego brata na tej grafie (wersja DDR3) temperatury na rdzeni usą o wiele niższe. Z tego co pamiętam nie przekraczały 50C pod obiążeniem. To pewnie dlatego, że owszem, Zerotherm siedzi, ale z innym wiatrakiem ;) Jakiś zwykły zalman, który wieje "za siebie" a nie na boki, jak ten oryginalny powinien. Próbowałem szukać jakiegoś podobnego do tego Zero' ale ciężko, ciężko. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość enebene Opublikowano 22 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2009 stalem sie posiadaczem tej karty - sapphire 3850 256mb po szybkich testach na standardowym chldozonki @ 100% udalo mi sie wykrzesac 825rdzen 1000 pamieci pytanko - da sie programowo z poziomu windows zmieniac im napiecia? jezeli tak to jakim programem ? jezeli chodzi o radeony zatrzymalem sie na etapie x1900 tam mozna bylo ;) pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom256 Opublikowano 23 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2009 stalem sie posiadaczem tej karty - sapphire 3850 256mb po szybkich testach na standardowym chldozonki @ 100% udalo mi sie wykrzesac 825rdzen 1000 pamieci pytanko - da sie programowo z poziomu windows zmieniac im napiecia? jezeli tak to jakim programem ? jezeli chodzi o radeony zatrzymalem sie na etapie x1900 tam mozna bylo ;) pozdr Nie da się programowo zmieniać napięć. Można to zrobić jedynie edytując BIOS karty(max do 1,3V lub 1,325V nie pamiętam), lub poprzez VMody. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pussik Opublikowano 17 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2009 (edytowane) Witam, od dzisiaj mam Gigabyta HD3870 z wentylem zalmana. Czym mogę zmienić prędkość obrotową? Mam RivaTuner 2.11 ale karta się go nie słucha. :> Catalysty 9.9. musza byc 3 kable przy wentylatorze, aby była regulacja prędkości obrotowej? Edytowane 17 Października 2009 przez Pussik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gkar Opublikowano 21 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2009 jeśli chcesz to robić programowo to wiatraczek musi być z 3 kablami Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 21 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2009 Nie musi. Nieraz są 2 i można regulować prędkość wentylatora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom256 Opublikowano 24 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2009 Witam, od dzisiaj mam Gigabyta HD3870 z wentylem zalmana. Czym mogę zmienić prędkość obrotową? Mam RivaTuner 2.11 ale karta się go nie słucha. :> Catalysty 9.9. musza byc 3 kable przy wentylatorze, aby była regulacja prędkości obrotowej? Może spróbuj BIOS edytować Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Damian2072 Opublikowano 2 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2009 Witam Posiadam grafikę Sapphire ATI Radeon HD3850 512MB i sterowniki Catalysty 9.9. Po zminimalizowaniu gier i innych aplikacji 3D, grafika wyświetla artefakty (takie czarne, prostokątne, najczęściej zasłaniają tekst). Stało się tak po przeinstalowaniu systemu (XP SP3) i instalacji nowych sterowników (wcześniej były starsze). Prosze o radę jakie sterowniki są najwydajniejsze, i najbardziej bezproblemowe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom256 Opublikowano 5 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2009 Witam Posiadam grafikę Sapphire ATI Radeon HD3850 512MB i sterowniki Catalysty 9.9. Po zminimalizowaniu gier i innych aplikacji 3D, grafika wyświetla artefakty (takie czarne, prostokątne, najczęściej zasłaniają tekst). Stało się tak po przeinstalowaniu systemu (XP SP3) i instalacji nowych sterowników (wcześniej były starsze). Prosze o radę jakie sterowniki są najwydajniejsze, i najbardziej bezproblemowe. Najwydajniejsze Catalyst 9.11, jeśli chodzi o stabilność ludzie chwalą sobie 9.8, możesz też spróbować 8.6. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość RedTiger Opublikowano 26 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2009 Panowie jaka akcja jest z moją kartą to ło:D Mam Radeonka 3850 AGp 512Mb z Shaphire i patrzcie co mi pokazuje w gpu-z;/ to tak jest jak zainstalowałem stery 8.6 http://img44.imageshack.us/i/beztytuuvnz.jpg/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 26 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2009 (edytowane) Edytowałeś bios? Mi po złej edycji biosu pokazywało coś takiego. Edytowane 26 Grudnia 2009 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość RedTiger Opublikowano 26 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2009 no własnie nic karta jest świerzo kupiona a jak edytuje sie bios w karcie i jaki byś proponował Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 26 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2009 Zobacz jeszcze inne sterowniki. Bios musisz poszukać na stronie producenta lub na techpowerup. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość RedTiger Opublikowano 26 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2009 każde próbuje;/ od 8.6 zwyż a nawet do 9.12 Hotfix a jak sie instaluje bios co do karty?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 26 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2009 (edytowane) Masz na 1 stronie. W temacie o hd4850/hd4870 chyba jest jak zrobić to z Windowsa. Edytowane 26 Grudnia 2009 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość RedTiger Opublikowano 26 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2009 (edytowane) no spoko tylko że ja Stacji Dyskietek nie mam^^ Edytowane 26 Grudnia 2009 przez RedTiger Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość KLISZCZAK92 Opublikowano 26 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2009 Też mam tą samą karte co kolega i mam pytanie co daje wgranie najnowszego biosu;/ a i nie moge nigdzie znalesc bo na stronie Sapphire nie ma nic o biosie do tej karty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 26 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2009 (edytowane) Możesz zapisać obecny bios za pomocą GPU-Z. Za pomocą RBE go edytujesz, a ATI WinFlash pozwala na flash biosu. Możesz dać podwyższone taktowanie, aby nie kręcić programami za każdym razem gdy zmienisz system. Na niektórych kartach można trochę podnieść napięcie. Można ustawić bardziej oszczędny tryb 2D. Możesz też ustawić prędkość wentylatora zależnie od temperatury. Dzięki temu w 2D możesz mieć minimalne obroty, a w 3D podwyższone. Możesz też ustawić większy limit oc w programach. Edytowane 26 Grudnia 2009 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość KLISZCZAK92 Opublikowano 26 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2009 A teraz prosi o podanie Nazwy pamięci jakiej firmy tam jest a na stronie producenta nei ma ;/ a jakie to są?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 26 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2009 (edytowane) Zobacz na karcie. Najlepiej zgraj bios z karty za pomocą gpuz. Tylko obroty wentylatora i taktowania zmienisz. Zrób kopię zapasową zanim wgrasz nowy bios. Edytowane 26 Grudnia 2009 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość KLISZCZAK92 Opublikowano 26 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2009 (edytowane) no własnie to robie i wyskakuje producenta pamięci i typ a nic nie ma na pudełku i na karcie;/ a model mam podaćHD3800 serries czy hd3850 Edytowane 26 Grudnia 2009 przez KLICHO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 26 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2009 Powinien byc podany producent. Tak jak tutaj. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość KLISZCZAK92 Opublikowano 26 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2009 no właśnie a nie ma:( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom256 Opublikowano 28 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2009 no właśnie a nie ma:(Powinien pasować każdy BIOS od 3850. Ja na swojej karcie wgrywałem różne BIOSy i było OK. Proponuję wgrać BIOS od karty w wersji podkręconej, bądź podnieść napięcia na GPU z wersji standardowej. Wez tez pod uwagę że wczesne BIOSy, chyba do wersji (o ile dobrze pamiętam ver.10.078) miały zablokowane podkręcanie, powyżej 862MHz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość KLISZCZAK92 Opublikowano 31 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2009 no to powiedz mi co i jak wpisywałeś:) no bo nie wiem bo jestem jeszcze początkujący co do biosy do tej karty i wogóle. Bo bios bym zrobił przez program Gpu-z Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sayo300 Opublikowano 10 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2010 Witam potrzebuję oryginalnego (nie modyfikowanego) biosu do Sappire radeon 3850 512mb 256bit zalman vf700 z taktownymi 669/700 na niebieskim pcb jeśli ktoś posiada to bym poprosił Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 10 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2010 LINK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom256 Opublikowano 14 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2010 (edytowane) no to powiedz mi co i jak wpisywałeś:) no bo nie wiem bo jestem jeszcze początkujący co do biosy do tej karty i wogóle. Bo bios bym zrobił przez program Gpu-zWszystko jest a pierwszej stronie wątku. GPUZ możesz tylko zgrać BIOS z grafiki. Edytowane 14 Stycznia 2010 przez tom256 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom256 Opublikowano 24 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2010 Przy podkręcaniu do wyższych częstotliwości, grafa mi się wiesza tzn: nie widać żadnych artefaktów, po prostu po kilku minutach pełnego obciążenia grafa nie daj sygnału na monitor a ten przechodzi w stan uśpienia. Moja grafa to Saphire Toxic 3850. Chłodzenie to Zalman ZM-GWB3850/3870. Sądzę że może grzeje się jakiś element przy podkręcaniu i on jest powodem. jakie pomysły? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...