svende Opublikowano 30 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2007 Sorka, ale po czym wnioskujesz ze te karty biora 100W w idle?Pewnie człek zobaczył TDP 100W i nie wiedząc o co chodzi zaczął rozszerzać swoje obawy. Na podobnej zasadzie co jakiś czas pytaja w dziale zasilaczy czy jak kupie zasilacz o mocy 600W to cały czas bedzie pobierał tyle z gniazdka :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 30 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2007 Tylko, ze nowy GTS tez sie kreci a po oc moze urosnac roznica miedy nim a 8800GT. Btw. moim zdaniem porownania tego drugiego do HD3870 sa nieco nie na miejscu - to nie ta polka cenowa. Nowego GTS to raczej trzebaby porownywac z dwoma 3850 512 w CF ;) W sumie cena w proline jak sie utrzyma to jest znosna te 660 zeta za 3850 z NWN2 mozna dac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elendir Opublikowano 30 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2007 Starczy mi zasilacz na 3850 przy takim sprzecie jak mam podpisie ?:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszDW Opublikowano 30 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2007 Dawajcie te karty, bo już swoje r600 sprzedałem. ehh... :/ Mam nadzieję, że CF osłodzi mi ten ból Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 30 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2007 (edytowane) Starczy mi zasilacz na 3850 przy takim sprzecie jak mam podpisie ?:)A ile masz amper na linii 12V i czy jest jedna cy dwie? TY to wyliczyłes! :mur: I po co taki głupoty gadasz? Ja tez kupuje radka ale nie szukam na siłe wad 88GT. Moze musisz sie dowartosciowac...Boże ale emocje! Dlaczego tak się tym przejmujesz? Nie ja napisałem, ze 6 zł miesięcznie, ja pisałem, ze 10-20 zł na miesiąc, ale to maksymalne różnice, nie ma co ich brać na średnią dlatego przyjął wyliczenia kilku innych osób że będzie ok 6zł różnicy miesięcznie. Jedno jest pewne, w idle radeony zużywają 30 i 32W a GForce ok. 50W. Jakby ktos 10% czasu grał to na pewno nie kupowałby karty za 700-1000zł i nie kazdy ma kompa włączonego 24h na dobe - niektorzy kupuja gry... w nocy chca spac, a w dzien pracuja/ucza sie i tylko wieczorem maja czas pograc. Wiec liczac, ze komp przecietnie u gracza Kowlaskiego jest właczony 12h w tym 4h idzie na granie(nie kazdego stac na kupno kompa dla wszystkich członków rodziny, a pograc chce kazde dziecko) to granie stanowi 33% pracy komputera. W stresie obie karty potrzebuja podobnej enrgii, zas w idle radek bierze 30W mniej niz 88GT. cena za kWh 0.4 gr czas pracy w idle w ciagu dnia - 8h 0.03(kwh)*0.4*8=0.096 tyle mniej zapłacisz za prad w caigu dnia 0.096*365=35.04 - tyle w ciagu roku Ok, tak może to wyglądać, ale u większości użytkowników, którzy poza graniem jeszcze coś innego na kompie robią to będzie 90% idle 10% stres lub jeszcze bartdziej i po pracy jak masz godzinę na pogranie to uwierz mi, że chciał byś, aby w tym czasie się grało dobrze :) Tak na prawdę, to trzeba by przeprowadzić poważne testy w realu porównywawcze dla zużycia a nie tak sobie wróżyć z kart. Edytowane 30 Listopada 2007 przez maxymili Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Velocity120 Opublikowano 30 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2007 Starczy mi zasilacz na 3850 przy takim sprzecie jak mam podpisie ?:)starczy i jeszcze zostanie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ememiks Opublikowano 30 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2007 starczy i jeszcze zostanieNa dodatkowy wentylator do schlodzenia ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikelos Opublikowano 30 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2007 (edytowane) Starczy mi zasilacz na 3850 przy takim sprzecie jak mam podpisie ?:)a co to za zasilacz Chiefteak 400W?? Edytowane 30 Listopada 2007 przez Mikelos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chase1 Opublikowano 30 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2007 (edytowane) pewnie cos pokroju panasonisc czy abibas :D wracajac do tematu - kiedy ma byc ta dostawa 3870 do pl/de ? Edytowane 30 Listopada 2007 przez chase1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ememiks Opublikowano 30 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2007 w grudniu oby nie popoludniu ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kefir001 Opublikowano 30 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2007 (edytowane) Siemka Znacie może jakieś sklepy komputerowe z belgi , ukrainy i Uk W których są dostępne Karty ATI RADEON HD3870 z góry dziękuje :D :D :D :D :D :D :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: :wink: Albo dajcie jakieś Namiary na goodle jak szukać :D:D Edytowane 30 Listopada 2007 przez kefir001 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Symbian Opublikowano 30 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2007 A ja sie tak zastanawiam czy by tak nie zrobic : sprzedaje swojego 7600GS za jakies 200zl , dokladam 150zl i mam 8600GT Sonica+ , przeczekuje okres brakow nowych kart HD i powiedzmy GT, w jakims lutym sprzedaje Sonica i pewnie kupie 3850 512MB za jakies 600zł... Tylko czy jest sens takiego żonglowania kartami ? :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtek.r Opublikowano 30 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2007 www.overclockers.co.uk maja hd3850 i hd3870 ale tylko od hisa, reszta pre-order. www.scan.co.uk tylko hd3850. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demek Opublikowano 30 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2007 o_O widze nastepna osobe z londynu :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ememiks Opublikowano 30 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2007 A ja sie tak zastanawiam czy by tak nie zrobic : sprzedaje swojego 7600GS za jakies 200zl , dokladam 150zl i mam 8600GT Sonica+ , przeczekuje okres brakow nowych kart HD i powiedzmy GT, w jakims lutym sprzedaje Sonica i pewnie kupie 3850 512MB za jakies 600zł... Tylko czy jest sens takiego żonglowania kartami ? :/Moim zdaniem to nieoplacalne. Trzeba pozniej spylic z stratami do tego dochodza koszta wysylki jesli zakup z netu itp. Wes sobie jakies placebo ;) na wstrzymanie i odrazu zakup 3850 na allegro juz za 635zł widzialem dobra cena a napewno drozej cie wyniesie kombinacja gdyz mysle ze raptownie segment kart 8600/2600 raptownie spadnie bo juz amd oglosilo ze seria 38xx cena o 20$ spada w dol. Karty w przeciagu tygodnia powinny byc dostepne w ilosciach normalnych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysyn Opublikowano 30 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2007 (edytowane) Kupilem 3870 w CF na x38 Maximus. Mam panel Zalmana co pokazuje ile Wat komp ciagnie. Widzialem testy tego panela i mowili ze pokazuje on rzeczywisty pobor mocy. Pokazuje mi ze w idle komp cianie mi 173 Waty. I o dziwo komp z 2 x 3870 ciagnie w Idle o 20 Wat mniej nie 1 x 8800GTX. Tak na poczatek wlaczylem 3dmarka 2006 i mam 17250 punktow na procku q6600 @3,2. Edytowane 30 Listopada 2007 przez Lysyn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demek Opublikowano 30 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2007 ale dostane lomot........:D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 30 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2007 (edytowane) www.overclockers.co.uk maja hd3850 i hd3870 ale tylko od hisa, reszta pre-order. www.scan.co.uk tylko hd3850. Jeszcze www.komplett.co.uk www.specialtech.co.uk I o dziwo komp z 2 x 3870 ciagnie w Idle o 20 Wat mniej nie 1 x 8800GTXTo ja bym zyskał jeszcze więcej :D i chłodniejszą wode w układzie! Nie do pogardzenia ;) Edytowane 30 Listopada 2007 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 30 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2007 A ja sie tak zastanawiam czy by tak nie zrobic : sprzedaje swojego 7600GS za jakies 200zl , dokladam 150zl i mam 8600GT Sonica+ , przeczekuje okres brakow nowych kart HD i powiedzmy GT, w jakims lutym sprzedaje Sonica i pewnie kupie 3850 512MB za jakies 600zł... Tylko czy jest sens takiego żonglowania kartami ? :/ Jak juz kombinowac to uzywke 8600gt bez sonica imho. No ale generalnie 7600 to nie jest jakas straszna padlina w styly PCI 4mb ramu, wiec mozna ten miesiac dwa na niej posiedziec. Ja sobie dalem do wstrzymanie i zamiast tego kombinuje jakie tanie dobre mobo z crossfire by zadzialalo. W sumie interesujace jest DFI na RD600 , tylko ciekawe czy da sie na nim zapuscic 3 karty w CF albo np 3870 w konfiguracji 2x1+ 1x2 ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tanhauser Opublikowano 30 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2007 starczy i jeszcze zostanieKupiłem dziś szafirka 3850 i jak wół stoi napisane na pudełku - zalecane 450W i 30A na linii 12 V. A dla CF 550W i 38A. Jak dla mnie to jakaś kompletna bzdura :blink: Rozumiem 30A dla 2 linii, ale dla jednej :mur: Jutro sprawdzę kartę na dwóch zasilaczach - CHIEFTEC HPC-420-302-DF i Taganie 480 W. Zobaczymy jak sobie kompy poradzą. A dla zainteresowanych prądożernością polecam ten link: http://pclab.pl/art29726-8.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ememiks Opublikowano 30 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2007 Kupiłem dziś szafirka 3850 i jak wół stoi napisane na pudełku - zalecane 450W i 30A na linii 12 V. A dla CF 550W i 38A. Jak dla mnie to jakaś kompletna bzdura :blink: Rozumiem 30A dla 2 linii, ale dla jednej :mur: Jutro sprawdzę kartę na dwóch zasilaczach - CHIEFTEC HPC-420-302-DF i Taganie 480 W. Zobaczymy jak sobie kompy poradzą. A dla zainteresowanych prądożernością polecam ten link: http://pclab.pl/art29726-8.html A tak z ciekawosci za ile? nabyles cudenko a jaki masz zasilacz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miron72 Opublikowano 30 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2007 Rozumiem 30A dla 2 linii, ale dla jednej :mur:A co ma do rzeczy ilość linii? :blink: Przecież to tylko norma bezpieczeństwa bodajże intelowska.No i do tego często nie ma xx linii tylko np.jedna "udająca" dwie.W zasadzie dla sprzętu to nieistotne czy są dwie czy dziesięć linii ,czy jedna...I tak ciągnie on z całego nazwijmy to potencjału 12V.Tak, że czasem jak pisze 32A dla dwóch linii to i tak jest to jedna.A jak dwie to i tak nic nie zmienia.Jak nie ma zasilacz określonej obciążalności na 12V to nic ilość linii nie zmieni.Kiedyś mi koleś wyjechał :"jedna dla karty ,druga dla procka".Nie umiał odpowiedzieć co jest z zasilaczami o 4 liniach...te linie to nieco jak PFC -"o rany!masz pasywne!ja bym tego nie kupił -to padaka! :wink: " Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tanhauser Opublikowano 30 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2007 A tak z ciekawosci za ile? nabyles cudenko a jaki masz zasilacz?Cena 660 zł (ale Vat-a do zwrotu, czyli wyjdzie jakieś 550 zł). Zasilacze ma takie jak napisałem w poście wyżej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojak_ct Opublikowano 30 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2007 Tak się zastanawiam, że za tydzień lecę do Irlandii na wekkend i jak znajdę jakiś 3870 to chyba go łyknę. Nie wiem po co mi ale chyba kupie. Mam tylko nadzieję, że z dostępnością jest lepiej niż u nas. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Sefiros Opublikowano 30 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2007 Kojak, jak nie wiesz po co Ci to może wesprzesz biedniejszego, czyli mnie? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojak_ct Opublikowano 30 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2007 Może kupię więcej jeśli będzie dobra cena i sprzedam po tyle co w zakupie forumowiczom. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
caillain Opublikowano 30 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2007 Polecam komplett.ie badz elara.ie. Wysylka w 24-48h (oczywiscie jesli sa w magazynie). Ja zas poczekam na unormowanie sie cen i szersza dostepnosc; role prozaca pelni kupiony za grosze w us x1800xt :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PITer Opublikowano 30 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2007 Kupiłem dziś szafirka 3850 i jak wół stoi napisane na pudełku - zalecane 450W i 30A na linii 12 V. A dla CF 550W i 38A. Jak sam producent podaje aby miec druga karte w CF musimy miec dodatkowe 8A na +12 czyli 96 WAT karta ssie po +12. Oczywiscie te zalozenie producenta jest bardzo pesymistyczne, na dobra sprawe wystarczy zasilacz z linia 20-25A 100Wat dla proca i 100Wat dla grafy to juz jest 17A.. Doliczajac, dyski, napedy te 20-25A w zupelnosci wystarczy bez jakiegos mega OC na quadzie oczywiscie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Symbian Opublikowano 30 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2007 A tam, juz przestancie z tym poborem pradu. Kiedys czytalem (jakis zagraniczny serwis) ze moja zasiłka pociągła Quada i 2xGTX w SLI. A co dopiero takie dwa HD. Napewno byla wykorzystywana w prawie 100% ale dała rade, wiec nie wiem co by trzeba podlaczyc zeby te 530W powiedzmy pobrac. Hmm, na allegro juz ceny sie normuja, oby tak dalej :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzat Opublikowano 30 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2007 Kurcze, dostawa do Icompa się opóźnia z tego co widzę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...