Skocz do zawartości
cavarr

Ati Radeon HD3850/3870

Rekomendowane odpowiedzi

W Gears of War są zacięcia przy teksturach i modelach na "High".

W Crysis to samo. :mur:

Zejście z jakością tekstur na niższy poziom nieco pogorsza jakość grafiki, ale przy szybkiej akcji nie ma to

tak dużego znaczenia w szczególności w GoW. :-|

Nareszcie jakieś trzeźwe spojrzenie na ten temat., bo widzę że większość patrzy na ilość vram tylko pod kątem rozdzielczości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie nie potrzeba było formatu robic ;) Do 3D marków potrzebny jest HOTFIX poszukaj na google;) najlepiej usunac wszystkie pozostałości po sterach driver cleanerem. Potem zainstalowac najnowsze stery u mnie CCC bez problemu chodzi:)

Edytowane przez Fishu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mały OT:

Czekając na 3850 oczywiście patrze na starsze karty ATI i NV na allegro bo może taki 1950xtx będzie np poniżej 550zł. Poniżej dwa przypadki IDIOTÓW, którzy chyba za dużo czegoś się napalili:

1. Asus X1950XTX - Kup teraz 1700zł!!!

2. ASUS Extreme N7800GT - Kup teraz 1600zł!!!

Jednym słowem masakra!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak widac niektorzy powinni sie leczyc...ale okazja, karta sprzed dwoch lat sprzedawana w cenie gtx 8800

ze swej strony poczekam az 3850 z 512 stanieje do okolic 600-500zł i sie pomysli

teraz mam 512ram na karcie, a widzialem co robi ram w tej samej rozdzielczosci, wiec opcja 256mb nie wchodzi w rachube

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mamy kolejna ciekawa karte, mysle ze zainteresuje nie jedna osobe (512MB szyna 512BIT, rdzen srednio na 800Mhz):

http://icomp.pl/produkty.php?sid=karty_graficzne-548

Oczywiscie wiem ze to topic o 3850/3870, jednakze wiadomo o co chodzi - w tej cenie 2900pro po o/c naprawde daje rade nawiazuajc do 38xx.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja już się bawię GeCubem 3850 512MB. Na początku chwila strachu była, czy zmieści się w obudowie. Dosłownie na styk. :)

Karta dość cicha, dołączona tylko płyta ze sterownikami, instrukcja, kable, przejściówki, trochę biednie. Taktowania rdzeń: 725, memki 900MHz. Ale jeszcze dużo się nie nagrałem, bo problemy mam. To moja pierwsza ATI w stacjonarce, więc w sterownikach nie jestem obeznany. Nie wiem co mnie podkusiło, by zainstalować inne stery niz te na płycie (chyba gdzieś wyczytałem że bety 8 są niedopracowane). Zainstalowałem 7.11 i w prawie każdej grze po kilku minutach reset kompa. :mur: Bałem się poczatkowo, że Chiefo nie wyrabia, no ale bez przesady, te karty miały żreć stosunkowo mało prądu. Wywaliłem stery i wrzuciłem te z płyty - 8.43beta, po pół godzinie grania żadnej zwiechy. Testuję dalej, nie bawię się na razie w żadne podkręcania, najpierw muszę doprowadzić system do 100% stabilności. Wydajność na razie niższa niż się spodziewałem, ale to chyba procek hamuje - E2160, jeszcze niekręcony.

Jakie jeszcze użytki do grafy polecacie oprócz ATT? CCC w ogóle nie instalowałem, bo prawie wszyscy odradzają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Własnie dostalem mojego Powercolora hd3870.

Zaraz bede go montowal, tylko posciagam stery i od razu przeinstaluje windowsa :)

Puedleczko bylo bardzo malutkie az bylem zaskoczony, moj aktualny 8600gt palita mial chyba 2razy wieksze :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mamy kolejna ciekawa karte, mysle ze zainteresuje nie jedna osobe (512MB szyna 512BIT, rdzen srednio na 800Mhz):

Oczywiscie wiem ze to topic o 3850/3870, jednakze wiadomo o co chodzi - w tej cenie 2900pro po o/c naprawde daje rade nawiazuajc do 38xx.

Grzala nie grzala, to za ta cene ja nie mam pytan. Dobrze, ze chwilowo nie mam kasy na koncie, bo bym odrazu zamawial :) Przynajmniej kasy nie strace ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uuu co za cena! Ochłonąłem jednak jak zobaczyłem... pobór energii:) Przy podkręceniu pobór samej karty zbliża się do 200W!!! To już jest chore, gdyby nie ten "mały" szczególik to bym się nad nią mocno zastanowił. A tak niestety.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niestety, problemów z 3850 ciąg dalszy :mur:

Two Worlds demo resetuje mi kompa, czasem już w głównym menu.

Wiedźmin demo - na początku OK, ale po jakimś czasie pojawiło się mnóstwo artefaktów, w Wyzimie to jest tragedia.

MoH:A demo - OK.

Sprawdzałem temperatury Riva Tunerem - na rdzeniu ok. 55C w trakcie gry. Co gorsza zarówno w idle jak i stresie pokazuje te same częstotliwości - 722 rdzeń, 900 pamięć, czyli karta chyba mi w ogóle nie przechodzi w idle!

System postawiony wczoraj na czysto. Buda otwarta, wiatraki się kręcą, dodatkowe zasilanie do grafy podłączone. Nie mam pojęcia co jest źle, czy to problem z kartą, czy czegoś nie zainstalowałem albo źle ustawiłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi też nie przechodzi w idle karta ale tylko po OC.Dlatego porobiłem profile w rivie. Może ci zasiłka pada albo coś sie grzeje. W najgorszym wypadku trafiłes na uszkodzoną grafe.Jak jest możliwość sprawdź u kumpla albo na innej zasiłce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niby fajnie tylko ,ze wydajnosc zblizona do 3850 512 (ktorego tez mozna podkrecic), suszarka z niego potworna, a do tego na kazda godzine grania puszczasz do atmosfery dodatkowe 100W ciepla czyli na chwile obecna kolo 3 gr :D, w idlu zdaje sie ciagnie z 40-50W wiecej niz 3850. Niby jest te 130 zeta tanszy , ale jak licze to zuzycie pradu przy sredniej 2 h grania i 4-5h idlowania to bedzie ok 50 zeta na rok.

Niby jak rodzice placa za prad to ok, ale jak ktos siedzi na swoim to jednak warto sie powaznie zastanowic :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za 50zł rocznie?

Jak chcesz oszczędzać to w AtiTool robisz profil oszczędny ze zmniejszonym taktowaniem nawet niższym niż 3850 do tego zmniejszysz napięcie rdzenia (jak już wyjdzie nowa wersja AtoToola) i po sprawie.

Edytowane przez rafa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi też nie przechodzi w idle karta ale tylko po OC.Dlatego porobiłem profile w rivie. Może ci zasiłka pada albo coś sie grzeje. W najgorszym wypadku trafiłes na uszkodzoną grafe.Jak jest możliwość sprawdź u kumpla albo na innej zasiłce.

Z zasilaczem nie miałem dotąd problemów, powinien dać radę, bo ma 15A/18A na obwodach +12V. Na razie nie mam od kogo pożyczyć mocniejszego markowego zasilacza. Temperatury procka i chipa graficznego w normie.

Dziwne, ale restarty mam tylko w tym demie Two Worlds, może z nim się coś gryzie, ale żeby aż restartować komputer? Odpalałem też 3DMarki 2005/2006, demo Crysis i Wiedźmina i było OK, ale długo nie grałem, boję się że coś się skopci.

Robiłem też testy procka/pamięci Memotestem/Orthosem itp., przekładałem pamięci w inne sloty i posprawdzałem po raz kolejny wszystkie wtyczki, niby wszystko OK. Żadnych restartów nie było. Może nie będzie źle?

Z tym brakiem przejścia w idle to albo błąd w biosie karty albo w sterach. Robiłem mały overclocking grafy, po czym wracałem do ustawień default i nic, nadal cały czas chodzi na pełnych obrotach. :mur:

A czy te profile w Rivie musisz przełączac ręcznie, czy da radę zautomatyzować, żeby przy starcie gry odpalał się profil full power?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie że da sie do aplikacji tylko ten fan control jest zwalony u mnie i trzeba ręcznie zmieniać a w zasadzie to tylko w crysisie. Tylko w nim używam max oc grafy tak to chodzi 800/1200 i starczy. Przełączam tylko jak siedze w 2d ręcznie . Musze też załączać wiatrak na 100% i potem na wartość jaką chce bo też coś się kopie i np jak chcę z 60% dać na 45 to nie da rady.Mam w sumie 4 profile normal,2d,fan100 i crysis :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Posiadaczy 3870 prosiłbym o podanie wyników 3dmarków ;)

Już tłumaczę - wyniki smarków na moim kompie są dużo niższe niż wyniki kolegi z forum - podam procki + wyniki.

On na c2d@3.6gh ------ ja na e2140@2.9gh

smark03

39K ---- 35.600K

smark05

20K ---- 16.300K

smark06

11.500 ---- 10.750K

Smarka 06 rozumiem, bo jest najbardziej zależny od grafy, 03 i 05 - widać, że zależne dość od proca.

Moje pytanie - czy taką różnicę tworzy wyżej taktowany proc (bez względu na rodzaj - c2d czy e2xx), czy po prostu seria e2xx jest za słaba?

Rozumiecie, niech ktoś mający e2xx@ 3.3-3.6GH i takiego radka sprawdzi smarki :)

Edytowane przez KZI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Własnie skonczylem stawianie systemu i wgrywanie wszstkich potrzebnych rzeczy. Zrobilem marka 06 z wynikiem 10877pkt.

Grałem tez troche w wiedzmina i roznica pomiedzy hd3870 a poprzednikiem 8600gt jest duza, tak wiecej jak narazie jestem zadowolony.

Aha temp w idle okolo 60-64C, karta prawie bezglosna ;)

W crysisa 1440x900 high okolo 30<fps i raczej tego sie trzyma, temp troche ponad 80, wiatrak nadal cichy.

Edytowane przez torque

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uuu co za cena! Ochłonąłem jednak jak zobaczyłem... pobór energii:) Przy podkręceniu pobór samej karty zbliża się do 200W!!! To już jest chore, gdyby nie ten "mały" szczególik to bym się nad nią mocno zastanowił. A tak niestety.

Może i wydajna ale pomyśl ile zapłacisz więcej za prąd, myślę, że 5-15 zł miesięcznie więcej jak by nie było podwyżek (15 zł praca ciągła i 6 godzin grania dziennie baz przechodzenia w tryb obniżonego taktowania czego większości nie będzie się chciało robić ręcznie, no mi by sie nie chcialo). to już przegięcie jest. Dolicz 100 zł więcej na zasilacz 500W no i 500 zł na chłodzenie wodne bo to jest głośne jak mikser i już nie mam więcej pytań :blink:

A 3870 jest podobnie wydajny albo i bardziej zależy od gry i rozdzielczości. Jednak 55nm robi swoje :)

Edytowane przez maxymili

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

On na c2d@3.6gh ------ ja na e2140@2.9gh

smark03

39K ---- 35.600K

smark05

20K ---- 16.300K

smark06

11.500 ---- 10.750K

Różnica w taktowaniu to 700MHz, mniejsza ilość kaszy to kolejne 200, moze nawet 300MHz w plecy- bo smark lubi kaszę. Ilosć, szybkość pamięci, timingi, nie podane, może robisz na 667, a oponent na np 1100MHz. Smarka robisz na podkreconym czy nie, i czy wiesz jak podkrecony jest Radek oponenta.

Prędzej proś ludzi o wyniki z bencha dotyczącego CPU

U mnie E2140@3,2GHz 4x1GB Kingston 667@800MHz, Radek HD3850 256MB rdzeń 668@770MHz pamięć 1656@2100MHz z Accelero S1+120mm robi 34071 w smarku 03 i 15875 w smarku 05

Z mojego punktu widzenia wszystko u Ciebie jest dobrze; mój radek z pamieciam @2100 jest praktycznie niemal identycznie szybki jak 3870 ze standardowymi taktami, bo 3870 ma wyższe opóżnienia w pamieci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi