Razan_r Opublikowano 18 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2008 Uważasz mnie za nooba? Czy to była ironia? Słowniej i po polskiemu :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grogi Opublikowano 18 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2008 (edytowane) Uważasz mnie za nooba? Czy to była ironia? Słowniej i po polskiemu :lol2:Czy AtiTool znajduje artefakty przy 1GHz? Tak. Więc przy 1.09GHz tym bardziej są. Niekoniecznie musisz je zauważać - ale nie zmienia to faktu, że masz artefakty i sprzęt działa niestabilnie. Więc jeśli przy konkretnej częstotliwości wykryjesz artefakty, to nie jest ona stabilna... Nie ważne, że w 99% innych programów nie będzie ich widać - ale jesteś już poza granicą stabilności. Koniec kropka. Edytowane 18 Stycznia 2008 przez grogi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chase1 Opublikowano 18 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2008 grogi - ale przy tym stwierdzeniu bierzesz mam nadzieje pod uwage fat, ze czasami jedne programy dzialaja dobrze a inne nie ?! w przypadku atitoola albo np orthosa mozna czasami trafic na "sygnalizowanie" bledu - momi iz nic innego poza tymi programami go nie znajduje (orthos - zawsze wywala error po kilku sek na serwerze u mnie w pracy - a komp dziala bez problemu juz od daaaawna ; atitool - kiedys mialem jakas grafe (chyba x800gt@ ... - ale nie pamietam - dawno to bylo) artefakty skaner pokazywal zawsze - niewazne jakie takty / V sie ustawialo - nawet ponizej def , a wszystko inne dzialalo) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grogi Opublikowano 18 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2008 (edytowane) grogi - ale przy tym stwierdzeniu bierzesz mam nadzieje pod uwage fat, ze czasami jedne programy dzialaja dobrze a inne nie ?!To, że jakiś program działa dobrze, nie znaczy, że będzie działał zawsze i w krytycznym momencie się nie wykrzaczy grzebiąc wyniki twojej pracy. Więc jeśli w jakimkolwiek programie wykrywam nieprawidłowość - to są one dla mnie równie istotne. Zgoda - artefakt w obrazie w Wiedźminie nie jest kluczowy - ale znaczy, że ta częstotliwość nie jest już stabilna. w przypadku atitoola albo np orthosa mozna czasami trafic na "sygnalizowanie" bledu - momi iz nic innego poza tymi programami go nie znajduje (orthos - zawsze wywala error po kilku sek na serwerze u mnie w pracy - a komp dziala bez problemu juz od daaaawnaCo to znaczy na "sygnalizowanie" błędu? Interesuje mnie tylko to, że źle wyliczył. Orthos trafia na błąd po 15 sekundach, w WinRarze wygeneruje się dopiero po archiwizacji 500MB. Ale się zdarzy - i co wtedy? A na marginesie - ekstra macie serwer... Gratuluje wyboru dostawcy - u mnie coś takiego to by nawet 5 minut nie stało. Pomyli się przy zapisywaniu rekordu do bazy danych i co? atitool - kiedys mialem jakas grafe (chyba x800gt@ ... - ale nie pamietam - dawno to bylo) artefakty skaner pokazywal zawsze - niewazne jakie takty / V sie ustawialo - nawet ponizej def , a wszystko inne dzialalo)Jedna kwestia to to, że program zawsze wykrywa błędy - wtedy może po prostu jest wadliwy, nie obsługuje tego sprzętu itd. Ale jeśli błędy pojawiają się od jakiegoś poziomu taktowania - to jest to chyba wystarczająco wyraźny sygnał. Ale robi się Offtopic... Ja testuję grafę AtiTool'em, AtiTrayTools (oba w trybie auto), a jak one idą ok, to potem 3dmarki i gram... Edytowane 18 Stycznia 2008 przez grogi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł666 Opublikowano 18 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2008 2006 - 10322 2005 - 16021 2003 - 35528 Na razie styknie - sie paski w CCC pokończyły ;) Na AC sie mi nie chce więcej bawić - max temperatura 74C wiatrak nic nie przyśpieszył - albo nie na tyle aby było słychać różnice. Proc 3GHz/Ram CL5 500MHz (czy tam 1000 jak kto woli) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dom_free Opublikowano 18 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2008 Pytanie z innej beczki... planuje w przyszlosci na nowym sprzecie zamontowac 2 karty (crossfire), wiec mam pytanko czy np. na plycie ASUS P5E X38 porty pci-e x16 nie sa od siebie zbyt oddalone, czy mostek crossfire dosiegnie i polaczy 2 karty?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 18 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2008 sprawdzal ktos CF na 3850 + 3870 ? a moze jeszcze cf z powyzszych graf na p35 ? :) CF na P35 masz 1*16 + 1*4 co daje marną wydajność i praktycznie całkowicie nie warto, to już lepiej dwa * 8 by zrobili ale im sie nie chciało, jeśli mówisz o płycie Foxa to dolny slot jest zablokowany na PCIe *4 przydaje sie tylko do awaryjnego wgrywania biosu ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł666 Opublikowano 18 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2008 Pytanie z innej beczki... planuje w przyszlosci na nowym sprzecie zamontowac 2 karty (crossfire), wiec mam pytanko czy np. na plycie ASUS P5E X38 porty pci-e x16 nie sa od siebie zbyt oddalone, czy mostek crossfire dosiegnie i polaczy 2 karty?? http://allegro.twojemiejsce.pl/solo/dir2/p5e_2.jpg Są i krótkie i długie mostki CF - nima problemu, przeca ktoś sporo musiał sie namyśleć projektując mobo wiec chyba takiego errora by nie walnął Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Razan_r Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2008 No i mam problem. 1. Nie działa mi CCC, wyskakuje coś takiego http://img150.imageshack.us/my.php?image=ggrrrrrve1.jpg, system po formacie, zainstalowane Cat. 8.1 wraz z WDM i CCC. 2. Instalując wiedźmina(oczywiście oryginał) wyskakuje błąd (podczas instalowania składników dystrybucyjnych)błąd "Wisual C++ 2005 SP1" Jakieś pomysły? CCC z płyty też nie działa :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2008 Pytanie z innej beczki... planuje w przyszlosci na nowym sprzecie zamontowac 2 karty (crossfire), wiec mam pytanko czy np. na plycie ASUS P5E X38 porty pci-e x16 nie sa od siebie zbyt oddalone, czy mostek crossfire dosiegnie i polaczy 2 karty?? [img.]http://allegro.twojemiejsce.pl/solo/dir2/p5e_2.jpg[/img] Aktualnie, w każdej płycie z 2 portami PCI-E x16 jest taka odległość. I mostek jaki dostajesz do karty też jest długi właśnie na te 2 sloty... Wiem co mówię - coś z własnego doświadczenia ;] No i mam problem. 2. Instalując wiedźmina(oczywiście oryginał) wyskakuje błąd (podczas instalowania składników dystrybucyjnych)błąd "Wisual C++ 2005 SP1" Jakieś pomysły? CCC z płyty też nie działa :mur: Ty mnie nawet nie strasz :-| :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g2tech Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2008 Na dzień dzisiejszy jakiego Radeona 3850 z 512mb najbardziej opłaca się kupować? Zamierzam kupić w nadchodzącym tygodniu i właśnie nie wiem na co się zdecydować. Myślałem o firmie Asus z chłodzeniem Glaciator. Zależy mi na ciszy, czy to chłodzenie będzie ciche? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dom_free Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2008 Aktualnie, w każdej płycie z 2 portami PCI-E x16 jest taka odległość. I mostek jaki dostajesz do karty też jest długi właśnie na te 2 sloty... Wiem co mówię - coś z własnego doświadczenia ;] Ty mnie nawet nie strasz :-| :mur: A trzeba 2 karty polaczyc dwoma mostkami CF?? ja myslalem ze ten drugi jest potrzebny w przypadku np. polanczna 4 kart Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spider3k Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2008 Mozecie mi powiedziec jak mam sflashowac bios od karty graficznej jak nie posiadam napedu dyskietek ? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2008 Mozecie mi powiedziec jak mam sflashowac bios od karty graficznej jak nie posiadam napedu dyskietek ? :) sproboj z pamięci flash zabootować :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2008 (edytowane) A trzeba 2 karty polaczyc dwoma mostkami CF?? ja myslalem ze ten drugi jest potrzebny w przypadku np. polanczna 4 kart [img.]http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/49/Quad_crossfire_hd3850.png[/img] A co masz za problem ? Do każdej karty masz dołączony 1 mostek. BTW: Nie cytujemy obrazków ;] Mozecie mi powiedziec jak mam sflashowac bios od karty graficznej jak nie posiadam napedu dyskietek ? :)Z HDD, tylko musisz mieć jakąś partycję w FAT32. Edytowane 19 Stycznia 2008 przez Lanc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczepoxx Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2008 Pany ... te zmodowane biosy z pierwszej strony straszne bledy mi wywalaja w RaBiT i BiosEdit ... Czy mimo to moge sflashowac ?? ?? ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Razan_r Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2008 Poradziłem sobie z CCC, 3DM06 w granicach 10 000. Jestem zadowolony :lol2: Tylko Wiedźmin nie chce się zainstalować, ktoś miał kiedyś taki problem? :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2008 Poradziłem sobie z CCC, 3DM06 w granicach 10 000...Pewnie .NET Framework nie zainstalowałeś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Razan_r Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2008 Nie, wszystko zainstalowałem :D chodzi o to że tylko najnowsza wersja działa, nie ta gdzie ją pobierasz wraz z sterownikami ekranu i WDM, tylko wchodzisz w "Individual driver download" i stamtąd pobierasz najnowszą wersje CCC, ja sobie odazu PL pobrałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaxDamage87 Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2008 Witam wszystkich, Od 3 dni jestem szczęśliwym posiadaczem karty HIS Radeon HD 3850 IceQ 3 Turbo 512MB i mam dziwny problem, otóż czcionka granatowa jest zamieniana na czerwoną i odwrotnie, nie wiem czemu się tak dzieje ale wszystko działa poprawnie tylko na catalystach 7.11 (niżej nie sprawdzałem) natomiast na 7.12 i 8.1 niestety już tak nie jest. Na omegach jest dokładnie to samo. Dodam, że reinstalacja systemu nic nie pomogła. Czy miał ktoś podobne problemy z najnowszymi sterownikami? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niedziel Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2008 Witam wszystkich, Od 3 dni jestem szczęśliwym posiadaczem karty HIS Radeon HD 3850 IceQ 3 Turbo 512MB i mam dziwny problem, otóż czcionka granatowa jest zamieniana na czerwoną i odwrotnie, nie wiem czemu się tak dzieje ale wszystko działa poprawnie tylko na catalystach 7.11 (niżej nie sprawdzałem) natomiast na 7.12 i 8.1 niestety już tak nie jest. Na omegach jest dokładnie to samo. Dodam, że reinstalacja systemu nic nie pomogła. Czy miał ktoś podobne problemy z najnowszymi sterownikami? Tak, wiekszosc z nas ma ten sam problem na nowych sterach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Razan_r Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2008 No dobra poradziłem sobie z instalacją Wiedźmina, tylko teraz kolejny problem :mur: Odpalamm gierke, pięknie ładnie gram z 15-20 serkund nagle jeb zwis i jeb reset. Powiem tak: gdyby ktoś myślał ż to zasilacz, raczej nie pętla x10 3DM06 przeszedł bez zająknięcia, Procek na 3Ghz i podkręcona karta do 770/2100. Wiedżmina odpaliłem procek na 3Ghz, karta def. Stery 8.1. Jakieś sugestie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarecki Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2008 (edytowane) No dobra poradziłem sobie z instalacją Wiedźmina, tylko teraz kolejny problem :mur: Odpalamm gierke, pięknie ładnie gram z 15-20 serkund nagle jeb zwis i jeb reset. Powiem tak: gdyby ktoś myślał ż to zasilacz, raczej nie pętla x10 3DM06 przeszedł bez zająknięcia, Procek na 3Ghz i podkręcona karta do 770/2100. Wiedżmina odpaliłem procek na 3Ghz, karta def. Stery 8.1. Jakieś sugestie? Sugestie takie, że zjedz z OC do stabilnych taktów W grach oczywiście Edytowane 19 Stycznia 2008 przez czarecki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Razan_r Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2008 (edytowane) Sugestie takie, że zjedz z OC do stabilnych taktów W grach oczywiście Karta Def, procek na 3.2 chodzi pod Orthosem więc :huh: Problemem była rozdzielczość ;/ musiałem dać 1024x768 Aha, też tak macie że GPU usagge, w Rivie jak gracie nie osiąga nigdy tych 100%? Bo np. gram w wiedźmina, GPY ussage w granicach 50% i mam 20 klatek ;/ nie da się zrobić czymś użycie 100%? Przecie 3DM używa 100%. Bo pamiętam było takie coś że RV670 zmniejsza swoją wydajność, jeżeli nie potrzeba 100% mocy. Jeżeli ona uważa że 20 klatek to ok, to :blink: Edytowane 19 Stycznia 2008 przez Razan_r Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grogi Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2008 Od 3 dni jestem szczęśliwym posiadaczem karty HIS Radeon HD 3850 IceQ 3 Turbo 512MB i mam dziwny problem, otóż czcionka granatowa jest zamieniana na czerwoną i odwrotnie, nie wiem czemu się tak dzieje ale wszystko działa poprawnie tylko na catalystach 7.11 (niżej nie sprawdzałem) natomiast na 7.12 i 8.1 niestety już tak nie jest. Na omegach jest dokładnie to samo. Dodam, że reinstalacja systemu nic nie pomogła. Czy miał ktoś podobne problemy z najnowszymi sterownikami?Zgłosić błąd do ATI i zostać przy 7.11. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2008 (edytowane) Wcześniej ktoś pytał jak wgrać nowy bios jeżeli nie ma się stacji dyskietek... Wiadomo, że większość z nas ma partycje w systemie NTFS więc problemem jest tworzenie na nowo partycji w FAT32 żeby była wykryta w DOS. Można kombinować z ntfs_dos ale nie zawsze to działa tak jak byśmy chcieli. Istnieje jednak inny łatwiejszy sposób uruchomienia kompa w czystym DOSie bez konieczności używania flopki. Potrzebne będą: 1. Pamięć USB Flash o pojemności min 10MB 2. Pliki bootujące dostepne TUTAJ 3. Program flasciach!ący dostępny TUTAJ Uruchamiamy windowsa, wkładamy naszego pendrive'a do USB uruchamiamy ściągnięty wcześniej program falsciach!ący zaznaczamy w nim opcję "Create a Dos Bootable Disk" i podajemy lokalizację ściągniętych plików bootujących. Klikamy start czekamy kilka sekund i mamy gotowy dysk startowy. Na tak przygotowanego pena wgrywamy sobie program ATIflash uruchamiamy ponownie kompa w BIOS w opcjach bootowania zmieniamy ustawienia tak by pierwszym urządzeniem z którego ma startować system było removable device, zapisujemy zmiany i gotowe. :) kolega chase1 może dolepić to do pierwszego posta zapewne pomoże to wielu osobom które nie posiadają flopki w kompie :) p.s. chase1 klepnij do mnie na gg albo na pw bo nie mam Twojego maila żeby Ci biosika podrzucić edit: dzisiaj męczyłem dalej grafę okazuje się że jednak pamięci przy 1000MHz nie są w pełni stabilne. O ile gierki śmigają tak nie chcą coś przejść 3dMarka... Zjechałem taktami do 800/950 MHz jak widać różnic w wydajności praktycznie nie ma. Za chwilkę będę się dalej bawił rdzeniem zobaczymy czy coś dalej da się pocisnąć, ale coś czuję, że powyżej 800MHz to już V będzie brakować :/ Edytowane 19 Stycznia 2008 przez Lagier Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardas Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2008 Czy Ati Tray Tools daje sobie rade z zarzadzaniem ta karta? Czy trzeba uzywac CCC? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Razan_r Opublikowano 20 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2008 Lagier jakie V w 3D ma Twój Asus? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 20 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2008 @Razan_r mój miernik kilka dni temu poszedł z dymem :twisted: więc Ci nie powiem [; na pewno już wiem że napięcie jest zbyt małe żeby GPU pracował na >800MHz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prix Opublikowano 20 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2008 Witam wszystkich, Od 3 dni jestem szczęśliwym posiadaczem karty HIS Radeon HD 3850 IceQ 3 Turbo 512MB i mam dziwny problem, otóż czcionka granatowa jest zamieniana na czerwoną i odwrotnie, nie wiem czemu się tak dzieje ale wszystko działa poprawnie tylko na catalystach 7.11 (niżej nie sprawdzałem) natomiast na 7.12 i 8.1 niestety już tak nie jest. Na omegach jest dokładnie to samo. Dodam, że reinstalacja systemu nic nie pomogła. Czy miał ktoś podobne problemy z najnowszymi sterownikami? właściwości:ekran/wyglad/efekty/w wygładzaniu czcionek wybrać cleartype albo catalysty 7.11 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...