Skocz do zawartości
cavarr

Ati Radeon HD3850/3870

Rekomendowane odpowiedzi

@Lagier

Szkoda bo ciekaw żem :D mój ma 1.008V w 2D i 1.225V w 3D(stabilne masakra piątka na końcu wacha sie od 4 do 7 tylko!) musi ten radek miec bardzo mocną sekcje zasilania (pewnie z HD2900 :lol2:) np. W moim starym 7600Gs to napięcia tak latały że bałem się że karta się spali.

Edytowane przez Razan_r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

muszę się wybrać do elektornika i zapodać miernik bo bida...

swoją drogą jak patrzałem na punkty pomiarowe 3850/3870 to stwierdzam, że Asus ma jakąś dzwiną PCB... Troszku inaczej rozmieszczone są niektóre elementy. Faktem też jest, że jest krótsza o jakieś 15 - 20 mm. Gigabyte którego miałem wcześniej był normalnych (powiedzmy) gabarytów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znowu mam problem. Otóż chciałem zrobić profil do gry, bo ATI nie włącza w niej taktowań 3d ;/ W ATT zrobiłem profil z ustawieniami takie jak są normalnie w 3d 669 i 829, ale gdy włączam grę pojawia sie niebieski ekran z błędem ;/ Da sie jeszcze jakoś inaczej zrobić profil żeby gra chodziła cały czas na taktowaniach 3d ?

PS. Karta to Sapphire HD3850 256MB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No pewnie. Riva tiner 2.06 final i wystarczy że podkręcisz o 5 mhz rdzeń i pamię i już takie ustawienia będą na stałe i karta nie przejdzie wogóle w tryb 2D :D

dokladnie ;] ja mam tak u siebie ale stworzylem sobie dwa profile w RT jak nie potrzeba przechodze sobie w idle i tam mam 600/700 jak gram to daje tryb game i mam 800/970 [;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale jak cały czas będzie ten tryb 3d to się będzie grzała (np.w windowsie) ;/ A i jak coś to jak przywrócić te taksy z rivy żeby znowu było 2d/3d. Bo ostatnio się bawiłem w podkręcanie to caly czas był 3d i musiałem przywracanie sys zrobić ,bo riva nie chciała cofnąć podkręcenia... Chodzi mi głównie o to, żeby tylko na czas gry były taktowania 3d ;)

Edytowane przez Michu_mk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam pytanie do osób które edytowały oryginalnego biosa w HD3850

Czy wyliczając taktowania i napięcia z oryginalnych wartości też Wam wychodzą jakieś fikcyjne takty? W modowanych biosach idealnie mi się to zgadza. Natomiast kiedy chce sobie potwierdzić taktowania i napięcia w moim Asusie to wychodzą jakieś nierealne wartości...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moglby ktos przetestowac swojego radka benchmarkiem unigine v0.4? ostatnio zaistalowalem sobie 3dmarka 06 i ni ch**. nie chcial sie odpalic.. lapal zwieche podczas rozruchu. najlepiej bylo by jakby ktos przetestowal wersje 512mb. ja mam gigabyta wiec chce sprawdzic ile brakuje mojemu do referencyjnej konstrukcji bo jak wiadomo ma on pamieci z opuzienieniami 1.4 :s. ja swojego testowalem na taktach 730/828 wiec rdzen podnioslem i takty do ref. wynik to 1956. testowalem go w ustawieniach standardowych, nic nie zmienialem(sanctuary_direct3d9_fullscreen_1024x768). ciekaw jestem waszych wynikow :) pzdr

a stronka do bencha: http://unigine.com/download/

@Lagier.. znalazlem cos dla ciebie :) troche sie pomysliles o te pamieci na gigabycie.. ufff juz myslalem ze sa 1.4

http://www.egielda.com.pl/?str=news&id=2330

chociaz nie wiem bo jaki cel mialby wtedy gigabye na ustawianie ich na 700mhz tylko ?..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moglby ktos przetestowac swojego radka benchmarkiem unigine v0.4? ostatnio zaistalowalem sobie 3dmarka 06 i ni ch**. nie chcial sie odpalic.. lapal zwieche podczas rozruchu. najlepiej bylo by jakby ktos przetestowal wersje 512mb. ja mam gigabyta wiec chce sprawdzic ile brakuje mojemu do referencyjnej konstrukcji bo jak wiadomo ma on pamieci z opuzienieniami 1.4 :s. ja swojego testowalem na taktach 730/828 wiec rdzen podnioslem i takty do ref. wynik to 1956. testowalem go w ustawieniach standardowych, nic nie zmienialem(sanctuary_direct3d9_fullscreen_1024x768). ciekaw jestem waszych wynikow :) pzdr

a stronka do bencha: http://unigine.com/download/

@Lagier.. znalazlem cos dla ciebie :) troche sie pomysliles o te pamieci na gigabycie.. ufff juz myslalem ze sa 1.4

http://www.egielda.com.pl/?str=news&id=2330

chociaz nie wiem bo jaki cel mialby wtedy gigabye na ustawianie ich na 700mhz tylko ?..

serio? to zerknij na to o jakim ja modelu mówiłem, a o jakim Ty mówisz. :) Jeżeli się pomyliłem parę stron wcześniej masz fotki mojego GB możesz sobie sam odczytać jakie ma memki. Tak jak mówiłem we wcześniejszych postach nie twierdzę że 512MB musi być tak samo klocowata jak GV-RX385256H, które miałem u siebie. Zresztą nie wiem czy koledzy z serwisu którego linkowałeś mieli w lapkach tą grafę czy znaleźli te informacje gdzieś w sieci. Na stronie producenta nie ma żadnego info odnośnie czasu dostępu pamięci, a jak sam słusznie zauważyłeś jaki cel miałby GB w tym by wkładać memki 1,0ns, a ustawiać taktowanie 700MHz....

pozdr

edit:

gdyby faktycznie tak było to wiele się wyjaśniło dlaczego grafa chase1 leci tak wysoko, a moja leciała tak nisko :) a tak apropos chase1 luknij na dokładne oznaczenie memek u Ciebie. Gdybyś je podał byłbym wdzięczny.

Edytowane przez Lagier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jutro bede mial aparat, to zaodam wam fotke.

z tego co pamietam, to ... wygladalo to jak 1,4ns (ale pamietajac mojego x1800gto - > z oznaczenia wynikalo ze ma pamieci 2,0ns, a lataly na 910 mhz (1820) :)

tu jest pewnie to samo

Edytowane przez chase1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wogóle nie rozumiem czemu pamięci są ustawione na 700Mhz, skoro bez problemu idą dużo wyżej. Próbował ktoś już ile lecą na maksa??.

wlasnie jeszcze nie probowalem. jak kupie sobie radiatorki na nie to je pusze na maxa i napisze. co do tych opoznien. niestety pamieci sa 1.4. dokladny model jak ktos chce to HY5RS123235B FP-14.

ale skoro GB decyduje sie na wlasnie takie pamieci to nie moze byc to przypadek. nie umieszczal by celowo "wolniejszych" pamieci na takiej karcie. musza sie lepiej sprawowac co do referencyjnych i pewnie lepiej sie kreca;] takie moje przypuszczenia

widac to na przykladzie karty 3870. zamontowal gddr3 i wyszlo na dobre bo karta jest szybsza od referencyjnej konstrucji

Edytowane przez tmk2404

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moga tez byc np 5 centow tansze na jednej kostce a przy dziesiatkach milionow egzemplarzy to juz konkretna oszczednosc ;)

Zreszta kosci 1.4 moga miec np. nizsze timingi niz szybsze kostki jak ma to miejsce w kostkach ram gdzie z reguly tylko selekcja decyduje czy kosci beda sprzedawane jako 667 cl5 czy 533 cl4 albo chodzic przy nizszym napieciu.

Ktos musialby sprawdzic tego radka od GB i porownac do niego radka innej firmy z obnizonym taktowaniem pamieci , zeby zobaczyc jak to wychodzi.

BTW mierzyl ktos czy napiecia na rdzeniach 3850 i 3870 sa takie same?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wam się nie odpala 3DMark to we właścowościach ikonki 3DM zakładka skrót dopisujecie w Element Docelowy na koću -nosysteminfo. Ale wtedy nie działa chyba ORB, ale z tym to już sobie zadźcie sami :lol2:

Jest sposób albo oryginalna wersja albo :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

700 - 800 - ...

mnie najbardziej zastanawia dlaczego przy boocie maja 829mhz na do pracy az 130mhz mniej

moim zdaniem to sa remarki

tmk2404 - z kad stwierdzenie, ze 3870 na ddr3 jest szybszy od wersji na ddr4 ?

masz jakies linki ??????

oczywiscie ze sa, wysztarczy tylko poszukac

http://www.tweaktown.com/reviews/1253/giga...le_2/index.html

ups to chyba nie ten link. ale poszukaj gdzies to widzialem dlatego napisalem. z palce nie wyssalem tego :P

Edytowane przez tmk2404

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Załamujecie mnie z tymi smarkami...

Jeżeli przyjdzie mi 5ty raz napisać to samo, to się popłaczę...

NA OFICJALNEJ STRONIE FUTUREMARKA W DZIALE DOWNLOAD JEST FIX DO 3DMARKÓW!!!

WIDAĆ???

Edit: zasrana literka

Edytowane przez KZI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wogóle nie rozumiem czemu pamięci są ustawione na 700Mhz, skoro bez problemu idą dużo wyżej. Próbował ktoś już ile lecą na maksa??.

pisalem kilka postow wczesniej u mnie bylo +-800MHz max czy z radiatorami czy bez... grafa to 3 x GV-RX385256H. Przy 700/800Mhz ten GB robil 20500 w 2k5. W wolnej chwili sprawdzę ile robi Asus przy takich ustawieniach. Póki co dołożyłem radiatory na zewnętrzną częśc karty bo w stress po o/c cholernie się grzała. Wynikiem czego osiągnąłem stabilne 800/1000 MHz

Dołączona grafika]

Dołączona grafika

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich, to mój pierwszy post na forum, ale do rzeczy.

Otóż też jestem szczęsliwym posiadaczem HD3870 Powercolor, ale nie do końca zadowolonym. Oczywiście nie chodzi o wydajnośc bo ta jest bardzo, bardzo zadowalająca. Jakośc filmów w HD powala, no i temperatura jak na takiego potwora całkiem przyzwoita. Problem jest w cieniowaniu niektórych gier. Najważniejsze są dla mnie 2- Splinter Cell Chaos Theory (gram w multiplayer od 4 lat) i Splinter Cell Double Agent (od premiery). W Single player w obu grach grafika jest w porządku, dopiero w multi dzieją się dziwne (jednak akceptowalne) rzeczy. W Chaos Theory moja latarka jest czerwona O_o tak samo zreszta jak inne światła dynamiczne, np w niektórych miejscach wielkie lampy oświetlajace dany teren, poza tym latarka przechodzi przez ściany i nie mam wszystkich cieni. W Splinter Cell Double Agent natomiast problem jest nastepujący: Prawie całkowity brak cieni, na starym 7900Gs miałem łądne cienie kiedy świeciłem latarką na jakiś rpzedmiot rzucał cień, jak stanąłem w świetle moja psotac rzucała piękny, miękki cień a teraz ( Y )

(zauważyłem, że kiedy stanę bardzo blisko źródła światła cień jest)

Wszyscy, którzy mają tę kartę mają ten sam problem. Podobno to coś z "t&l"- transform & lighting. Próbowałem już wielu rzeczy: Instalowanie nowych sterów, zabawa w opcjach w ATT. Wszystko. Czy może znacie rozwiązanie tego problemu albo gdzieś prędzej już o czymś takim słyszeliscie ? I czy możliwe jest, że ludzie z ATI poprawią to w jakichś sterownikach? Czy to raczej wada samej kostrukcji ?

Nie wiem czym był ten temat poruszony prędzej, jeśli tak to bardzo przepraszam. Mimo to proszę o pomoc ;) Z góry dzięki !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi