Skocz do zawartości
C3S

Płyta + Procek + Ram Do 300zł

Rekomendowane odpowiedzi

Co byście polecili za tą sumę. Chciałbym jakiegoś Athlona ale niewiem na jaki socket no i ram 512 MB goodram. Moglibyscie doradzić co mozna kupic zeby komp był stabilny, nie potzrebuje na nim odpalac zadnych najnowszych gier.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oki dzięki. Mam jeszcze jedno pytanie dotyczące tego Semprona 3000+ on ma chyba tylko 1700Mhz więc na które liczby patrzeć w porównaniu do P4? czy te 3000+ czy 1600Mhz, wydaje mi się ze 3000+ to jest odpowiednik P4 3GHz czy dobrze mysle?

Jakiej czetotliwości DDR II bedą pasowały do tego semprona?

Edytowane przez C3S

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oki dzięki. Mam jeszcze jedno pytanie dotyczące tego Semprona 3000+ on ma chyba tylko 1700Mhz więc na które liczby patrzeć w porównaniu do P4? czy te 3000+ czy 1600Mhz, wydaje mi się ze 3000+ to jest odpowiednik P4 3GHz czy dobrze mysle?

Jakiej czetotliwości DDR II bedą pasowały do tego semprona?

Teoretycznie Sempron jest porownywany do Celerona, a Athlon do Pentium ;)

Ale w praktyce Sempron majacy 2GHz bedzie szybszy od p4 @ 3GHz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teoretycznie Sempron jest porownywany do Celerona, a Athlon do Pentium ;)

Ale w praktyce Sempron majacy 2GHz bedzie szybszy od p4 @ 3GHz

Semp szybszy będzie w grach, w aplikacjach biurowych lepszy będzie P4 - no ale jeżeli jeszcze wziąć pod uwagę zużycie prądu i temperaturę to Sempron zdecydowanie bardziej opłacalny jest.

Co do pamięci to bierz tak jak radzą koledzy Kingstony 667 - tanie i dobre, nieźle się kręcą zwłaszcza jak popadniesz na chipy Elpidy.

Jeśli chodzi o płytę główną to wybierz taką na której będziesz mógł podkręcić tego Sempa, choćby do 2,0-2,2 GHz - bo potencjał jest.

I niekoniecznie musisz brać płytę z grafiką zintegrowaną AMD690 - choć to niezła integra, zwłaszcza w wersji pod procki Intela. Wbrew powszechnej opinii AMD690 pod AM2 nie jest wydajniejszy od integr nVidii. Wszelkie testy dostępne w sieci są mylące bo były przeprowadzane na sterownikach-spowalniaczach od chipsetu. Po zainstalowaniu normalnych sterowników graficznych ze strony nVidii zintegrowne GeForce'y wypadają nie gorzej od układu AMD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi