VooDoo Opublikowano 22 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2007 Chciałbym sie zapytać czy do chłodzenia mogę użyć gazu Co2?? Bo mam dostęp do kilku kilo:) Pozdro:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Je m appelle Ferdinand Opublikowano 22 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2007 Chciałbym sie zapytać czy do chłodzenia mogę użyć gazu Co2?? Bo mam dostęp do kilku kilo:) Pozdro:) Do SS się nie nada :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniakalny Opublikowano 22 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2007 nada sie tylko musisz miec specjalny kompresor i rury ze stali ktore wytrzymają ciągłe cisnienie okolo 60bar :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 21 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2007 rury ze stali ktore wytrzymają ciągłe cisnienie okolo 60bar :lol: i do tego bez szwu :lol: Szczerze? jak coś do AC albo jakiejś kaskady sie nada, chociaż czy jest sens?Gaz nie być najważniejszy;P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kirk42 Opublikowano 6 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2008 Do chłodnictwa najlepiej używać gazów R-404A R-507 i R-22 przy czym tego ostatniego nigdzie nie dostaniesz bez odpowiednich uprawnien Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wawroch Opublikowano 6 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2008 Oj tam gadanie Kepons gdzies zamówił ileś tam gazu r22 ;p i bez uprawnień;p No co2 za super nie jest :D ale do autoC jako tako sie nada :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 6 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2008 Do chłodnictwa najlepiej używać gazów R-404A R-507 i R-22 przy czym tego ostatniego nigdzie nie dostaniesz bez odpowiednich uprawnien A R410 juz nie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kirk42 Opublikowano 6 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2008 To miał szczęscie. Cała moja rodzina zajmuj się chłodnictwem i wiem ze w zadnej hurtownni taiego gazu bez uprawnien Ci nie sprzedadza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 6 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2008 To miał szczęscie. Cała moja rodzina zajmuj się chłodnictwem i wiem ze w zadnej hurtownni taiego gazu bez uprawnien Ci nie sprzedadza Tu jest Polska, wszystko idzie załatwić. Normy i kary unijne wiele zmieniły, ale nie aż tak, żeby "nigdzie nie sprzedali". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kirk42 Opublikowano 6 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2008 A R410 juz nie? R-410 też, ale podobno R-404A podobno ma lepsze właściwości chłodnicze i nie zuzywa tak sprezarek, bo pracuje z lepszymi olejami Jakis czas temu w sklepie niedaleko mnie mozna bylo kupowac bez problemu od reki. Cos slabo szukali ;) Własnie "jakis czas temu" to jest przepis od "jakiegos czasu". Wszystkie gazy oznaczone dwoma cyframi sa szkodliwe i dlatego trzeba miec uprawnienia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 6 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2008 (edytowane) Jakis czas temu - pazdziernik/listopad 2007. Do tej pory tam nie bylem Edytowane 6 Stycznia 2008 przez MaSell Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 6 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2008 Do chłodnictwa najlepiej używać gazów R-404A R-507 i R-22 przy czym tego ostatniego nigdzie nie dostaniesz bez odpowiednich uprawnien A R410 juz nie? R402 tez nie? :sad: To miał szczęscie. Cała moja rodzina zajmuj się chłodnictwem i wiem ze w zadnej hurtownni taiego gazu bez uprawnien Ci nie sprzedadza kilka lat doswiadczen i znajomosci nauczylo mnie tego, ze czesto tacy ludzie posiadaja bledne informacje i wiedze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 6 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2008 Własnie "jakis czas temu" to jest przepis od "jakiegos czasu". Wszystkie gazy oznaczone dwoma cyframi sa szkodliwe i dlatego trzeba miec uprawnienia Takie przepisy są od bardzo dawna, ale ochrona środkowiska u Nas kuleje i tylko duże sklepy mogą sobie na to pozwolic, aby tych przepisów przestrzegać/ R402 tez nie? :sad: r134a też sie nie nadaje - pewnie ma za małą pojemność.... Tak można wymieniać be końca ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniakalny Opublikowano 6 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2008 (edytowane) To miał szczęscie. Cała moja rodzina zajmuj się chłodnictwem i wiem ze w zadnej hurtownni taiego gazu bez uprawnien Ci nie sprzedadza R-410 też, ale podobno R-404A podobno ma lepsze właściwości chłodnicze i nie zuzywa tak sprezarek, bo pracuje z lepszymi olejami Własnie "jakis czas temu" to jest przepis od "jakiegos czasu". Wszystkie gazy oznaczone dwoma cyframi sa szkodliwe i dlatego trzeba miec uprawnienia fakt r22 LEGALNIE nie da sie kupić juz (tzn bez uprawnien) widocznie sklep miał nadmiar :lol2: i musiał sie pozbyć bo z tego co wiem kupił nie dawno a zakaz sprzedazy r22 został wprowadzony conajmniej od początku 2007 roku, moze wczesniej ale tego nie wiem dokladnie z "nowych" czynnikow najlepszy jest 404a (patrząc od storny chłodniczej) r507 mało kto uzywa (przy wiekszych obciązeniach czynnik ktory ma większą gęstośc jest lepszy, w tym przypadku r404) jednak w układach komputerowych im nizsza temp parowania przy zerze tym lepiej i tak często schodzimy na podcisnienie r410 najlepiej uzywac tylko w ukladach na rotarkach gdyż tolerują wyzsze cisnienie tłoczenia nizeli zwykle hermetyki edit @ryba na r402a tez trzeba miec uprawnienia Edytowane 6 Stycznia 2008 przez Maniakalny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kirk42 Opublikowano 6 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2008 z "nowych" czynnikow najlepszy jest 404a (patrząc od storny chłodniczej) r507 mało kto uzywa (przy wiekszych obciązeniach czynnik ktory ma większą gęstośc jest lepszy, w tym przypadku r404) jednak w układach komputerowych im nizsza temp parowania przy zerze tym lepiej i tak często schodzimy na podcisnienie Nie znam sie na układach komputerowych,ale wiem jak działa chłodnictwo i wiem ze w tej chwili r-404a jest najlepszym gazem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniakalny Opublikowano 7 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2008 Nie znam sie na układach komputerowych,ale wiem jak działa chłodnictwo i wiem ze w tej chwili r-404a jest najlepszym gazem w pewnym sensie masz racje ale to forum komputerowe wiec r507/402/410 jest najlepszy B-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 7 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2008 Nie znam sie na układach komputerowych,ale wiem jak działa chłodnictwo i wiem ze w tej chwili r-404a jest najlepszym gazem Szczegolnie w domowych lodowkach :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kirk42 Opublikowano 7 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2008 W domowych sotsuje r600a lub r134a, a co do tego ze do komputerow stosuje sie r507/402/410 to juz niewiem, bo chłodnictwo jest chłodctwem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniakalny Opublikowano 7 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2008 Szczegolnie w domowych lodowkach :lol: lodówki to prawie jak chłodnictwo :lol: W domowych sotsuje r600a lub r134a, a co do tego ze do komputerow stosuje sie r507/402/410 to juz niewiem, bo chłodnictwo jest chłodctwem chłodnictwo jest chłodnictwem ale do małych obciążeń uzywa się r507, tyle ze w chlodnictwie nie komputerowym rzadko takie obciązenia wystepują poza tym r507 jest bardziej ekologiczny, a 404a będą za niedługo wycofywać z obiegu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotres Opublikowano 7 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2008 R410a jeszcze 4 tygodnie temu stal na polkach w hurtowni , a co do R22 to tylko na licencje, a R402a wycofany z produkcji z tego co wiem . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wawroch Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2008 Niedługo to już nie będzie czym napełniać układów :D jak tak wszystko wycofają :D zostanie nam tylko dezodorant :D <joke> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2008 Niedługo to już nie będzie czym napełniać układów :D jak tak wszystko wycofają :D zostanie nam tylko dezodorant :D <joke> Zostaje jeszcze LPG ;] albo propan techniczny... tylko to smierdzi na maxa ;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...