Skocz do zawartości
DX_07

Niepełnosprawny Zasilacz... Przez Zwarcie... Pomocy

Rekomendowane odpowiedzi

No więc tak... podczas robienia fanswapa zwarłem niechcący piny od wentylka (wewnątrz zasiłki)... pech chciał, że zasilator był podłączony do prądu... coś strzeliło... i zaśmierdziało ;) od tamtej pory jest taki problem iż mobo nie startuje z tym zasilaczem... jak mierze miernikiem napięcia to wszystlkie są idealne... we wszystkich wtyczkach ! w molexach ok, a satakach też, w 8-pin P4 też, no i w 24-pin dla mobo też ! ale komp nie startuje... tak jakby nie dawał zasilacz prądu na mobo... jakby zabrakło Amperów (no bo jak napięcia są ok to co innego?)... więc teraz mam tak, że ten AeroCool (bo o nim mowa - Turbine Power 450W) zasila wszystko prócz mobo (tj. dyski, napęd, wentylki i katody, procka) a inny zasilacz zasila mobo... i w takiej konfiguracji wszytsko działa...

czy ktoś wie co się stało zasiłce ? no i czy da się to naprawić... pomóżcieee...

P.S.

Dodam tylko, że jak się podłączy wentyl do zasilacza (w środku) to on nie chodzi... więc musze go zasilać z Molexa)...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A napięcia ma w wyjściu na mobo, jeśli tak to hmm może mobo sie przyiarało, teoretycznie to możliwe, ale z praktyki mi sie to parę razy zdarzyło i zawsze było OK.

Możesz spróbować wymątować wszystko i wszystko podpinać złożyć jeszcze raz może ruszy :)

Edytowane przez pci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No więc tak... podczas robienia fanswapa zwarłem niechcący piny od wentylka (wewnątrz zasiłki)... pech chciał, że zasilator był podłączony do prądu... coś strzeliło... i zaśmierdziało ;)

szkoda, ze Ciebie nie kopnęło, bo wiesz, jak sie wkłada palce do kontaktu z płynącym prądem to wiesz co sie dzieje? :unsure:

jak śmierdziało to prawdopodobnie kondensatory, pewnie też jeszcze jakiś bezpiecznik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kopnęło mnie innym razem... ale wtedy przeżył... a z oględzin wnikliwych wynika, iż nic się nie zjarało... 10 minut się przyglądałem... a bezpiecznik jakby poszedł to by w całej zasiłce prądu nie było !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A poza tym kto kurna robi fanswapa w zasilaczu pod napięciem.

temat roku :lol:

Poza tym nie radzę dotykać radiatorów nawet przy odłączonej wtyczce, bo prąd z kondzioła może nieźle poczesać.

Po odłączeniu wtyczki najpierw rozładowuje się kondzioła głównego w zasilaczu, zwiera się radiatory (czasami lecą iskry) a dopiero potem można coś działać.

Za głupotę się płaci, ale jak widać głupi ma szczęście, tylko do kiedy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale ja lubię efekty pirotechniczne ,sorry Kwazor ale nie mogę się nigdy powstrzymać. :D

pamietam jak gosciu od fizy opowiadal. Dotknal bieguny kondziorai myslal ze jest rozladowany. I mial dziure w palcu przez pewien czas. i do tej pory z srubokretem zawsze sprawdza :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi