Skocz do zawartości
MaxximuS

Infineony czy Twinmos ??

Rekomendowane odpowiedzi

Hehehe, o pamięciach było setki razy, zara wpadnie reed i bedzie po temacie :P A co do pytania to bierz 2 kości Twinmos'a bo np. nForce2 obsługuje tryb DualChanel DDR czyli przy zastosowaniu 2ch kości przepustowość pamięci zwiększa się 2 razy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

walniete pytanie :) wiecie czemu? bo widzialem TwinMOSy na Infineonach :). Porste ze TwinMOS na Mtec 6ns jest lepszy. Infineon na Hynixach 6ns (ta raozszyforwalem :) ) idzie max 175 bodajze na 2/3/3/6/2 czyli slabo... niech sie pro komputer wypowie bo on je ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kup Twinmosy na m-tecach. Różnica między 1 a 2 kościami zależy także od płyty - jeśli obsługuje DualchannelDDR no to 2 kości - jeśli nie to wybór należy do ciebie.

Bierz w dwoch kostkach, bo:

- Dual DDR

- jak spieprzy sie jedna kostka, to bedziesz mial druga i bedziesz mogl kompa uzywac, a z jedna zepsuta to raczej juz nie :wink:

Ja szukalem 2x256MB TwinMosy DDR400, ale musialem kupic w jednej kostce, bo innych nie bylo. Jak beda to bede mogl wymienic...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kup Twinmosy na m-tecach. Różnica między 1 a 2 kościami zależy także od płyty - jeśli obsługuje DualchannelDDR no to 2 kości - jeśli nie to wybór należy do ciebie.

Bierz w dwoch kostkach, bo:

- Dual DDR

- jak spieprzy sie jedna kostka, to bedziesz mial druga i bedziesz mogl kompa uzywac, a z jedna zepsuta to raczej juz nie :wink:

Ja szukalem 2x256MB TwinMosy DDR400, ale musialem kupic w jednej kostce, bo innych nie bylo. Jak beda to bede mogl wymienic...

A na jakich kościach masz tą pamięć bo ja se ostatnio kupiłem Twin Mos 512 DDR400 na kościach M.tec 5.0ns i na max timingach mi idą 7-3-3-2.0 na napieciu 2,77V czy jakoś tak, a jak se zmienie na 6-3-3-2 to kicha i komputer piszczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A na jakich kościach masz tą pamięć bo ja se ostatnio kupiłem Twin Mos 512 DDR400 na kościach M.tec 5.0ns i na max timingach mi idą 7-3-3-2.0 na napieciu 2,77V czy jakoś tak, a jak se zmienie na 6-3-3-2 to kicha i komputer piszczy.

Tez mam 512MB TwinMOS DDR400 na kosciach Mtec (5ns) i spoko ida na 5-3-3-2CL na napieciu 2,77V. Zmienialem 5 na 4 i tez chodzilo, ale zmieniajac ktorakolwiek 3 na 2 wysypuje juz 3DMarka :? ale w Sandrze nic to praktycznie nie zmienia (roznica bledu pomiaru), wiec nie placze z tego powodu :wink:

Teraz nie chce mi sie bawic w OC, bo w poniedzialek mam obrone pracy magisterskiej 8) - pozniej znow zaloze swoje WC i bede krecil - nie odmowie sobie tej przyjemnosci. Na razie jade tak jak mam w podpisie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli albo trafiła mi sie jakaś trefna pamiec albo cos zle robie, ale jak tobie sie udoało wycisnąć tyle z tej pamięci to w domu poprubuje jeszcze-pokatuje ją i zobaczymy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli albo trafiła mi sie jakaś trefna pamiec albo cos zle robie, ale jak tobie sie udoało wycisnąć tyle z tej pamięci to w domu poprubuje jeszcze-pokatuje ją i zobaczymy.

Poprobuj, ale serio niewiele to zmienia w rzeczywistosci - nawet jak bys doszedl do takich ustawien jak ja (i tak nie sa najlepsze).

W Sandrze moze bedziesz mial jakies roznice, ale minimalne. Nie licze tu satysfakcji z podkrecania, bo ta moze byc wieksza niz przyrost predkosci :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak patrze jeszcze na twoj podpis i widze, ze proc chodzi ci na 200x10 przy Vcore=1,71. U mnie na przyklad chodzi tak samo (tzn 200x10) na Vcore=1,60 >>> przy 200x10,5 musze juz dac 1,675...

Taka sama sytuacja moze byc z twoimi pamieciami - u jednych dziala, u jednych nie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak patrze jeszcze na twoj podpis i widze, ze proc chodzi ci na 200x10 przy Vcore=1,71. U mnie na przyklad chodzi tak samo (tzn 200x10) na Vcore=1,60 >>> przy 200x10,5 musze juz dac 1,675...

Taka sama sytuacja moze byc z twoimi pamieciami - u jednych dziala, u jednych nie...

Nie z prockiem to może i by poszło na 1,6V. Wczesniej miałem 1,78V potem jak miałem natchnienie to zacząłęm se zmiejszać, zmiejszylem -0,075V potem Prime95 z 20minut i znowu -0,025V i tak dalej aż mi sie znudziło i zostałem na 1,71V niżej juz mi sie nie chciało i narazie tak zostało- (w zasadzie w biosie jest ustawione 1,700V a pokazuje 1,71V).

Mam chłodzenie wodne i aż tak z wydzielaniem ciepła to nie mam problemu średnio temp w staresie mam tak:

powietrze na wlocie chłodnicy np. 20*C

woda na wylocie-za blokeim jest = 4-5,5*C więcej

a procek jest cieplejszy od wody o jakieś 5-5,5*C

także średnio mam 11*C powyżej temp otoczenia i ze zmiejszaniem napięcia aż tak sie nie śpiesze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...