Gość Soker Opublikowano 6 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2003 A więc wczoraj 05.04.03r przyszedł do mnie kumpel z dyskiem wyżej wymienionym wkładamy uruchamia sie mój system (XP) i jego dysk podzielony na dwie partycje wczytał się jako : (F) i (G) wszystko było ok zaczołem wgrywać mu filmy na (F) miał 10gb wolnego ok wgrałem i chciał jeszcze pare obrazów tzn ISO i chcieliśmy wgrać je na (G) dałem kopiuj wklej po czym na monitorze ujrzałem ERROR pisało że dysk (G) ma uszkodzone sektory i bla bla bla więc włączyłem Partiton Magic 8.0 i sprawdzam po chwili z jego ust usłyszałem ej Tomek weź go sformatuj i odbotuj i wszystko bedzie ok bo na tym dyku prawie nic niemam oprucz paru gier zainstalowaych wiec ja jak szło usunołem partycje w magicu i robie nową i tu zaczyna sie problem przypominam dysk (G) miał 30gb z czego 9 wolnego zaczynam robic i maximum miejsca jakie moge przeznaczyc na nowa partycje to tylko 9gb tzn wolne miejsce z (G) a te 20 gb to gdzie sie podziało co o tym sądzicie ?? czego to wina czy nie uszkodziło sie coś przy okazji w moim kompie prosze o odpowiedź Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xan Opublikowano 6 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2003 Hmmm , ja wole uzywac PM pod dosem a nie w wingrozie , pozatym mysle ze cos zle sie zrobilo w MBR . Zrob caly dysk od nowa i nie baw sie w naprawianie tego co zostalo , bo to tylko moze sie sypnac pozniej . Pozatym wazne jest to czym on wczesniej robil partycje , mozliwe ze cos PM skaszanil . I jeszcze jedno jezeli blad mowil ze na G sa Bady, czy tam ma problemy ze spojnoscia , to mozliwe ze teraz one przeszkadzaja w poprawnym odczytaniu informacji o dysku . Sumujac caly dysk jest do formatowania , potem sprawdzasz czy ma Bady , a jak ma to dysk do gwarancji , jak nie ma badow to zrob partycje od nowa i powino dzialac . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joshua Opublikowano 6 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2003 Miałem podobny numer po wyjęciu samsunga z macierzy RAID-0. Pojemność dysku (normalnie 40GB) pokazywana była różnie , raz jako 29GB innym razem jako 78GB (tyle miała macierz) innym razem dysk wogóle nie był wykrywany w BIOS-ie (lub zamiast nazwy krzaki). Próbowałem go naprawić PM7 , 8 Nortonem , Partition Magic ...i nic. Dopiero fdisk /mbr pomogło i to skutecznie bo śmiga już ponad pół roku u znajomego i nie ma problemów żadnych. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Soker Opublikowano 6 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2003 co to jest MBR ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ToMo Opublikowano 6 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2003 Master Boot Record chyba tak to się pisał i jak dobrze pamiętam to tam są wszystkie info o dysku i chyba jakieś info o systemach żeby dysk bootował ale nie jestem pewien na 100 % jak się myle to niech ktoś mnie poprawi ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ToMo Opublikowano 6 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2003 MBR to jest tu wytłumaczone http://www.komputerswiat.pl/leksykon/5173.asp Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xan Opublikowano 6 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2003 co to jest MBR ?? "The Master Boot Record (MBR) is the information in the first sector of any hard disk or diskette that identifies how and where an operating system is located so that it can be boot (loaded) into the computer's main storage or random access memory. The Master Boot Record is also sometimes called the "partition sector" or the "master partition table" because it includes a table that locates each partition that the hard disk has been formatted into. In addition to this table, the MBR also includes a program that reads the boot sector record of the partition containing the operating system to be booted into RAM. In turn, that record contains a program that loads the rest of the operating system into RAM. " "The MBR is the sector at cylinder 0, head 0, sector 1 of a hard disk. An MBR is created by the FDISK program. The FDISK program of all operating systems must create a functionally similar MBR. The MBR is first of what could be many partition sectors, each one containing a four entry partition table." Ale ogolnie jest to sektor, ktory wlasnie posiada dane na temat danej partycji , informacje o dysku itd ( z ktorymi ty masz problem ) . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Soker Opublikowano 6 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2003 wiecie chłopcy ja sie za ten dysk nie bede brał to dysk kolegi chciałem tylko wiedziec co jest :P ale mialem tak kiedys ze swoim dyskiem 20 samsung :P wymieniłem na tego co mam teraz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xan Opublikowano 6 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2003 Hehe wymiekasz???? Popsules koledze , to teraz naprawiaj ;) . A na powaznie to format pelny niech zrobi i sprawdzi czy nie ma Bad Sectorow . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Soker Opublikowano 7 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2003 on jest za bardzo hej do przodu twierdzi ze ma tylko boty programowe i to all ale to mi na obty programowe nie wygląda bo mojemu bratu spadl dysk z wysokosci 50 cm i nic praktycznie sie nie stało (ten dysk to 10 gb) po tygodniu zaczeło go tak zrzerać że dostało 500bajtów :wink: czego nie życze kooeldze Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
devdd Opublikowano 7 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2003 moja rada: Clearhdd.exe ze strony samsunga.... usunie wszystko. Wyczysci mbr/partycje itd.. Bedzie jak ze sklepu :) www.samsunghdd.com Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Soker Opublikowano 7 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2003 a skad potem wezmie sie MBR i czy ten program dzial tylko do samgungów ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Soker Opublikowano 7 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2003 i moze jakies wskazuwki dotyczace obslugi ego malennkiego programu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xan Opublikowano 7 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2003 MBR sie sam utworzy jak od nowa partycje zrobisz , i dysk sformatujesz . Widze ze nie bardzo zrozumiales co to jest . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Soker Opublikowano 7 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2003 dopra kumam :P ale i tak tego nie bede robil nie lubie sie babrac a cudze guwno :P tylko ptzyjde do kolegi i zobacze co wyjdzie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...