Skocz do zawartości
ghostek

Upgrade Kompa

Rekomendowane odpowiedzi

Jako, że mam troche więcej funduszy do wydania postanowiłem sobie zafundować upgrade kompa. Wymyśliłem sobie taki zestaw:

Procesor: Core 2 Duo E6550 + Freezer 7 PRO

Płyta: Asus P5N32-SLI Premium lub MSI-P35 Neo2-FR

Grafika: Sapphire X1950 Pro 256 lub XT

Ram: Geil 2GB 800 Ultra 4 lub Patriot 2GB 800

Do tego dojdą części z starego kompa. 3 Dyski, 2 napędy, audigy i karta tv. Komputer ma być wykorzystywany do programowania Java, .NET, internet oraz hd. Czasem chciałbym pograć w starsze i nowsze tytuły. Nie muszą to być od razu mega wysokie rozdziałki + wodotryski. Tak aby się przyjemnie grało. Zastanawiam się też nad GF z DX 10. W tej samej cenie byłby zapewnie GF 8600 GT ale z tego co czytałem to w takich kartach kiepsko z DX10. Może by mi sie udało dozbierać do 8800 z 320MB, ale nie wiem czy jest sens. Ostatnia kwestia przy wyborze grafiki, to jakość wyświetlania obrazu. Zawsze w tym górowało ATI i nie wiem jak jest teraz. Czy dalej Radeon góruje nad GF ? Karta będzie podłaczana do TV HD więc zależy mi na dobrej jakości wyświetlanego obrazu.

Płyta głowna. Nie wiem czy Asus czy MSI. MSI miałem w dwóch poprzednich zestawach i prędzej czy później miałem z nią problemy. Więc jestem trochę cięty na MSI, chyba że coś w kwesti jakości wykonania się zmieniło. Zawsze w sumie stawało na MSI z nadzieją, że może tym razem będzie inaczej. Więc proszę o radę.

Pamięci. Coś z tych 2 czy może coś trzeciego będzie lepszym wyborem.

Ostatnia kwestia to zasilacz. Dysponuje obecnie Corsair CMPSU-450VXEU 450W. Czy ten zasilacz da radę pociągnąć ewentualny konfig z najbardiej prądożerną grafiką ?

Dzięki za odpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na procka możesz dać także troche lepszego Pentagrama HP-100 AlCu Lite, płyta ... MSI - tutaj trzeba się męczyć z ustawianiem pamięci, ja bym brał Foxconn P35A // Abit IP35-E

grafika - XT praktycznie niedostępny, a PRO owszem, ale w niektórych grach dostaje po tyłku od Palit 8600GT Sonic+

pamięć - geile dość przereklamowane są ... i lubią paść bez ostrzeżenia ... ja bym wziął Patrioty, ew. OCZ , goodram pro, a-data extreme edition ...

zasilacz - Corsair 450W jest OK, starczy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi