Skocz do zawartości
turtles5

"Alternatywne" mocowanie radiatora

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taki problem: kupiłem IHC-L71 Fujiyama Coolermastera. Podczas montażu na MSI 845 Max odgieły mi się zapinki (cholerne plastiki nie wytrzyały mojej silnej ręki). W rezultacie cooler nie jest odpowiednio dociskany i temp. sięga 50 stopni, na poprzednim ECS było 25. W jaki sposob (prosiłbym o w miarę dokładny opis) mogę przymocować tego coolera do płyty bez użycia zapinek, tak by porządnie chłodził? Z góry dziękuję za odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzies widzialem zdjecie (jak znajde to tu wrzuce) byla blacha aluminiowa [prosotokat o grubosci na oko 1mm, z wywierconym otworem na powietrze wentylatora oczywiscie i dziurkami tak zeby byly idealnie nad tymi od ramki] przykrecona miedzy radiator a wentylator, wszystko trzymalo sie na wysokich srubach. Ale nie wiem czy tutaj cos pomoze... Mam nadzieje ze zrozumiales o co mi chodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, widze, ze nie macie zadnych pomyslow (a moze jednak). Jedynym wyjsciem jest chyba poproszenie kogos o wykonanie metalowej zapinki (bo ja osobiscie nie mam do tego ani sprzetu ani umijetnosci). A tak w ogole to nie wiecie moze czy by zapinki od BOXowego coolera od P4 pasowały? Bo je by chyba było łatwiej zdobyć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepiej nie probuj. Chcesz przykleic w ten sposob pokaznej wielkosci cooler, mase tez ma nieciekawa do jadra o powierzchni 1cm^2 :(

Poza tym nie wiem jaki to cooler, ale jak bedzie za duzy to zablokuje nozke, zeby potem wyjac procesor.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może macie jakiś pomysł co zrobić jak są wyłamane te plastikowe zapinki a na płycie nie ma dziur (KT4V) mam taką płytke i z jednej strony są wyłamane wszystkie zapinki od strony mostka

Macie nawet działające rozwiązanie :)

Wspaniała zapinka od Miko wyłamała mi (no może z moją małą pomocą ;)) dwa ząbki z jednej strony. Jeden ząbek odleciał gdzieś na wieczny spoczynek a drugi zwisał smętnie na kawałku "socketa".

Pomocny okazał się... klej. Użyłem "AutoWELD - spawanie na zimno". Zwisający ząbek przykleiłem a ułamany skrajny zastąpiłem formą z kleju. Do wstępnego formowania kleju przydatny był kawałek grubszego papieru który ten klej trzymał do momentu wyschnięcia. Po kilkunastu godzinach miałem nowy ząbek, może nie tak ładny jak oryginalny ale w 100% sprawny :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PioZ a gdzie dostałeś taki klej ?

W sklepiku z gwoździami i inną hydrauliką ;)

Sklepik jest w Wa-wie jak chcesz to podam Ci dokładne namiary.

Przypuszczam że inny klej dwuskładnikowy również nadaje się w tym celu więc nie stresuj sie jak go nie znajdziesz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PioZ a gdzie dostałeś taki klej ?

W sklepiku z gwoździami i inną hydrauliką ;)

Sklepik jest w Wa-wie jak chcesz to podam Ci dokładne namiary.

Przypuszczam że inny klej dwuskładnikowy również nadaje się w tym celu więc nie stresuj sie jak go nie znajdziesz :)

Jak byś miał jakąś ulotke od niego chodzi mi o opis zastosowania tego kleju, gdzie ewentualnie mógłbym tego szukać w moim wielkim mieście :) a gdybym nie znalazł to wtedy bym Cię poprosił o bliższe namiary

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak byś miał jakąś ulotke od niego chodzi mi o opis zastosowania tego kleju, gdzie ewentualnie mógłbym tego szukać w moim wielkim mieście :) a gdybym nie znalazł to wtedy bym Cię poprosił o bliższe namiary

Opis po anglijsku tu: http://www.jbweld.co.uk/files/prodb.html

Po polskiemu ewentualnie mogę przeklepać z pudełka jak będę w domciu.

Jeśli chodzi o zastosowanie to sprzedawca mówił, że pompę tym kleił i działa więc wytrzymałość ma ;)

Po zastygnięciu spoina nadaje się do obróbki, można w niej wiercić, piłować itp itd. wytrzymałość do ok. 300C.

Poszukaj w sieci, Polacy sprzedają to jako "JB Weld - spawanie na zimno". Dla ścisłości producent: JB Weld a nazwa produktu: Auto Weld.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Opis po anglijsku tu: http://www.jbweld.co.uk/files/prodb.html

Po polskiemu ewentualnie mogę przeklepać z pudełka jak będę w domciu.

Jeśli chodzi o zastosowanie to sprzedawca mówił, że pompę tym kleił i działa więc wytrzymałość ma ;)

Po zastygnięciu spoina nadaje się do obróbki, można w niej wiercić, piłować itp itd. wytrzymałość do ok. 300C.

Poszukaj w sieci, Polacy sprzedają to jako "JB Weld - spawanie na zimno". Dla ścisłości producent: JB Weld a nazwa produktu: Auto Weld.

http://www.kleje-przemyslowe.pl/index-a.html

http://www.kek-metal.com.pl/index1.htm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi