Skocz do zawartości
sparda

Sterowniki Powoduja Resety Pc?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.resety pc mam od dluzszego czasu, zawsze myslalem ze to wina mojej zasilki noname ale nigdy nie chcialo mi sie wydawac kasy na nowa.

ostatnio zrobilem formata ale chwile potrwalo zanim zainstalowalem stery i nie bylo zadnego reseta, po zainstalowaniu sterow od grafy zaczely sie resety co 15 min.

zrobilem jeszcze raz formata i nie instalowalem zadnych sterow. jakies 3-4h nie bylo zadnego reseta.zassalem najnowsze stery do grafy zainstalowalem i po chwili mialem reseta.o co chodzi? jakim cudem sterowniki od grafiki moga powodowac restarty pc?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ehhh... nie szkoda Ci szkoda kompa?

Jeśli masz możliwość sprawdź kartę na innym komputerze (najlepiej z jakąś firmową zasiłką). Jeśli efekty będą takie same (resety po instalce sterów) znaczy karta, jeśli jednak wszytko będzie OK przyczyn trzeba będzie szukać w pozostałych elementach.

TAK CZY INACZEJ ZMIEń ZASILATOR!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie masz ustawienia ekranu bez sterowników? Rozdzielczość i liczba kolorów? Ustaw takie same ustawienia ze sterownikami i zobacz czy się będzie wieszać. Pomiędzy 800x600@16 kolorów a 1024x768@32bity kolorów może być ciut większe zapotrzebowanie na prąd lub karta może się mocniej nagrzewać, co przy żle założonym chłodzeniu może skutkować przegrzaniem jakiegoś obszaru gpu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niemniej jednak tak jak pisał pc_max - reset przy instalacji sterownika może wskazywać na uszkodzenie sprzętu. I jest spora szansa, że właśnie to jest przyczyną Twojego problemu. Przyczyną a zarazem najprawdopodobniej też skutkiem destrukcyjnego działania zasilacza.

Gdzieśtam mam w swoich "zbiorach" kartę dźwiękową Yamaha (nie pamiętam dokładnie modelu). Karta bardzo porządna, jednak pracowała w komputerze, w którym padł zasilacz. Nie ocalało nic prócz procesora. Grafika, dysk, płyta główna - nie dawały znaków życia. Zaś karta dźwiękowa w jednym komputerze pracowała wydawać by się mogło normalnie, lecz powodowała zwisy i BSOD'y (a po wyjęciu chipset był nczym rozgrzana, teflonowa patelnia), a w drugim restartowała komputer przy instalacji sterownika YAMAHA [model] Legacy WDM.

edit: Ale zanim zaklasyfikujesz kartę do uszkodzonych, należy wykonać czynności, które mogłyby wyeliminować tę ewentualność. Zobacz, czy karta nie potrzebuje podłączenia dodatkowego zasilania i jeżeli tak, to czy jest oni podłączone. Sprawdź też, co dziać się będzie przy pracy na innym zasilaczu. Sprawdź też temperaturę GPU (czyli to, o czym pisał Klaus). Zobacz, czy chodzi wentylator. Ja temperaturę (o ile jest taka możliwość) polecam zdefiniować sprawdzoną radziecką metodą Namacajewa :P

Pzdr.

Edytowane przez obiboqs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi