Skocz do zawartości
BigSpider

Karta Tv Do Laptopa (usb) - Kilka Pytań...

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie!

Noszę się z zamiarem zakupu karty telewizyjnej, którą będę w stanie podłączyć przede wszystkim do laptopa, ale także i do komputera stacjonarnego. Wyboru już praktycznie dokonałem, jedynie chciałem się upewnić i podpytać czy aby jest on prawidłowy.

W tej chwili zdecydowany jestem na model AVerTV DVB-T Hybrid+FM Volar USB 2.0 (linki poniżej).

http://www.averm.co.uk/avermedia/aver/prod...A828.asp?show=2

http://www.sirius.pl/komputery/towar_cenni...lar_USB_20.html

http://www.avermedia.pl/katalog/17,AVerTV-Hybrid+FM-Volar

W związku z tym modelem mam kilka pytań. Może zanim do tego przystąpię podam konfigurację mojego komputera (może okazać się dość przydatne):

A. Laptop:

Celeron 2,5 GHz, 512 MB, Radeon 9000 IGP, WinXP

B. Stacjonarka:

Tak jak w podpisie

A teraz pytania

1. Czy jest możliwe odbieranie w Polsce sygnału naziemnej telewizji cyfrowej (DVB-T)? Jeżeli tak, to czy powyższa konfiguracja laptopa pozwoli na płynne odtwarzanie obrazu?

2. Zauważyłem, że na stronie producenta do zrzutu obrazu telewizji cyfrowej potrzeba chociażby takiego procesora jak Pentium 4 2,6 Ghz HT. Czy mój laptop/stacjonarny komputer nada się do zrzucania obrazu z kamery bądź telewizji analogowej bez gubienia klatek w typowej dla DVD rozdzielczości (lub nawet trochę niższej)?

3. Czy są osoby, które miały styczność z tym produktem i czy mogłyby wyrazić o nim swoją opinię?

4. Jak myślicie, czy port USB 1.1 w komputerze biurkowym pozwoli na oglądanie telewizji analogowej bez gubienia klatek?

5. Jakie są Wasze doświadczenia w zgrywaniu materiału lub oglądaniu telewizji analogowej/cyfrowej?

6. Jaki jest wpływ karty graficznej na działanie całego zestawu? W wymaganiach podawana jest karta zgodna z DirectX 9.0c. Wydaje mi się, że potrzebna to ona jest ale jedynie do HDTV

7. Rozumiem, że telewizję kablową również bez problemu będę mógł oglądać?

8. Czy jest ktoś kto by ewentualnie był w stanie polecić mi jakąś inną dobrą kartę TV o podobnych funkcjach?

A teraz może wyjaśnię, dlaczego zdecydowałem się na ten tuner TV:

a) odbiera sygnał cyfrowy, analogowy, można słuchać radia

b) jest to model USB, więc pasowałby do obu komputerów, nie tylko laptopa

c) model USB nie ulega takiemu przegrzaniu (o czym czytałem) jak karta PCMCIA

d) posiada pilot

Z góry wszystkim dziękuję za pomoc :)

Edytowane przez BigSpider

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam panow na forum. Nie chcialbym smiecic, wiec odswieze troche ten temat. Jak kolega nade mna zastanawiam sie nad zakupem tunera tv do kompa. Interesuje mnie przedewszystkim dobra jakosc obrazu i dzwieku, a z tego co sie naczytalem, to karta daje zadowalajace rezultaty. Mimo to bylbym wdzieczny gdyby ktorys z uzytkownikow forum dal skrinszota jakiegos kanalu (wystarczy analogowy). Aha, jeszcze jedno, ciekaw jestem w jakiej rozdzielczosci oferuje przechwytywanie obrazu ta karta - moglby ktos podac info?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi