Skocz do zawartości
Magnum_333

Problem Z Wieszaniem Się Systemu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

w ostatnim czasie komputer zawiesza mi się po odpaleniu gier 3D (czasami od razu, czasami po dłuższym czasie), w samej Windzie jeszcze mi się nie zawiesił. Biorąc pod uwagę wskazania temperatur i napięć doszedłem do wniosku, że może to być zasilacz (temperatury są OK). Zgodnie ze wskazówkami na forum dokonałem pomiarów miernikiem. Dodam, że jest to mój drugi zasilacz - pierwszy (ten sam model) wymienili mi jeszcze na gwarancji.

Poniżej moja konfiguracja:

Zasilacz FEEL model ESP-300ATXSP4

System Windows XP Professional + Service Pack 2

Athton XP 2000+

Płyta główna ASUS A7V8X

Pamięć fizyczna 512 MB (DDR SDRAM)

Karta wideo ATI Radeon 9600XT (128 MB)

Dysk fizyczny SAMSUNG SP2014N (200 GB, 7200 RPM, Ultra-ATA/133)

BENQ DVD DD DW1650

SAMSUNG CD-R/RW SW-248B (48x/16x/48x CD-RW)

Karta FireWire

Poniżej napięcia IDLE (z miernika), wahania minimalne, więc podają jedną wartość:

3,3V - 3,20

5V - 4,97

12V - 12,70

Poniżej napięcia w stresie, tj. PRIME95 + 3DMark2003 + skanowanie dysku (z miernika):

3,3V min:3,08 max:3,20

5V min:4,69 max:4,80

12V min:12,79 max:12,90

Przeglądałem wcześniejsze posty i uwzględniajac standard ATX napięcia te są wg. mnie podejrzane, ale przed wymianą zasilacza byłbym wdzięczny za ostateczne opinie na ten temat i ew. propozycję zasilacza do ww. konfiguracji do 100 PLN.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi