ath Opublikowano 24 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2007 (edytowane) Temat o plycie Gigabyte GA-P31-DS3L - http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=247845 --- Jest to ogolny temat o chipsecie Intel P31 i plytach gl. zbudowanych na jego bazie. Edytowane 18 Listopada 2007 przez ath Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 24 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2007 Miałem płytę. Bardzo przyjemna. FSB wyciągnąłem ponad 500 stabilnie, memki fikały koło 625 MHz (SPI32M). Jak na cenę jest to świetna oferta, gdyby jeszcze Gigaszyt nie miał tak zrytego biosu to płyta byłaby best buy w cenie poniżej 300 zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L96A1 Opublikowano 24 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2007 Miałem płytę. Bardzo przyjemna. FSB wyciągnąłem ponad 500 stabilnie, memki fikały koło 625 MHz (SPI32M). Jak na cenę jest to świetna oferta, gdyby jeszcze Gigaszyt nie miał tak zrytego biosu to płyta byłaby best buy w cenie poniżej 300 zł. Mam do Ciebie prośbę- mógłbyś powiedzieć coś więcej na temat biosu? I czy zauważyłeś jakieś problemy/konflikty z pamięciami? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 25 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2007 (edytowane) Taki sam bios jak w P35 DS3/DSR3. Regulacja napięć też. Ja dokładnie miałem model: http://www.gral.pl/preview/Gigabyte/Gigaby...AIDATXCore2_41/ Jedyna wada to sekcja zasilania znacznie słabsza niż w mocniejszych odmianach i procusiowi trzeba więcej papu dawać niż na innych płytach (ale i tak znacznie lepsza niż w P5B "Vanilla" :) Konfliktów z pamięciami nie było. Jedynie to co w każdym Gigaszycie doskwiera, to problem ustawiania timingów + alph w biosie (często startują tylko na default i trzeba memsetem zmieniać). Edytowane 25 Września 2007 przez Xtreme Addict Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L96A1 Opublikowano 25 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2007 Dzięki za wyczerpującą odpowiedź :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldam Opublikowano 25 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2007 Jutro będę miał ta płytę na jeden dzień, więc jezeli ktos ma jakies pytania to czekam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janekwisniewskipadl Opublikowano 25 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2007 Testy rob testy, na swoim procku i jak to lata :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soulburner Opublikowano 25 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2007 (edytowane) Zastanawiam się, czy nie będzie to czasem lepszy wybór niż EVGA 650Ultra ;) W związku z tym mam kilka pytań: 1 - czy można podłączyć PCSpeaker (tudzież czy jest wbudowany)? :P 2 - jak szybko płyta startuje od momentu wciśnięcia power do ukazania się POST-u? 3 - podkręcanie (jak wysoko poleci, normalka) 4 - dzielniki pamięci 5 - vdrop 6 - ...coś mi się jeszcze może przypomni ;) edit - właśnie, testy na E2180 mile widziane :) Edytowane 25 Września 2007 przez soulburner Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldam Opublikowano 25 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2007 (edytowane) zestaw , który będę miał w łapkach to właśnie e2180 + kingstony 667 (tutaj nie problemu mogę przełożyć moje GR pro) + zasiłka BQ SP 350W no i oczywiście Gigabyte P31 DS3L Sprawdzę opcje biosu. Max FSB w praktyce, dzielniki itd. ad 1 - czy można podłączyć PCSpeaker (tudzież czy jest wbudowany)? Rzuc okiem na manual ze strony gigabyte. Szczerze mówiąc na moim G33 nic takiego nie widziałem. Jakieś wskazówki mile widziane. ad 2 - jak szybko płyta startuje od momentu wciśnięcia power do ukazania się POST-u? OK sprawdzę ad 3 - podkręcanie (jak wysoko poleci, normalka) OK ad 4 - dzielniki pamięci OK 5 - vdrop Bez miernika chyba nie dam rady niestety Edytowane 25 Września 2007 przez aldam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hhhh Opublikowano 25 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2007 jakby plyta szła ponad 400 fsb to miodzio:D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 25 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2007 Jutro będę miał ta płytę na jeden dzień, więc jezeli ktos ma jakies pytania to czekam1. Czy wstaje za każdym razem po oc 2. czy nie ma problemu z zapamiętywaniem ustawień w biosie 3. działanie (oc procka i pamięci) przy obsadzonych 4 bankach pamięci (nawet 2x gr pro + 2x kingston) 4. czy działa regulacja obrotów wiatraka na cpu, który ma tylko 3 piny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hhhh Opublikowano 25 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2007 masz problem czy pamieta ustawienia... ja kiedys mialem GA i mozna bios wyedytowac jak nie pamieta 2.regulacja zbedna ma byc tanio i duze oc TAK OOOOO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soulburner Opublikowano 25 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2007 O, właśnie - czy działa automatyczna kontrola wentylatora CPU w zależności od temperatury (taki SmartFan) oraz czy czasem nie wyłącza się to po podkręceniu FSB (jak ma to miejsce w EVGA 650i). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldam Opublikowano 25 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2007 ja kiedys mialem GA i mozna bios wyedytowac jak nie pamietaMożesz coś wiecej napisać. Podobno to przypadłość wiekszosci plyt Gigabyte ze kasuje usatwienia po "S3 resume" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hhhh Opublikowano 25 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2007 mod bin ...(edycja biosu) i mozna niektore kartosci na sztywno ustawic:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emilek Opublikowano 26 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2007 aldam jak przebiegły testy, płyta jest godna uwagi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldam Opublikowano 26 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2007 (edytowane) Jestem po wstępnych testach. Niestety ze względu na brak czasu nie będę mógł odpowiedzieć na wszystkie pytania. Płyta Gigabyte GA-P31-S3L, więc najtańszy model kosztujący ok 250zł. Bios FSB max 700 Dzielniki ram wszystkie - 1:1 też :) Regulacja napięć cpu max 2.0V ram max +0.7V czyli 2.5V możliwa zmiana napięć mostka i szyny FSB (nie wiem czy tak się dokładnie to nazywa) Timmingi Standardowo można zmieniać Jest sporo ustawień Podkręcanie Trafiła się niezła sztuka E2180 2.5ghz - 1.10V 3.0ghz - 1.25V 3.2ghz - 1.30V 3.4ghz - 1.40V max fsb na mnozniku x6 to 450 Powyżej fsb450 płyta wracała do fabrycznych ustawień Możliwe , że to wina procka . Po prostu wall Start płyty od momentu wciśnięcia power do ukazania się POST Czy wstaje za każdym razem po oc Po podkręceniu płyta 2-3 razy startowała zanim zaskoczyła. Ale to działo się tylko za pierwszym razem, później było ok. Nie mierzyłem stopperem ale trwało to naprawdę krótko. PCSpeaker Jezeli chodzi o ten mały głośniczek z obudowy to tak. czy działa regulacja obrotów wiatraka na cpu, który ma tylko 3 piny czy działa automatyczna kontrola wentylatora CPU w zależności od temperatury (taki SmartFan) oraz czy czasem nie wyłącza się to po podkręceniu FSB Nie wiem czy ta odpowiedź wystarczy. Wentyl Pentagram HP100 3 pin, automatycznie dopasowuje sobie prędkość do temperatury. Po OC wszystko działało ok czyli obciążenie - zwiększenie prędkości. działanie (oc procka i pamięci) przy obsadzonych 4 bankach pamięci (nawet 2x gr pro + 2x kingston) Nie mam możliwości sprawdzenia ponieważ kingstony mam 1 szt. 1x1gb czy nie ma problemu z zapamiętywaniem ustawień w biosie Normalnie nie ma. Jednak podejrzewam że S3 pewnie nie będzie działał poprawnie tzn. będzie kasował ustawienia (w większości Gigabyte tak jest) Podsumowując IMHO za tą kasę super sprawa. Osobiście dołożyłbym do wersji DS3L z lepszymi kondziorami. Czyli zestaw C2D (s3l+E2140) wychodzi 470PLN :) EDIT Bardzo chłodny jest NB. Po katowaniu był letni, u mnie w G33 parzy Edytowane 26 Września 2007 przez aldam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emilek Opublikowano 26 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2007 Dzięki za test, chyba w tej cenie nic lepszego nie znajde. Chyba się skuszę na Gigabyte GA-P31-DS3L + E2140. Ale niech się jeszcze ktoś inny wypowie czy warto. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soulburner Opublikowano 26 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2007 No ciekawa płytka, zastanawiam się, czy warto dopłacać do EVGA 650Ultra... poradźcie coś :P Tak niska cena za tą płytę jest wręcz podejrzana... musi mieć coś lichego, tylko co? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinas83 Opublikowano 26 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2007 To teraz już w ogóle AMD się już nie będzie opłacało kupować. Miałem inny mogel Gigabyte na i945 i post bardzo szybko przechodził, więc mniemam że i w tym modelu tak się dzieje :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anonimowy_alkoholik Opublikowano 26 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2007 Dzięki za mini-teścik :). Teraz już na 97% kupię tą płytę (ds3l ;) ). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnny00 Opublikowano 26 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2007 ja w sobote kupuje + c2d 2160.. zobacze co potrafi :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldam Opublikowano 26 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2007 (edytowane) Panowie włożyłem tego procka do mojej mobo. 3500mhz przy 1.55V. Na P31 nie chciała ruszyć. Więc sekcja zasilania już nie wyrabiała (4fazy). moja g33 ma 6 faz. Edytowane 26 Września 2007 przez aldam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emilek Opublikowano 26 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2007 Za taką cenę to dużo nie trzeba wymagać no ale myślałem że przy takim napięciu będzie chodzić stabilnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 29 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2007 Hmm, lekko odkopię. Ta kombinacja DS3-L (P31) i PE2140 wypada nader intersująco... Szczególnie, że wysokie fsb mnie nie interesuje (styknie mi ~2.7GHz), pamięci nie ruszę, dodatków nie potrzebuje jakiś porządnych (jak sieciówka czy audio na pokładzie). Tylko testów brak no i w sumie nikt tego nie ma... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emilek Opublikowano 29 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2007 Ja też jestem zainteresowany kupne takiej konfiguracji, no ale nie będe przeciez w ciemno kupował. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anonimowy_alkoholik Opublikowano 29 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2007 No cóż, ja ostatecznie (na spokojnie ;)) przemyślałem sprawę i zrezygnowałem z zakupu tej płyty. Właśnie ze względu na "słabą" sekcję zasilania i "popularność". Wolę poczekać ok. tygodnia i dołożyć kasę do neo2 fr (już kiedyś "zaoszczędziłem" na płycie i nie mam zamiaru tego przechodzić jeszcze raz...). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 29 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2007 Ja narazie muszę czekać... aż brat sprzeda opony, wtedy będe miał te 1k zł jako moją część... Więc albo Genius 1250X + 66GT na przeczekanie na pci-ex + PE2140/P31 DS3-L Albo P35/PE 2140 i grafa na pci... (+ ram oczywiście). Ale brać w ciemno się trochę boję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
capone Opublikowano 29 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2007 Mnie ciekawi tylko o ile wydajniejszy jest p35 od p31 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 30 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2007 http://www.phoronix.com/scan.php?page=arti...m=837&num=1 Test wersji DS3-L. Aczkolwiek wersja z ICH7R zapewne też się pojawi - ASRock takową już ma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...