Skocz do zawartości
ath

P31 - Wielka Niewiadoma?

Rekomendowane odpowiedzi

Ta plyta default'owo ustawia Ramy na 1.8V? Obojetnie jekiae by nie byly?Bo moje Geil'e wg specyfikacji maja pracowac na 2.1V i nie wiem czy podnosci o 0.3V w BIOSie, tam tez w zasadzie nie jest napisane jakim zasilaniem zasilane sa ramy, chyba, ze to jest to w sekcji gdzie pokazuje napiecie i jest 1V8 RAM - OK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamówiłem dzisiaj GA-P31-DS3L za 283 zł (trochę dużo ale nie muszę płacić za przesyłkę- odbiór na miejscu ;) ). Do tej płytki zamówiłem E2160, hp-100 i 2x1GB 667 Kingston-a (mam nadzieję, że będzie na elpidach :)). Planuję odbiór w sobotę więc ok. poniedziałku podzielę się wynikami oc i ogólnymi wrażeniami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktora plyte bardziej oplaca sie brac?

Ta: http://4speed.pl/index.php?stan=opis&id_towaru=5707

czy ta: http://4speed.pl/index.php?stan=opis&id_towaru=5706

?

Gigabyte GA-P31-DS3L vs Gigabyte GA-P31-S3L .

DS3L jest drozsza, ale w czym lepsza od S3L ? ;) Bedzie dzialac wpierw z Celeronem 420, potem z e2160/e2180. Interesowalo by mnie fsb powyzej 350MHz ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"d" to sa stale kondensatory.. niby trwalsze.. ja zakupilem plyte + e2160 i chodzi na codzien na 2.9.. wiecej mi nie trzeba i z zakupu jestem zadowolony

A to na pewno wiecej ci nie trzeba, czy po prostu plyta jest trudna w oc powyzej 2.9GHz ? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze ktos sprawdzic i dac screena czy przy podnoszeniu fsb nie podnosi sie tez pciexpress?!

z tego co wiem to tanie modele gigabyte wlasnie przez to ograniczaly OC ze nie mialy blokady pci express:/

Ja dojechałem do fsb450 na tej płycie , wiec jest to niemożliwe aby pcie/lock nie działał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak na razie fsb 400 proc 3200 pamiec 1000 wszystko smiga.. zaraz zobacze co z wiekszym fsb

co do pcie lock raczej musi istniec skoro mozna recznie ustawic spod biosu i z fsb rzedu 400 bez blokady to by tylko chyba dym poszedl

fsb 410~420 wall dalej nie idzie.. w sumie mam druga plytke ale jej nie bede ruszal.. mowie jak na oc dla szarego uzytkownika w sam raz.. proca moge pocisnac na 3.5 ale po co go grzac caly czas

Edytowane przez johnny00

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh zaden dym poprostu by nie wstala. jak ustawiasz na 100 i idzie 400 fsb no to znaczy ze ma blokade. wiec spoko wiec warto sie nia zainteresowac:)

a to ze jest ustawienie w biosie to nic nie znaczy;) bo na 945pl tez masz reczne ustawienie a jak dasz 100 to plyta nie wstanie na fsb 250 dopiero jak sie podniesie pci express na 130 to robi fsb300.

Edytowane przez Pixelik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ma ICH7.

PE a C2D to róznica w keszu.

Na dual core mobo wyrobi bez problemu, z quadem zapewne byłyby już problemy (o ile na stock V i bez o/c może by poszło, to podbicie napięcia i o/c... skończyłoby się zapewne niepowodzeniem)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na dual core mobo wyrobi bez problemu, z quadem zapewne byłyby już problemy (o ile na stock V i bez o/c może by poszło, to podbicie napięcia i o/c... skończyłoby się zapewne niepowodzeniem)

plyta ma 4 fazy zasilania wiec leprze niz p5k 3fazy. wiec nie bedzie problemu z quadem! za cene 260zl nie ma leprzej propozycji w kwesti OC.

na ds3L jest ICH7.

Edytowane przez Pixelik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nowy zmodowany bios F5

Dzielniki na pamieci:

2

2,66

2,33

4.0+

1066

1333

1600

1.00

1.33

1.66

+ stare czyli 2.4 1.2 .....

Pytanko:

jak ustawiam pci-e na asyn to nie idzie mi na 375 wall fsb ?(moda trzeba)

z syn do 360

zwiekszyc jakies napiecia?

motherboard_bios_ga_p31_ds3l_f5.zip

Edytowane przez hhhh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi