Skocz do zawartości
ath

P31 - Wielka Niewiadoma?

Rekomendowane odpowiedzi

Dla zainteresowanych kolejny test GIGABYTE GA-P31-DS3L -> TEST . FSB 372 ale w teście był użyty Quad Core :!: Chyba po premierze 8800GT i RV670 (X3000) przygarne taką płytke. Miał ktoś do czynienia z mobasami na P31 innych producentów jak Gigabyte ?? Wiem że Asus i MSI mają je w ofercie ale nie wyglądają zachęcająco - 3 fazowe zasilanie, zwykłe kondziołki, marne rozmieszczenie elementów (Asus chyba prezentuje sie najgorzej LINK, do MSI nie mam zaufania zwłaszcza w segmencie ekono).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MSI odpada bo ma 3-fazowe zasilanie i wygląda biednie.

Asus narazie tylko model G31, aczkolwiek wersja P31 zapewne poza chipsetem nie będzie się niczym różniła.

ASRock jeszcze ma:

http://img.ktr.pl/p/plasr4core1333esata2/db.jpg

Ale sekcja zasilająca tez biedna...

jedyna zaleta to ICH7R - a więc ma raid.

Więc imo na chwilę obecną Gigabyte DS3L jest najlepszym wyborem na P31.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CYTAT($cREw$ @ 20 paź 2007, 11:22) *

Zainstalowałem sobie wczoraj EasyTune 5 Pro. Z ciekawości podniosłem fsb i doszedłem do 3250 MHz. Z biosu nie mogę przekroczyć fsb 342 bo płyta przywraca oryginalne ustawienia i myślałem, że procek ma walla przy 343. Wytłumaczy mi ktoś o co chodzi icon_smile3.gif?

tez to zauwazylem

moze dla procow z magistrala 200 dali takie ograniczenie jak w plycie k8ns (bylo do 327)

Trzeba sprawdzic czy dla procow z magistrala 266 i 333 zachowuje sie tak samo . Moze pin mod wystarczy aby oszukac plyte.

Edit

Spojrz na te racke http://www.hothardware.com/articles/Budget...igabyte/?page=4

Widac ze to standardowego ustawienia magistarali procka dodaja jakies 133 .

My mamy szyne 200 +133=333

W tescie zamieszczonym wyzej ,maja procka wiec - 266+133 =399 i wiecej przeproczyc nie mogli

a pewnie z pin modem na 333 byloby 466.

Takie moje male wnioskowanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moja ds3l idzie bez problemu na fsb370 wiecej pamiec nie daje rady ale wezme moje goodramy to zobacze czy pojdzie kolo 400.

ale z tego co wiem to procki 21x0 maja blokade na fsb400 to jak koles zrobil 450??? byl jakis screen?? bo ja zadnego nie widze;)

Edytowane przez Pixelik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, u mnie też nie mogę przekroczyć 340, natomiast do tej częstotliwości wszystko chodzi na standardowych napięciach, a procesor (e2140@ 2666mhz) nawet na obniżonym do 1,2. Podniesienie napięci nic nie daje, pamięci są w stanie osiągnąć dużo więcej, więc wychodzi na to że ta blokada pci nie działa jednak dobrze. Mam wgrany bios f1 i zastanawia mnie czy zmiana na nowszy ma jakiś sens. Może warto by przetestować wszystkie wersje biosu po kolei, bo najnowszy wcale nie znaczy najelebszy, jak to już na gigabyte nie raz miało miejsce. Co o tym sądzicie?

Edytowane przez jarko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może gdy by magistrale ustawić na 90 to wtedy by poszło wyżej, Bo skoro na auto idzie,to pewnie jest tak, że mimo ustawienia stałego 100 to i tak magistrala idzie w góre od tej wartoći. Jednak to i tak dalej nie rozwiązuje problemu bo magistrala poleci tak czy siak po za bezpieczne granice...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale aldam uzyskał na tej płycie 450 na e2180.

zgadza się

moja ds3l idzie bez problemu na fsb370 wiecej pamiec nie daje rady ale wezme moje goodramy to zobacze czy pojdzie kolo 400.

ale z tego co wiem to procki 21x0 maja blokade na fsb400 to jak koles zrobil 450??? byl jakis screen?? bo ja zadnego nie widze;)

Ten koleś to ja.

Może powiesz mi o tej blokadzie dla e2100 bo pierwsze słyszę :lol2:

Płytę miałem przez jeden wieczór kiedy składałem znajomemu kompa. Była to wersja S3L ale to bez znaczenia. Screena nie zrobiłem. Możesz mi wierzyć lub nie - obniżyłem mnożnik na 6 i dojechałem do 450. bios chyba f3.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może powiesz mi o tej blokadzie dla e2100 bo pierwsze słyszę :lol2:

Płytę miałem przez jeden wieczór kiedy składałem znajomemu kompa. Była to wersja S3L ale to bez znaczenia. Screena nie zrobiłem. Możesz mi wierzyć lub nie - obniżyłem mnożnik na 6 i dojechałem do 450. bios chyba f3.

Mialem ten sam problem na 965, przekroczenie FSB 400 nie bylo mozliwe, sprawdzane na kilkudziesieciu procach, po przejsciu na P35 jak reka odjol, 450 to nie problem.. Jak jest na P31 to nie powiem bo nie sprawdzalem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jest jedyny test w necie od 3 tygodni.. w zasadzie od kad sie pojawil P31 a tak to nic.. zadnych porownan do P35.. ja zaryzykowalem i jestem szczesliwy ze nie wydalem 100-150zl wiecej a mialem na oku msi neo2 fir.. obecnie mam 2 sztuki tej plyty

jedna z 6300@2800

druga z 2160@3200 400x8@1.43

jak komus ekstremalne oc nie potrzebne to po co przeplacac za firewire ktory sie wykorzystuje jak sie ma do zrobienia prace na multimedia albo sie ma kamer i inne duperele

heh musze znac generator zegarow bo clockgen mi sam nie wykrya.. pozniej sie tym zajme bo lece swietowac upadek kaczuchow i inne rzeczy :P musze znac odpowiedni bo jak wybiore zly to zwiecha.. malo czasu

Edytowane przez johnny00

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie na codzien smiga na 400x8 memki na 1000 a max fsb jakie udalo sie mi osiagnac to 420 wiec nie wiem o czym mowa:P

420 na pci auto ??? Ciekawe co na to grafika powie po miesiącu...

no chyba że ta płyta na auto blokuje pci na 100, a reczne ustawienia mają zupełnie odwrotny skutek :D :)

Edytowane przez jarko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwna sprawa. <_< na biosie F5 faktycznie po ustawieniu pci-e na auto płytka ruszyła powyżej 340. :rolleyes: (na F1 nie ruszała obojętnie jak bym nie ustawił).

Najwięcej udało mi sie dojechać do 410, ale niestety pamięci 667 już nie wyrabiały :cry:

Teraz stabilnie na nominalnych napięciach 275(e2140@ 3000mhz) i to w zupełności wystarcza, tylko dalej nie wiem jaką częstotliwość

ma w tej chwili pci-e.

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi