neoHannibal Opublikowano 24 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2007 Ogolnie trzeba zlozyc 2 kompy (A3200 + DFI i C2D + ? ) - srodki: to co w signie + jakies 1000-1500zl (bez monitora) - szukamy najlepszego rozwiazania cena/jakosc.... :) A teraz dluzszy wywod Zaczne od początku (zeby troche przyblizyc sprawe), a więc kilka dni temy moja kobieta mi oznajmila, ze potrzebuje komputer do prac w Auto Cadzie i ze chce abym jej cos taniego i wystarczajacego sklecil. Wiedziala, ze ja oczywiscie dam sie namowic i wogole, bo to w sumie moja dziedzina (studiuje elektronike hehe). Ale szczerze mowiac od czasu jak rok temu zlozylem kompa (zreszta w duzej mierze opierajac sie na opiniach zawartych na forum), to jedynie ostatnio dokupilem LCD. 2 rok na studiach byl ciezki i troche wypadlem z bieglosci w znajomosci sprawy (zreszta komp byl nowy na poczatku roku zeszlego - mialy byc modernizacje ale sie nie doczekal...). Czas dosc nagli, wiec mam malo czasu, zeby sie dokladnie wczytac. Dlatego prosze was o pomoc. Moj konfig wyglada dokladnie tak jak w podpisie, a sprawa tak: Stwierdzilem, ze moj obecny konfig tzn. MOBO + CPU + RAM powinien chyba wystarczyc do jej zastosowan.... nie orientuje sie dokladnie, jesli ktos wie, to czy tez moglby pomoc? Wiadomo wymagania wymaganiami, ale chodzi o w miare komfortowa prace w Auto Cadzie. Wiec wymyslilem, zeby czesc moich czesci oddac dziewczynie za pol darmo + dokupic bude, zasilacz, klawe i wszystko co potrzebne. Nastepnie ja sobie wymienie platforme na C2D, ktore snilo mi sie po nocach hehe :D Problem jest taki zeby to zrobic w miare oplacalnie i rozsadnie... nie wiem jak sie ma sprawa karty graficznej - jaka potrzebna jest do Auto Cada? Jesli pokroju 7600 to oddam jej mojego a ja poceluje w GF8600... jesli nie to moge zostac przy 7600 - Widzmina na pewno pociagnie ?:> Martwie sie tez moim zasilaczem coprawda to Tagan, ale ATX 1.3 i jakos wydaje mi sie ze slabo trzyma napiecia, ale mam miernik za 50zl (na razie nie stac mnie na lepszy), ktory w dodatku nie wiem czy jest az tak dokladny. Co byscie radzili z tym zasilaczem? U mnie zostaje na pewno: - buda - chlodzenie - HDD ST320 (mozliwe ze pozycze jej na razie 80GB Samsunga, ale czy to nie bedzie zanadto mulic? Pozniej pewnie kupi sie jej cos wiekszego.... ) - DVD-RW (jest sens wymieniac na inne? - tzn na pewno zostanie w jednym albo drugim kompie) - RAM jeszcze nie wiem co sugerujecie - dokupic druga kosc do mnie i zostawic Goodram czy jej dac najwyzej pozniej do niej dac 2 kosc Goodramu a sobie kupic OCZ lub cos innego? Sory za z deka dlugi i nudny post hehe, ale prosze o wasz help :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solti Opublikowano 24 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2007 chodzi o w miare komfortowa prace w Auto Cadzie. nie wiem jak sie ma sprawa karty graficznej - jaka potrzebna jest do Auto Cada? Hehe. Jak ja studiowałem, to swoją przygodę z AutoCAD'em zaczynałem na 486 DX4 100MHz :lol: I jakoś to musiało działać (AutoCAD 2000 wtedy) :D Ale wracając do realiów współczesnych, to dużo zależy od tego, czy CAD będzie używany głównie w trybie 2D, czy 3D. Do 2D naprawdę nie potrzeba cudów. Twój obecny komp wystarczy ze sporą nawiązką. 1GB ramu będzie OK. Ja do niedawna pracowałem na Athlonie XP 2500@3200 i było super. Trochę inaczej ma się sprawa przy projektowaniu 3D. Do modelowania wymagania sprzętowe znacznie wzrastają. Twój sprzęt też wystarczy, ale dorzuciłbym jeszcze 1GB ramu. Poza tym wszystko OK. Kartą grafiki sie nie przejmuj. To nie ma większego znaczenia w tego typu zastosowaniach. Właściwie nadają się wszystkie współczesne karty, a twój 7600 będzie w tego typu pracy niewykorzystany. Liczy się procesor i ram. Ale tak jak powiedziałem wcześniej, twój dotychczasowy sprzęt jest jak najbardziej OK, z jedynym zastrzeżeniem dodatkowego ramu do 3D. P.S. W kwestii wyjaśnienia - gdybym komputer wykorzystywał tylko do CAD'a, to pozostałbym przy swoim starym sprzęcie. Nic więcej nie było mi potrzeba. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neoHannibal Opublikowano 25 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2007 Mysle, ze to raczej bedzie projektowanie 2D - jakies projektowanie oczysczalni sciekow itd hehe :) Czyli tak do niej na razie wedruje: CPU (pozniej zawsze mozna wymienic na taniejace X2) MOBO RAM (ewentualnie dokupi sie 2 kosc wedle potrzeb) HDD 80GB ?? DVD-RW ?? Jesli chodzi o grafike, to cos tam jednak trzeba wlozyc i pytanie czy dac jej cos http://www.bitcomputer.pl/product.php?id=6806 lub 7300GT za okolo 200zl, czy lepiej za ta kwote dac jej mojego 7600GS i sobie kupi 8600... ? Chyba, ze cos innego sugerujecie - zastosowania w sumie moze czasami jakies Simsy czy cos, a tak to takie tylko multimedialne normalne - nie wiem jak ten CaD 3D, ale skoro nie GPU najwazniejsze, to co polecacie? Chodzi o to, zeby jej komp byl w miare najtanszy jaki sie da na wykorzystaniu moich starych czesci, ktore jej odsprzedam za 60% cenu rynkowej (tj. allegro) Oprocz tego jej komp potrzebuje: - buda - zasilka (myslalem o Delcie z allegro) - klawa + mysz (tez trzeba umiec wybrac ;) ) - cooler - mam BOXowy od AMD, ale nie bedzie za glosny? MOJA propozycja rozwiazania tej sytuacji: MOJ KOMP: - MSI P35 NEO2-FR - Intel E2140 BOX - Scythe Infinity - 2 X Twinmos DDR2 TWISTER 1024/800 (czy moze u siebie zostawic GoodRAM? ) - Palit 8600GT - Seagate 320GB ST3320620AS 16MB SATAII - Samsung SH-183L SATA - Cooler Master Centurion 534 Black + 2x120mm FAN - Tagan 420W TG420-U02 - PFC (czy wymienić i na co? ) KOMP DZIEWCZYNY: - A64 3200+ Orleans AM2 - DFI Infinity NF ULTRAII-M2 - BoXowy cooler ?? - 1GB GR Pro D9GHM - 7600GS 256MB (1.2ns) Zalman - Samsung 80GB SP0842N 7200 2MB (nie bedzie mulic reszty konfigu?) - BenQ DW1640 - Cooler Master Elite - Delta DPS-400MB-1 400W Co myslicie, co byscie w tym zmienili? Musze tez policzyc jak to wyjdzie finansowo hehe :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solti Opublikowano 25 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2007 (edytowane) Co do komputera dla twojej dziewczyny, to myślę, że jest całkiem OK. Grafika wystarczy jakakolwiek z akceleracją 3D (ale to też tylko do rysowania w 3D potrzebne). Więc czy zostawisz swojego 7600, czy wymienisz na jakiegoś 7300, to zależy tylko od tego, co chcesz mieć w tym momencie w swoim zestawie. Czy wymieniasz grafikę od razu, czy później. Pomyślałbym jeszcze o jednym istotnym dodatku dla dziewczyny - porządnej myszce. To w CAD'zie cholernie istotny element. W biurze mam jakiegoś zwykłego optycznego, 3-przyciskowego Logitecha z jednym scrollem i ciągle mnie on frustruje. Tutaj przydałoby się coś obowiązkowo z dwoma scrollami i jak największą ilością konfuigurowalnych przycisków. Myślę, że jako wariant budżetowy wystarczy cos takiego: A4-TECH Navigator Opto 429 Używam jej od 3 lub 4 lat w domu (nie pamiętam dokładnie jak długo) i da się z nią zyć :wink: Nie jest to Logitech (w sensie jakości wykonania), ma kilka wad (przy podłączeniu na USB potrafi co któreś odpalenie kompa wstać z nieruchomym kursorem. Pomaga wtedy odłączenie i podłączenie ponowne do portu USB. Problem nie istnieje przy użyciu przejściówki PS/2 - dołączona w komplecie. Poza tym bardzo sporadycznie kursor wpada w mikrodrgania w momencie, gdy mysz pozostaje w spoczynku. Jednak na dłuższą metę żadna z tych wad nie jest zbyt dokuczliwa. Odwdzięcza się za to możliwością prawie dowolnej konfiguracji i naprawdę dużą ilością użytecznych przycisków), ale w sumie za ta cenę chyba nic lepszego nie znajdziesz. W porównaniu funkcjonalności z moim służbowym, ubogim Logitechem: niebo, a ziemia :D W twoim zestawie pomyślałbym nad wymianą dysku. Ja składając kompa 2 tygodnie temu wybrałem 320GB WD3200YS. Skusiło mnie 60 miesięcy gwarancji. Jak na razie jestem bardzo zadowolony. Reszta podzespołów OK. Tagan wystarczy. Ja do mojego zestawu na E2140 wrzuciłem Tagana U15 430W i ma jeszcze spory zapas. Ram oddałbym dziewczynie, bo do twojego zestawu prosi sie o 2GB :) Edytowane 25 Września 2007 przez solti Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neoHannibal Opublikowano 25 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2007 solti dzieki za szybka i fachowa odpowiedz (znawca Cada - to dobrze :), bo ja sie nie orientuje przyznam w wymaganiach tego.... ) Myslalem, ze choc troche rozgorzeje tu dyskusja, choc jedna rzecz ktos zaproponuje albo zmieni hehe :D np pamieci dla mojej platformy?? te Twinmosy beda dobre czy moze lepsze te OCZ Platinum rev.2 2X1GB 800MHz CL4 co podal Sysak w swoich zestawieniach ? solti nie wiem dokladnie co masz na mysli przez wymiane dysku, ten ma jakies 8 miesiecy albo mniej i sprawuje sie wysmienicie, ten WD jest szybszy?? Mozliwe, ze mi cos umknelo przez ten rok, ale niecaly rok temu ten Seagate byl polecany i jeden z najlepszych i mi on nie piszczy, ani nie jest strasznie glosny wbrew opinia, gwarancji chyba bylo 30 miesiecy, ale jej sens go zmieniac? Chyba, ze pozniej na razie dziewczyna dostanie 80GB (czy mocno bedzie zwalnial konfig?? ), a jak bedzie kasa to ona dostanie Seagate a ja moze wymienie na cos lepszego... ale po co jej 320GB?? nie wiem no wydawalo mi sie ze dysk jest ok :) Wlasnie prosilbym kogos o rozwianie watpliwosci co do wkladania do kompa dziewczyny tego Samsunga 80GB, bardzo to ograniczy mozliwosci kompa?? (z moich doswiadczen nie, ale moze sa inne opinie) Rozumiem, ze z DVD-RW to ten Samsung jest obecnie najlepszy? W kategori cena/jakosc...? Co do zasilaczy mysle ze jej wystarczy ta Delta, chyba ze Fortron 400W bedzie cichszy i lepsz?? cena ta sama a ma 12cm FAN co lepsze?? Z moim Taganem nie wiem - musze lepszy miernik se kupic, albo pozyczyc.... Ale moze by go sprzedac za okolo 200zl (jest to wersja i-Xeye swiecaca wiec moze lepsza cena troche by byla, a mi to juz nie potrzebne hehe)?? i kopic cos lepszego za mala doplata, dalo by sie? Ale to by juz musialo byc cos 500W najlepiej :) Nie wiem czy boxowy cooler od AMD bedzie bardzo glosny? i czy uciagnie powiedzmy 2,4GHZ? moze cos innego jej taniego zamontowac? Co do myszki to jak najbardziej podoba mi sie ten A4tech :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solti Opublikowano 25 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2007 :oops: Chyba palnąłem gafę co do dysku. Nie zauważyłem, że ty go juz masz :lol: Jak jest, to pewnie, że nie ma co kombinowac, tylko go trzymać. Myślałem po prostu, że dopiero wybierasz jakąś 320 i stąd napisałem co napisałem. Jeszcze raz sorka za zamieszanie :wink: Co do Tagana jeszcze, to oczywiście zrobisz, jak będziesz uważał. U mnie 430W ciągnie coś takiego: E2140@2666 MHz Abit IP35 Radeon 2600 Pro Palit PDP Patriot Dual LLK 2x 1GB DDR2 EPP 800MHz CL4@1000 MHz 2 x HDD 1 x DVD-RW 1 x FDD do tego jakiś zwykły stary modem na PCI (to taka ocja awaryjna na sytuacje, gdy nawala normalny net). Nie ma z tym żadnych problemów. Mam go ustawionego na combine i nawet nie zapala się z tyłu dioda informująca o przekroczeniu 20A na 12V. Tutaj jeszcze jest zapas mocy. Jeśli chodzi o chłodzenie, to mam u siebie boxowe i po 2 tygodniach nie mogę powiedzieć o nim złego słowa. Chociaż uczciwie przyznam, że jeszcze nie miałem czasu na porządne skatowanie proca i zobaczenie co się z tym stanie po kiku godzinach maksymalnego obciążenia. Od pierwszego odpalenia proc jest podkręcony. Ostatnia kwestaia - dysk 80GB dla dziewczyny. Mój drugi HDD to WD 120GB z 8MB cache na PATA. Pozostałość po starym kompie. Wczoraj wrzuciłem na niego obraz mojej partycji systemowej z XP (już tej nowo zrobionej oczywiście), żeby coś przetestować, i przy okazji odkryłem, że system na nim ładuje się ok. 2 x dłużej niż na moim nowym 320 GB. Albo mój stary WD jest już mocno zużyty, albo jednak nowe dyski sa sporo szybsze (HD Tach potwierdza różnice prędkości, ale nadal nie wiem, czy jest to wina zużycia konkretnego egzemplarza). Decyzja należy do Ciebie. Jesli chodzi o wielkość, to na pewno starczy, a szybkość, poza startem systemu, też nie będzie jakoś ograniczać sprzętu przy zastosowaniach CAD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neoHannibal Opublikowano 25 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2007 O wentylator to konkretnie chodzi mi o ten BOXowy co mam od AMD 3200 Orleans bo kupilem wtedy boxa hehe, a jej mojej "Kosy" nie oddam :P chodzi o to zeby sie dalo podkrecic lekko do 2400Mhz, bo przeciez A3200 jest do tego stworzony wrecz hehe, ale zeby nie chodzil tez komp jak helikopter :P Dlatego tez zastanawiam sie nad wyborem zasilacza dla niej na logike Fortron z 12cm FAN powinien byc cichszy niz ta Delta.... ale co jest wlasciwie lepsze i jak z ta cisza?? Dysk to ma byc okrs przejsciowy pozniej dostanie swoja 160 :) Grafika, jeszcze sie zastanowie i zobacze jak z funduszami, moze do swiat dostanie karte na PCI heheh ktorej uzywam w razie awarii kart jak ludzia czasem kompy naprawiam podpinam i odpalam kompa :) Tylko czy na takiej karcie bedzie chodzic CAD w 2D? bo szczerze w zyciu nawet tego programu nie widzialem na oczy - nie moja dziedzina hehe solti a jak twoje pamieci sie sprawuja? Z nimi mam najwiekszy problem, nie wiem co do siebie wybrac, ona dostanie Goodram (ktory nie jest wcale zly :D) i najwyzej 2 kosc do tego. Ale ja bym chcial do siebie juz cos fajniejszego, zwlaszcza ze teraz pamiec jest taka tania!! Nie wiem jestem w tej kwesti calkiem rozkojarzony Twinmos, Geil, G. Skill, Patriot, OCZ itd....?? Co polecacie? Tagana jeszcze zmierze - pozycze od kumpla pozadny miernik jak bede juz na studiach. Ona nie potrzebuje az tak markowego zasilacza, wiec ew kwestia wymiany bedzie sie wazyc pozniej. Jeszcze jakies obudowy tani i dobre oprocz tego CM Elite? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 25 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2007 Delta ? Cichutka, mam 400W. Cichsza od BOX'a na AM2 :P Niełyszalna właściwie Tanie budy ? Sharkoon Revenge Eco, Thermaltake Mambo, używane Chieftecki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neoHannibal Opublikowano 25 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2007 beka dzieki takiej opini potrzebowalem - a wiec bedzie Delta hehe z obudowa to glownie chodzilo o to, ze wiecie jak to panny gust maja rozny, a czasem chodzi tylko o to, zeby z czegos dac im cos wybrac ;) Pozostaly jeszcze kwestie pamieci do mnie ? :) Ktos ma jakies pomysly? No i czy ten BoXowy cooler od AMD jest cos wart.... jest calkiem nowy nie chodzil ani chwili, ale nie mialem okazji go sluchac. Moze ktos z was uzywal ?? Chodzi mi o 2,4GHz i wzgledna ciesze... wzgledna bo glosny jest na DFI wentyl na NB, ktorego jeszcze nie wymienilem chyba ze to zrobie hehe - kiedys byl cichszy, chociaz jak chodzi na 60% to ujdzie :) ale moze zmienie na ? Zalmana niebieskiego??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 25 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2007 pamięci ? Za 100 zł za 1GB masz Kingston 667, ale w końcu do jakiego procka mają starczyć ? Cooler BOX ? Mam na X2, @ 2,4GHz. Robi 1600rpm i stosunkowo cichy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neoHannibal Opublikowano 25 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2007 (edytowane) Pamieci do E2140 wykreconego ewentualnie moze sie zastanowie nad E2160, ale chcialbym cos lepszego moze byc w okolicach nawet 350zl za 2GB, bo niewykluczone, ze np za pol roku zmienie proca na cos mocniejszego, a teraz ramy sa w dobrej cenie. Jak mi sie przypomni rok temu cena 499zl za Goodramy 1GB to mnie teraz otrzepuje hehe, a pozniej nawet podeszly pod 600zl prawie :P co myslicie o OCZ PC2 6400 Special Ops Edition ? nie wiem ramy chce jakies dobre do mojego configa nowego i na przyszlosc, zeby juz nie zmnieniac DDR2 na inne, pozniej jedynie DDR3 Aha dzieki za wypowiedz w sprawie Boxowego coolerka to zostanie :D Juz prawie te configi zaczynaja miec rece i nogi :) Edytowane 25 Września 2007 przez Lucas86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaX_CCC Opublikowano 26 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2007 (edytowane) Aha dzieki za wypowiedz w sprawie Boxowego coolerka to zostanie :D mi już Fryzjer @ 1100rpm zaczyna przeszkadzać. zdecydowanie najgłośniejszy element mojego kompa. Co do niebieskiego zalmana na w/w DFI, widziałem że na forum ktoś bo używa do tej płyty. IMO jak będziesz o/c robił to ja bym zmienił na coś ze zdecydowanie wyższej półki HR-05 -> gdyż nF4 jest ciepły. co do w/w OCZ http://www.frazpc.pl/artykuly/497/Na/kolor...2/OCZ/i/PATRIOT Edytowane 26 Września 2007 przez JaX_CCC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atomel Opublikowano 26 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2007 W Autocadzie podstawa to oczywiście sam program (drogi), monitor o wysokiej rozdzielczości i ploter. Nie zapomnij o tych istotnych elementach :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neoHannibal Opublikowano 26 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2007 (edytowane) Plotowac, to akurat mozna u nas na uczelni z AutoCada w roznych miejscach - mysle, ze zakup plotera bylby bezzasadny, to beda zajecia z AutoCada a nie praca na razie hehe :D poza tym jak mowie dostep jest i nie jest az tak drogo. Co do monitora proponowalem jej tego InterGrapha z signa, bo ja teraz mam HP i nie uzywam tego CRT, a to jest profesjonalny monitor do CADa, ale stwierdzila, ze nie ma tyle miejsca na biurku w akademiku, wiec bedzie sie chyba musiala zadowolic jakas 19 na MVA lub PVA cos podobnego do mojego Hp.... Co do Boxowego coolera to rozumiem, ze bez rewelacji, ale jak nie zmienie chlodzenia NB w tym DFI to i tak chyba bardziej ono halasuje. A na razie moze chodzic, zeby troche koszty zmniejszyc - jak zacznie przeszkadzac to sie zmienie i na NB i na CPU :) No czytalem akurat ta recenzje - nie sa zle, ale czy nie polecacie czegos lepszego do e2140 lub e2160 ? Jest gdzies moze dobra recka tych OCZ Platinum rev.2 2X1GB 800MHz CL4 co podal Sysak w zestawieniach? Edytowane 26 Września 2007 przez Lucas86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaX_CCC Opublikowano 26 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2007 Jest gdzies moze dobra recka tych OCZ Platinum rev.2 2X1GB 800MHz CL4 co podal Sysak w zestawieniach? 5sek w googlarce... http://ocm.pl/content/view/OCZ_Platinum_Revision_2/2.html chciałeś inne więc: Goodram pro 900, A-Data EE 800+ chcesz lepsze to G.Skill, Crucial Ballistix, Mushkin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolot Opublikowano 26 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2007 jesli chodzi o myszki to polecam ie 3.0 i ie 1.1 b.dobre myszki za grosze, mam takie w domu i sprawdzaja sie znakomicie od tandet typu a4tech radze sie trzymac z daleka (przetestowane) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neoHannibal Opublikowano 26 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2007 JaX_CCC chodzi mi mniej wiecej o to co koledze w tym temacie : http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=245515 i o to co ja tam napisalem w poscie sorry za lekkie zamieszanie, ten ram to chyba juz jedyny dylemat. I ewentualnie proc E2140 czy E2160? o wymianie Tagana sie najwyzej pozniej pomysli jak zmierze go porzadnym miernikiem. Co do myszki, to jeszcze sie zobaczy :) to juz zalezy od jej budzetu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 26 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2007 procek ? Jak dla mnie to E2160, bo na E2140 możesz mieć niskiego walla i klapa z 3GHz. Do tego nie musisz brać pamięci 800 czy szybszych, starczą 667 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solti Opublikowano 26 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2007 To ja powiem w kwestii monitora :wink: W CAD'zie potrzebny jest duuuuży monitor, w żadnym wypadku nie panoramiczny. Wystarczy jak najbardziej jakieś tanie LCD. To nie jest Photoshop, czy Corel, żeby było potrzebne wierne odwzorowanie kolorów i matryca PVA. Myślę, że mogę coś o tym powiedzieć, ponieważ na codzieć mam stycznosć z CAD'em w pracy (projekty budowlane), a od dawna hobbystycznie (a ostatnio myślę róznież o zarobkowaniu w ten sposób) zajmuję się rónież fotografią i jej cyfrową obróbką. Pytałeś wcześniej o moje Patrioty. Mam je dość krótko. Niby narzekać nie mogę. Przy 2,1 V robią stabilinie 1000 MHz na ustawieniach 5-5-5-15. Jednak spodziewałem się po cichu, że pójdą powiedzmy z tym samym zegarem i napięciem przy trochę lepszych ustawieniach, a jednak do czegoś więcej potrzeba już większego napięcia. Przy 1,8 V bez problemu wstają na 800 MHz 5-5-5-15 (domyśłne ustawienia). Jeśli byś spytał teraz, czy obecnie kupiłbym je jeszcze raz, to nie potrafiłbym w prosty sposób odpowiedzieć. Na pewno nie eliminiwoałbym ich z kręgu zainteresowania, jednak spodziewałem się po nich czegoś odrobinę więcej :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neoHannibal Opublikowano 26 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2007 Niby tak z tymi 667 pamieciami, bo do C2D nie trzeba 800, ale jakie najtansze dostane 667 2GB?? nie lepiej dolozyc chociaz do tych OCZ platinium rev 2 za 280zl??? I chodzi tez o to, ze pozniej moze zmienie proca albo cos, a pamieci sa teraz naprawde tanie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 26 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2007 najtańsze ? 2*1GB Kingstona za 200 zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neoHannibal Opublikowano 26 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2007 No wlasnie to pytanie jest takie, czy nie lepiej dolozyc te 80zl do tych OCZ Platinium? albo chociaz 30zl do Twinmos Twisterow? tak jak mowie ramy maja juz byc na dluzej. Wiem ze dokladac mozna bez konca, ale 200 czy 300zl za ram to mi az tak duzej roznicy nie robi. I staram sie wybrac cos w najlepszym stosunku Jakosc/cena... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 26 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2007 w sumie później, przy zmianie procka, mogą się przydać szybsze pamięci .. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neoHannibal Opublikowano 26 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2007 No wlasnie to te OCZ Platiniumy REV 2 beda dobre za ok 280zl? czy cos jeszcze innego sugerujecie? Bo w ktoryms temacie tutaj crash_zero pisal ze one sie slabo kreca... To moze jest cos lepszego w podobnej cenie GR PRO 900?? czy co jeszcze mozna rozwazac ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 26 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2007 Twinmos Twister . Kiedyś czytałem dość przychylną reckę, a tanie są ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neoHannibal Opublikowano 26 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2007 (edytowane) Ok sa tanie - biore je wlasnie pod uwage, ale nie ma ich w apollo, a najchetniej wzialbym wszystko z tamtad osobiscie z bielska. Moze jakis rabat mi sie uda wynegocjowac ostatnio w zeszlym roku sie udalo hehe :D Dlatego pytam, skoro te OCZ Platinium REV 2 sa w zestawach Sysaka i sa w tym sklepie za 280zl i czytalem tez o nich juz kilka recenzji bardzo dobrych, to dlaczego niektorzy tutaj na forum jednak je odradzaja. I powstal jeszcze maly dylemat co do MOBO Abit IP35-E czy MSI P35 NEO2-FR bo widzialem ze duzo ludzi jednak poleca Abita i sami maja go w signie... patrzac po parametrach itd to bardziej MSI mi przypada do gustu, ale pytam :D Ogolnie chodzi mi o to zeby z tego E2160 wycisnac na tym chlodzeniu co mam okolo 3GHz i szukam do tego odpowiedniej plyty i ramu, przy czym plyta i ram przydalo by sie gdyby mi cos za pol roku odbilo i chcialbym wlozyc lepszy proc hehe to zeby tez sie all dalo wykrecic pozniej Jeszcze jednym czynnikiem jest tutaj cena, nie chodzi juz o najtaniej, ale najbardziej rozsadnie i przyszlosciowo :) Ewentualnie mam tez dostep do proline.pl bo jest oddzial w Gliwicach i ogolnie chcialbym najepiej kupic w apollo i proline jakby sie dalo. Wiadomo, ze jak by byla duza roznica w cenie to moge jakis podzespol kupic gdzies indziej wysylkowo (w gre wchodzi nawet allegro, ale to raczej pojedyncze rzeczy nie calosc, na pewno nie chce kazdej rzeczy z innego miejsca zaoszczedzajac 5 czy 10zl bo pozniej jak sie cos krzaczy to sie okazuje ze przesylki sa 3x drozsze niz sie na tym zakupie zaoszczedzilo :) ) Edytowane 26 Września 2007 przez Lucas86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaX_CCC Opublikowano 27 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2007 IMO Abit. dużo znasz udanych płyt MSI :) jak masz dostęp do tanich GR pro 900 to je bierz. ale wierz mi...OCZ Platinium REV 2 wystarczą Ci na ile byś nie chciał podkręcić proca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janekwisniewskipadl Opublikowano 27 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2007 Abit jest do D.. a jego serwis juz totalnie.. chcesz czekac na gware 2 miesiace? A noz cos sie upali.. 2160, msi neo2-fr, gr pro 900 jesli masz kase, jesli nie masz gr 800, ten drugi juz musisz czytac kosci i szukac microna, nie wzialbym ocz za cholere, gr 800 = 220zl, ocz 270zl, gr pro 330zl.. jesli juz dokladalbym 50zl do gownianych ocz to wolalbym dolozyc jeszcze 60 i kupic najlepsze ramy jakie mozna dostac do 400zl GR PRO900... imo do 2160 starcza ci 2x 667 kingstona, czy goodrama.. szkoda doplacac 120zl bo tego nie wykorzystasz.. sam mnie ostatnio meeron uswiadomil ;) zaufaj.. nie chcesz abita ; ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 27 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2007 Abit jest do D.. a jego serwis juz totalnie.. chcesz czekac na gware 2 miesiace?Może byś poparł to jakimś dowodem że abit jest zły. Ja składałem kompa na IP35-E i nie jest taki zły, gdyby nie podwójny start [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solti Opublikowano 27 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2007 (edytowane) Abit jest do D.. a jego serwis juz totalnie.. chcesz czekac na gware 2 miesiace?A miałeś w ogóle kiedyś płytę Abita, że takie brednie wypisujesz? Ja mam już 3 z rzędu płytę tego producenta i nie mogę złego słowa o nich powiedzieć. Z ich serwisem też miałem do czynienia (w NF7 podczas flashowania biosu wyłączyli mi prąd w chacie :angry: Płyta była na gwarancji i mimo, że usterka nie kwalifikowała się pod bezpłatne usunięcie, to w niecałe 2 tygodnie miałem sprzęt z powrotem w domu. Oczywiście wszystko załatwione w ramach gwarancji :D ). Nie mówię, że to są najlepsze płyty na świecie (może i są, ale za mało wiem o innych, żeby forować takie wyroki), ale na pewno niczego im nie brakuje :wink: Lucas86 co do wyboru pamięci, to jednak wykreśl z listy zainteresowania Patrioty. Wczoraj je dokładnie potestowałem i jest kiszka. Przy długotrwałych testach wyszło, że jednak moje 1000 MHz jest niestabilne. Po długich męczarniach pełną stabilność (testy gold memory i kilkanaście godzin prime95) uzyskałem dopiero na 800 MHz :? Udało mi się wycisnąć timingi 4-4-4-12 przy 1,95 V. Zachowanie tych pamięci przy podkręcaniu jest co najmniej zastanawiające. Tortury kompa zacząłem od ustawień 1000 MHz i napięciu 2,3 V (zalecane przez producenta) - no i totalna kiszka. Komp po chwili martwy. Po podbiciu do 2,4 V błędy na samym starcie windy (system wstał ale z całą litanią błędów). Przy wyższym napięciu jeszcze gorzej. Przy ustawieniach 800 MHz 4-4-4-12 i napięciu 2,2 V (zalecane) komp w ogóle nie próbuje się włączać. Przy podbiciu napięcia to samo. Po wielu próbach doszedłem do tego, że tym pamięciom pomaga tylko zjazd z napięciem w dół :huh: Nic z tego nie rozumiem. Poza tym 800 MHz nijak (stabilnie) nie da się przekroczyć. Za to E2140 tortury przeszedł śpiewająco :D 2,66 GHz przy def vcore. Mi to wystarczy w zupełności, ale Patrioty mnie zawiodły. Takie osiągi dają przecież również sporo tańsze pamięci. Edytowane 27 Września 2007 przez solti Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...