zervis Opublikowano 24 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2007 (edytowane) Iiyama ProLite X486S-B1S Glare 19", cena sugerowana 1099zł (do wyrwania od 1020zł) Dane techniczne producenta Monitor wygrał w "Komputer Świat" w kategoriach jakość i cena/jakość, dzięki czemu wygrał cały TEST, w moich oczach troche naciągany, ale otrzymał też wyróżnienia od magazynu "PC Gamer" 5 gwiazdek - Must Buy, oraz od "Computer Shopper" - Best Buy. Iiyama daje 30dni gwarancji na badpixele, nawet w przypadku wykrycia 1 martwego pixela, monitor w tym czasie zostaje wymieniony na nowy. komentarze 2 klientów komentarze w proline Dogrzebałem się też kiedyś do jakiegoś testu angielskiego, ale nie był pr0, praktycznie to było omównie a nie test. Zastanawiały mnie niskie kąty, ale jak się okazuje są bardzo dobre, widać nie przekłamane jak u innych producentów. Obraz podobno jest rewelacyjny, ale nie wiem czy matryca GLARE jest taka super jeśli chodzi o codzienną pracę, bo w notebooku ten glare niezbyt się sprawdza - wkurza lustro, ale za to ma mieć lepsze odwzorowanie barw.. czujnik światła i ruchu to niepotrzebne bajery, choć nie przeszkadzają.. Jako, że nic na necie praktycznie o nim nie ma (jedynie oferty sklepów i ten test co się dogrzebałem), chciałbym się Was spytać o opinnie co do tego monitora, ewentualnie rady co do wyboru alternatywy do 1100zł np od LG, ew. samsung choć jemu mniej ufam, a lg mam lodówke i jest pierwsza klasa, chłodzi, nie szroni, mrozi też super x) Panoramy mnie nie interesują, w gre wchodzi obraz 5:4, jeśli panorama to 21-22" conajmniej, a do tego karte musiałbym mieć naprawde super mocną żeby pograć w nowe gry przy nominalnej rozdziałce... a 19" jest mi odpowiednie (teraz mam 17" crt, więc skok i tak duży). Wiem, że polecany jest BENQ, ale tak bardzo mi na matrycy MVA nie zależy, TN nie są takie tragiczne;) Zaś do firmy BENQ nie mam zaufania, wysoki czas reakcji, nie podobają mi się... Poradzi ktoś? :unsure: Edytowane 24 Września 2007 przez zervis Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 24 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2007 (edytowane) Pewnie moja upierdliwość bywa irytująca ale nie ma monitorów LCD 19" o proporcjach 4:3 tylko 5:4 !! - kiedy wyświetlisz rozdzielczość 1024x768 na pełnym ekranie takiego LCD z wymalowanym okręgiem wpisanym w kwadrat np. 100x100 pix to jest elipsa ( ślepy może nie widzi :lol: ) Edytowane 24 Września 2007 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zervis Opublikowano 24 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2007 Mały błąd, ale fakt, 5:4;) Wsumie chodziło tylko o format zbliżony do kwadratu, a nie do panoramy;p Jeśli nie macie doświadczenia z tym monitorem, to może napiszcie czy warto się nim zainteresować (nie mi, bo ja już sie zainteresowałem, ale nowemu, szukającemu optymalnej 19"). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 24 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2007 Mały błąd, ale fakt, 5:4;) Wsumie chodziło tylko o format zbliżony do kwadratu, a nie do panoramy;p Jeśli nie macie doświadczenia z tym monitorem, to może napiszcie czy warto się nim zainteresować (nie mi, bo ja już sie zainteresowałem, ale nowemu, szukającemu optymalnej 19"). Jeśli na ten "glare" napylono antyodblask to warto się tym monitorem zainteresować, a jeśli nie to ... nie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zervis Opublikowano 24 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2007 Jeśli na ten "glare" napylono antyodblask to warto się tym monitorem zainteresować, a jeśli nie to ... nie ;) Muszę się przyznać, że nie słyszałem o antyodblasku na glare:| Chociaż mam nadzieje, że nawet bez tego wyglądało by to o niebo lepiej niż w takim notebooku za 2k z matrycą glare;) Największa moja bolączka to chyba fakt, że jeśli go zamówie, to pójde w ciemno, bo w moich terenach nie ma nigdzie tego monitora (chyba u kogoś po domach;p), także wydając 1100zł, co na moją kieszeń jest dużą sumą, nie chciałbym kupić lcd który zamiast radować oko to je wkurza;] Jednak z czasem napewno bym się do tego glare przyzwyczaił, nawet jeśli miałby być taki denerwujacy x) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 25 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2007 Jednak z czasem napewno bym się do tego glare przyzwyczaił, nawet jeśli miałby być taki denerwujacy x)Jednak chyba nie o to chodzi aby kupić monitor z wadą do której już z góry wiemy że będzie trzeba się przyzwyczajać. Na prawdę te odblaski to dyskomfort. Pamiętam jak się przesiadłem z "odblaskowego" CRT na taki z antyodblaskiem ... po prostu większa wygoda. Nie wiem jak Ty ale ja nie mam ochoty robić kroku w tył :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zervis Opublikowano 25 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2007 Jednak chyba nie o to chodzi aby kupić monitor z wadą do której już z góry wiemy że będzie trzeba się przyzwyczajać. [...] Do końca nie wiadomo czy byłoby to wadą. Wkońcu nie widziałem go w "akcji", a iiyama chwali ten monitor właśnie za glare... Jest coś innego konkretnego w tych pieniądzach? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 25 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2007 Do końca nie wiadomo czy byłoby to wadą. Wkońcu nie widziałem go w "akcji", a iiyama chwali ten monitor właśnie za glare...NEC też chwali model WGX2 (który miałem) m. in. za glare :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zervis Opublikowano 25 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2007 (edytowane) Czyli darować sobie iiyame z glare i wziaść np LG L1982U za +50zł extra i cieszyć się rewelacyjnym panelem lcd (jak na tn)?;) Ten LG L1982U bardzo mi odpowiada, wizualnie extra, specyfikacja jeszcze lepsza... ~1115zł za L1982U-BF czy może: ~965zł za L1970HR Edytowane 25 Września 2007 przez zervis Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kReCiK333 Opublikowano 16 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2007 noi jak kupiles ten monitor? bardzo mnie zaciekawil twoj artykul i chyba bym sie skusil na tą iiyame... choc tez musial bym kupic w ciemno, kurcze nigdzie sie o nim nie mozna dowiedziec czegos wiecej :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...