szpot Opublikowano 25 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2007 Witam Moja siorka sprawiła sobie laptopa. Pierwszy raz windowsa wgrywał jej jakiś informatyk, bo podobno z tym są jakiej niezłe jaja - trzeba mieć jakieś specjalne oprogramowanie czy jakieś inne rzeczy - po prostu taki zwykły człowieczek nie będzie w stanie zainstalować windy bo to musi informatyk (tak mi gadano). Mi się wydaje, że to pic na wodę. Mam od kolegi bootowalnego windowsa XP z SP2 - czy uda mi się zainstalować tego windowsa na tym laptopie?? Czy będą z tym jakieś jaja?? Wydaje mi się, że w Biosie na początku trzeba było ustawić żeby startował z dysku - a potem mieć bootowalnego winka i oto cała tajemnica - no chyba że jest faktycznie inaczej. Proszę o wyjaśnienie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gollumek Opublikowano 25 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2007 jezeli dysk jest na ATA nie bedzie zadnego problemu, moga byc problemy pozniej ze sterownikami juz w systemie ale to juz inna bajka. Natomiast jezeli dysk jest sata moze byc problem z wykrywaniem dysku przez instalator windowsa choc xp sp2 powinien sobie poradzic z tym bez problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 25 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2007 (edytowane) Do odwaznych swiat nalezy :D nie powinno byc zadnych problemow, ale gdyby jednak to dopiero wtedy wal ;) btw w niektorych firmach informatykow potrzebuja nawet do wlaczenia monitora ;) Edytowane 25 Września 2007 przez 4ever_anarchy_soldier Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hugster Opublikowano 25 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2007 Podstawowa rzecz - sprawdź, czy znajdziesz na stronie producenta sterowniki pod xp'eka dla Twojego notebooka. Opierając się na przykładzie Toshiby powiem Ci, że większość nowych notebooków, które wychodzą z preinstalowaną Vistą nie ma sterowników pod starsze systemy. Jedynym wyjściem jest wtedy kombinowanie i szukanie ich na własną rękę. Co do innych problemów, to tak jak kolega wyżej zauważył - jeśli to dysk ATA, problemu nie będzie. Jeśli SATA, będziesz potrzebował flopa na usb - możesz też przerobić płytę instalacyjną. --- Pozdrawiam Hugster Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Liptonti Opublikowano 25 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2007 dasz rade co nie! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpot Opublikowano 25 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2007 dzięki panowie:)) obym czego nie zdupcył bo mnie siorka nawet na antarktydzię będzie ścigać hehe dzieki jeszcze raz wszystkim Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurek911 Opublikowano 25 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2007 Co do sterowników to jest kilka ciekawych programów (Driver detector, Driver magic/magician), które skanują sprzęt w poszukiwaniu sprzętu i podają nazwy sterów jakie potrzebujesz i linki do nich, to dobra nowina. Zła jest taka,że to są programy płatne i w wersji testowej pozwalają co najwyżej ściągnąć 2 drivery,albo tylko przeskanować komputer. Tak czy inaczej dobre i to, mając liste sterowników wystarczy wpisać je w google (czy na stronie producenta,który nie rzadko ma kilka wersji sterów bez opisów) i coś napewno się znajdzie. pzd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...