Skocz do zawartości
szpot

Instalowanie Windy Na Laptopie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Moja siorka sprawiła sobie laptopa. Pierwszy raz windowsa wgrywał jej jakiś informatyk, bo podobno z tym są jakiej niezłe jaja - trzeba mieć jakieś specjalne oprogramowanie czy jakieś inne rzeczy - po prostu taki zwykły człowieczek nie będzie w stanie zainstalować windy bo to musi informatyk (tak mi gadano). Mi się wydaje, że to pic na wodę. Mam od kolegi bootowalnego windowsa XP z SP2 - czy uda mi się zainstalować tego windowsa na tym laptopie?? Czy będą z tym jakieś jaja??

Wydaje mi się, że w Biosie na początku trzeba było ustawić żeby startował z dysku - a potem mieć bootowalnego winka i oto cała tajemnica - no chyba że jest faktycznie inaczej. Proszę o wyjaśnienie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jezeli dysk jest na ATA nie bedzie zadnego problemu, moga byc problemy pozniej ze sterownikami juz w systemie ale to juz inna bajka. Natomiast jezeli dysk jest sata moze byc problem z wykrywaniem dysku przez instalator windowsa choc xp sp2 powinien sobie poradzic z tym bez problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do odwaznych swiat nalezy :D nie powinno byc zadnych problemow, ale gdyby jednak to dopiero wtedy wal ;)

btw w niektorych firmach informatykow potrzebuja nawet do wlaczenia monitora ;)

Edytowane przez 4ever_anarchy_soldier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podstawowa rzecz - sprawdź, czy znajdziesz na stronie producenta sterowniki pod xp'eka dla Twojego notebooka. Opierając się na przykładzie Toshiby powiem Ci, że większość nowych notebooków, które wychodzą z preinstalowaną Vistą nie ma sterowników pod starsze systemy. Jedynym wyjściem jest wtedy kombinowanie i szukanie ich na własną rękę.

Co do innych problemów, to tak jak kolega wyżej zauważył - jeśli to dysk ATA, problemu nie będzie. Jeśli SATA, będziesz potrzebował flopa na usb - możesz też przerobić płytę instalacyjną.

---

Pozdrawiam

Hugster

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do sterowników to jest kilka ciekawych programów (Driver detector, Driver magic/magician), które skanują sprzęt w poszukiwaniu sprzętu i podają nazwy sterów jakie potrzebujesz i linki do nich, to dobra nowina.

Zła jest taka,że to są programy płatne i w wersji testowej pozwalają co najwyżej ściągnąć 2 drivery,albo tylko przeskanować komputer.

Tak czy inaczej dobre i to, mając liste sterowników wystarczy wpisać je w google (czy na stronie producenta,który nie rzadko ma kilka wersji sterów bez opisów) i coś napewno się znajdzie.

pzd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi