Skocz do zawartości
wilczurek

Nowy Zasilacz ... Nie Wiem Co Wybrać

Rekomendowane odpowiedzi

ej poland gdzie ty dostałeś płyte do x2 z ddr 400 . do x2 podobno ddr2 667 to mało.

Z tymi wymianami to chodzilo o to że nie kubie extra zasilacza bo wejdzie nowy standard zasilania i zasilacz będzie bez użyteczny .a nawet przy niezłym oc tego co mam 550W starczy , nawet jak wsadze do zestaw 8800gts to pewnie i tak będzie stabilnie pracował komp .

JAk macie jakieś pytania to pogadajcie jak nie ,to temat do zamknięcia.

Edytowane przez wilczurek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ej jaka plyta bo nie kumam. Na 939 masz DDR1 a nie DDR2, a ze 667MHz to malo to pewnie , pamieci 5GB tez bedzie malo, zawsze jest za malo za wolno i za drogo.

A kiedy ma wejsc nowy standard zasilania ?? O co chodzi ? Nie wierze ze nawet jak wejdzie to plyty przestana obslugiwac dotychczasowy standard i zasilacze pojda do smieci. Wez nie bajeruj. Kupno zasilki teraz starczy na 3 lata spokojnie.

Ja zasilacza nie chce zmienic. Potrzebuje TYLKO dlatego ze kupilem gf7950GX2 i mi komp nie wyrabia (zasilka). Bo myslalem ze sie pobawie GX2 ze 3-4 miesiace a potem kupie jakiegos wypasionego 8800gtx 768MB za 900zl. Jeszcze te 300zl na Cheefteca moge dac minus ze 150zl za Tagana 430 to wychodzi niezle. Ale gdyby nie to to bym nie zmienial.

ot co.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak nie ma jak ma :P

czy ktos slyszal ten zasilacz, jak jest z poziomem glosnosci tego 14cm wentyla?

ja się zreflektowałem szybko i mam odłożony za 293zł :lol:

jak jutro zapłaczę przelewem to przed środą będzie u mnie wtedy zdam relacje o głośności nie tylko

Wentylator to YateLoon 0,7A wszystko zależy od termoregulacji bo potencjał ten wentylator ma niestety :) (do ok 2.500obr)

edit: jak sie ktoś napalił to w techplanet 650W za 335zł jest http://www.techplanet.pl/index.php?gk=0&am...more&filtr=

Edytowane przez svende

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ty a nie maja tam do odlozenia jeszcze jednego :)

bądz kolega

no dobra, zamowilem 650W chlip, chlip, ale znalazlem z rzeszowie jeszcze 750 za 308zl tylko ze nie odpowiadaja dzis na telefony. Moze jeszcze maja z 1 szt.

Jak ktos znajdzie to chetnie kupie te 750W !!!

Edytowane przez PolandMET

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mój zasilacz kupiłem w zeszym roku ( i jest na smietnik , czyli allego) .

a o te wymiany to chodzi o to ze pewnie wypuszczą potwora graficznego który będzie pobierał bardzo dużo prądu ... albo dodadzą jakąś nową wtyczne ( na płytach am3 /am2+ ) i zasilacze bardzo potanieją . A mnie to troche denerwuje jak kupie sobie zasilacz a za 2-3 miechy ztanieje o 1/2 .

-naprzykałd mojego dfi infinity odpalam na 1 wtyczce p IV 4pin ale skoro producen umioeścił zasilanie 8pin to chyba znaczy ze tam powinno się takie znaleść B-) . mi tam starczy te 200W zapasu przy szefie 550W.

Też jest tak ze są skoki straszne ,na te standardy 500W jest w przystępnej cenie za rok 800W kupimy w tej samej cenie albo nawet za 200zł .

Poland ty masz gf79xx w sli , kupileś je dawno czy narazie olewasz dx10 i wolisz 2 starsze gpu zamiest 8800 dobrego ( w sumie 79xx 2x jest dużo taniej kupić ) tylko ze potem nie masz dx10 ... jakie jest twoje zdanie??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie zastanawialem sie nad DX10.

Teraz gram na DX 9 w gry z przed 7 lat (vide Operation Flashpoint) czy BF2 v1.0 i jakos nie tesknie za nowinkami. Bioshocka chce zagrac bo bardzo lubie FPP ale jakies "scinanie dzungli karabinem" w DX10 mnie nie bawi. Wole zeby gra byla miodna a nie zeby miec jakies siko-tryski niepotrzebne.

Uwazam po prostu ze 1500zl za grafike ktora za 3miechy bedzie stara i kosztowac 700zl jest bez sensu. Nigdy nie kupilem drozszej jak 1000zl. Dlatego po przeanalizowaniu testow kupilem 7950GX2 na gwarancji bo uwazam ze bedzie prawie tak samo wydajna w wyzszych rozdzielczosciach jak 8800 320MB. Poza tym ta karta jest zarabista i chce sie nia pobawiz 2-3 miechy, sprzedac i kupic 8800 768 czy cos kolo tego. Karte kupilem miesiac temu ale jak przyjdzie Szef 650W to dopiero ja odpale.

Nie wiem czy DX10 wnosi az TYLE zeby wymieniac grafiki na pniu, ale nie spodziewam sie jakiegos super skoku jakosci, bo juz teraz gry wygladaja zarabiscie. Choc ostatnia w jaka gralem to Gothic 3. Mam spore zaleglosci.

Ot, ignorant niedouczony ze mnie kreujacy swoje poglady bez zaplecza doswiadczen.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@PolandMET: Podziel sie lepiej swoimi odczuciami odnosnie tego zasilacza, bo inni użytkownicy forum na to czekają, a tylko ja naskrobałem opinię. :D

No coz, mialem go 1 dzien podlaczony na dziko na stole. GF7950GX2 okazal sie zdup.... albo niekompatybilny z DFI totez bez sensu kupowalem nowy zasilacz. Tyle moich żalów.

Zasilacz dla mnie nieslyszalny. Moze gdybym wywalil grafike to bym cos slyszal ale tak to nic. Zreszta on lezal kolo mnie 40cm. Jak ktos ma jakakolwiek bude to majac go przecietnie 1m od siebie nie ma szans zeby cos uslyszal. Sorry ale jak mialem Codegena, czy Chiefteca 360W to tez go nie slyszalem i nie rozumiem brania tego parametru pod uwage. To tak jak z dyskami zeby brac te ciche, a ja zadnego nie slysze, a jak przy odczycie chroboce to dobrze, bo czasem w Windzie nie widac ze dysk cos zajmuje wiec lepiej zeby cicho chrobotal.

Co do wykonania zasilacza to ani niebieska obudowa ani logo na grilu (tandeta) mi sie nie podoba. Pod tym wzgledem Tagan rulez. Tyle ze to jest tak istotne jak to jak bardzo jest ten zasilacz bezgłośny :) Niemniej jednak ma lepsze wtyczki przy kablach ale gorszy (cienszy) oplot przez co troche widac przewody w srodku. ALE znow dzieki temu kable sa ciensze i bardziej giętkie niz w moim Taganie co ulatwia ich prowadzenie.

Na + dodatkowo z zasilki wylaza tylko dwa kable, zasilajacy i +12V, zato w Taganie nie wiedziec czemu jest jeszcze kabel uziemienia (caly czas go chce uciac) i jeszcze jakis kretynski kabel z wtyczka 8 bolcowa do jakis dziwnych plyt. Przez co robi sie gaszcz grubasnych kabli bez mozliwosci wyrwania.

Chieftec ma lepiej zorganizowane wtyczki na obudowie i DALEJ od wylazacych kabli zasilania wiec nie ma problemu z ich wpinaniem tak jak w przypadku tagana (nawet jak sie to robi rzadko to mozna sie zdenerwowac)

Co do stabilnosci napiec itp bzdet to nie mam o tym pojecia. Dla mnie kazdy zasilacz kosztujacy 300zl+ jest ok. Bardziej bym sie przejmowal liczba i jakoscia zabezpieczen niz napieciami. Ot, kiedys slawny Chieftec HSP? 360W wypalil mi pol kompa. Stare dzieje.

Co powiem na koniec ? Za TA cene, 650 czy 750W to jest za darmo tym bardziej ze mamy odpinane kable. Nie wiem jakim cudem 750W bylo tansze od 650W ale warto wymienic sobie zasilacz jesli ktos ma jakis ~400W bez odpinanych kabli.

Ja zostawie sobie Tagana, bo....

- mam go umocowany na specjalnych srubkach i cheftec tam nie pasuje. musial bym wiercic nowe dziury.

- 420W mi wystarczy nawet do jakiegos gf880GTS

- gdybym nie mial tagana bral bym wlasnie chiefteca z 3 powodow, cena, jakosc, odpinane kable.

650W za 350zl z wysylka. 1szt

750W za 370zl z wysylka. 2szt

gwarancja 2 lata. 750tki nie rozpakowane nawet bo wypadly z tira na zakrecie :D

^^^^^^ znaczy sie sprzedam po atrakcyjnej cenie :)

Edytowane przez PolandMET

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to i ja może coś skrobnę na szybko o moim Chiefie.

Najpierw wrażenia wizualne- niebieski kolor mi się podoba (akurat pasuje mi do budy ;) ). Lakier jest matowy- i bardzo dobrze, nie rysuje się łatwo i nie pozostają na nim odciski. Zasilacz sprawił na mnie ogólnie dobre wrażenie, czarny grill, niebieska buda- wygląda to imho przyzwoicie :) Głośność- tu spodziewałem się czegoś gorszego (czyt. głośniejszego). Ten zasilacz nie jest może jakiś super cichy, ale nie można powiedzieć że jest głośny. W nocy jednak słychać szum powietrza z PSU. Ale imho zawsze można zasilacz wyciszyć, nie poprawi się natomiast jego parametrów prądowych. A tu jest naprawdę ciekawie. 60A na 12V za 300 zł :) Mojego konfigu ten zasilacz nie czuje nawet. Procek (C2D E6400) na 2,8 GHz i grafa (gf7900gs) 600/800- włączony orthos plus ati tool obciążający grafę- napięcia mierzone miernikiem na molexie wyglądają następująco:

linia 5V- 5,13V idle, 5,14V stress

linia 12V- 12,23V idle, 12,24 stress

Ja wiem, że to nie konfig na taki zasilacz, ale napięciami i tak jestem miło zaskoczony.

Zasilacz się nie grzeje, pod obciążeniem nie zwiększył obrotów wentylatora.

Odpinane kabelki są również miłym dodatkiem do tego wszystkiego. Nie ma takiego "nieporządku" w obudowie.

Ogólnie z zakupu jestem zadowolony, porządna zasiłka za stosunkowo niewielkie pieniądze. Jeśli chodzi o przelicznik W/zł, to chyba narazie nie ma sobie równych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi