Skocz do zawartości
Tomasz76

Abit Kn9 - Sprzedawać Czy Nie ?

Rekomendowane odpowiedzi

Mój Aibt nie ma żadnych problemów ze wstawaniem, nigdy. A komputer często chodzi po 2 tygodnie bez przerwy, potem po całym dniu odpoczynku wstaje normalnie.

no więc po zabawie z biosem (wynik pod SPi) mój abit znowu rano wstaje od kopa, ciekawe co mu pomogło, bo w biosie zmieniałem prawie wszystko, od pamięci po volty w tym na szynie HT.

Nowy procek już kupiony zobaczymy co z niego wycisnę , jeśli okaże się że płyta zrobi ponownie tylko HTT na poziomie 307 to idzie na sprzedaz.

Edytowane przez Tomasz76

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no więc na dzień dzisiejszy abit zostaje bo nie widzę dla niego innego wariantu pod am2 , fox jest za drogi wolałbym juz przejść do niebieskich.

PS: na nowym procku x2 3800EE zrobił 288HTT trochę kiepsko.

Edytowane przez Tomasz76

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie.

Nie wiem czy mam na myśli to samo, ale też mam problemy z porannym wstawaniem Kn9.

Naprawdę nigdzie nie mogłem dostać pomocy na forach, a męczę się już z tym od lipca...

Mianowicie chodzi o to że moja KN9 nie chce przekroczyć 250HTT (obojętnie przy jakim mnożniku procesora, zmieniałem na 9 i niższe)

Gdy przekroczę 250HTT, sprzęt się uruchamia, jednak gdy wyłączę zasilanie od komputera i załączę ponownie, przy uruchamianiu komputera nie odpala monitor, dopiero po restarcie się udaje go odpalić.

Gdy wyjdę powyżej 260HTT, nie odpala monitor już wcale, nawet po restartach ("odkręca" mi procka do 2010Mhz)

Nie wiem w czym problem. Sprzęt taki jak w sigu. Próbowałem wszystkiego, po zamianie zasilacza nadal to samo, próbowałem na timingach 4-4-4-12-2t oraz 5-5-5-15-2t, napięcie na pamięciach 2.1v, na procku 1.4v (jak w sygnaturce)

Zwalniałem pamięci do div667, 533 oraz 400, HT zwalniałem to x3, x2 oraz x1.

Żadne próbny i męczarnie się nie powiodły. Nie wiem czy to ja jestem winny nieumiejętnego kręcenia, czy może trafił się felerny procek, może pamięci? Wątpię aby kn9 była taka kapryśna, i aby kończyła się na 250htt.

Czekam na propozycje, Może coś wymyślicie. Pozdrawiam :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

marszal84 , napisz jakie jest nominalne (stok) V na procku, moim zdaniem przyczyna może być błacha po prostu podnieś V na procku. Mój do 2600mhz potrzebował 1,54v a na 2500mhz 1,45v. HTT x3, Trfc 127 - 195ns i dawaj.

PS: sprawdzałeś jakie max HTT da radę zrobić z tym procem ?

Edytowane przez Tomasz76

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dałem na 192ns nawet i nadal to samo.

Stockowe napięcie na procku to 1.25V, dawałem do nawet 1.55V i nie wstawało.

Maksymalne htt dla procka to 250htt, przy 260htt wstaje dopiero po resecie jak pisałem wyżej, a powyżej 260HTT nie wstaje i nie odpala monitora w ogóle.

Najdziwniejsze jest to że przy mnożnikach niższych też nie chce przejść powyzej 250htt.

Bios mam najnowszy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żebyś się nie zdziwił, miałem A64 3200+ który nie robił 2500MHz praktycznie na żadnym napięciu, max do screena było 2550MHz a max co liczył pi16 lekko poniżej 2500MHz na 1.6V, większe napięcie oczywiście nic nie dawało. max htt na poziome 270MHz, wyżej nie wstawał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi