ds13 Opublikowano 26 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2007 (edytowane) Witam, Mam od roku radeona X1900XT 512 MB, poki co starcza bez problemu na wszystkie nowe gry, ale mimo wszystko pomyslalem sobie, ze warto sprawdzic mozliwosci karty. W podkrecaniu jestem kompletnie zielony i nie bardzo mam czas i ochote na reczne sprawdzanie ustawien co 5 MHz, wiec zastanawiam sie czy skorzystanie z automtycznego podkrecacza dostarczonego z oprogramowaniem karty nie jest dobrym wyjsciem. Program podkrecil mi z 621 do 662 MHz procesor i pamiec z 720 do 765 MHz - przy wyzszych taktach sie zwiesil, po restarcie wlasnie te ustawienia zapamietal jako najwyzsze nie powodujace bledow. I teraz pytanie - czy zostawienie tych taktow jest w pelni bezpieczne? Czy nie grozi mi uszkodzenie karty i czy korzystani z ATi Overdrive nie wiaze sie z utrata gwarancji? Edytowane 4 Października 2007 przez ds13 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nerevar Opublikowano 26 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2007 (edytowane) Grozi wybuchem i skazeniem nuklearnym :o a tak srsly : Jest bezpieczne... i NIE wiaze sie z utrata GW Edytowane 26 Września 2007 przez Nerevar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ds13 Opublikowano 26 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2007 ufff :-P dzieki za szybka odpowiedz :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ds13 Opublikowano 4 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2007 (edytowane) no i pojawil sie problem... Test tamtych taktow w 3dmarku wykazal pelno artefaktow, wiec je troche obnizylem. Problem nie zniknal, wiec darowalem sobie i wrocilem do defaultowych taktow, test w 3dmarku i w medievaluateu2 nic nie wykazal wiec tak zostawilem. Od tego czasu niewiele korzystalem z programow mocno obciazajacych karte graficzna (troche gralem w BioShocka i nic nie zauwazylem). Dzisiaj wreszcie mialem troche czasu na granie, przysiadlem do BioShocka - i niestety pojawily sie artefakty... Po dluzszym testowaniu 3dmarkiem rowniez sa widoczne, a w pewnym momencie karta sie zwiesila (vpu recover sie odezwal). Czy te problemy spowodowane sa tamta zabawa ati overdrive? Niby tuz po nie bylo problemow, ale specjalnie wnikliwie tego nie sprawdzalem, wiec niekoniecznie pojawily sie dopiero dzisiaj. Dodam jeszcze, ze mialem nie tak dawno (ze 2 mce temu) problem z artefaktami (bez podkrecania), oddalem karte na gwarancje. Okazalo sie, iz byla mocno zakurzona, serwis ja porzadnie przeczyscil i wszystko wrocilo do normy. Od tej pory profilaktycznie regularnie czyscilem wnetrze kompa sprezonym powietrzem, zamonotwalem tez dodatkowy wiatrak w obudowie. Az do dzisiaj zadnych problemow nie zauwazylem. Dla pewnosci, ze to znowu nie kurz, dokladnie przeczyscilem karte, niestety bez efektu :cry: Da sie cos z tymi artefaktami zrobic czy od razu oddawac na gwarancje? Edytowane 4 Października 2007 przez ds13 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość DeViLSource Opublikowano 5 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2007 a jaki dokladnie masz sprzet? z glownym naciskiem na zasilacz, bo to on czesto jest przyczyna takich zachowan karty.... najlepiej karte wsadzic do drugiego pc i sprawdzic czy bedzie tak samo... jezeli tak to wiadomo czeka Cie oddanie karty na gware jezeli nie.... zmiana zasilacza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...