Skocz do zawartości
azyl

Geforce 6100 A 4mx 440se

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Poradzcie mi bo nie wiem. Komputer mojej siostry ma teraz na pokladzie grafike gf 4mx 440 SE 64 mb 64 bit. Modernizuje jej kompa, i w posiadanej kwocie miesci sie tylko plyta glowna ze zintegrowana grafika gf 6100, powiedzcie mi czy ta 6100 bedzie lepsza od 4mx ? siostra bedzie grala w jakies 4-5 letnei gierki ale glownie bedzie robila na niej grafike ( tzn wiem ze do grafiki to sie nie nadaje ale wszysctko co jest szybsze od jej starego sprzetu jej odowiada ). Pytam o to bo ne jestem na biezaco z nowosciami graficznymi a zintegrowane grafiki zawsze kojarzyly mi sie z badziewiem

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też składam bydżetowy zestaw komputerowy (wyłącznie do neta i worda) i nurtuje mnie pytanie czy zintegrowany układ GeForce 6100 obsłuży rozdzieczość 1680 x 1050 (chcę kupić LCD 22" wide)? Byłbym niezmiernie wdzięczny za odpowiedż, bo nigdzie nie mogę znaleźć rozpiski z rozdzielczościami tej karty!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja znalazłem coś takiego: "High definition video processing with maximum resolution of 1920 x 1440 pixels (@75Hz) for RGB display and 1600 x 1200 pixels (@65Hz) for DVI-D display"

EDIT: tak się zastanawiam nad tym "DVI-D display" - o ile wiem to GF6100 nie ma wyjścia DVI-D :huh: Chyba, że chodzi o coś takiego "SDVO Interface: In conjunction with SDVO to DVI-Out conversion chip on the motherboard or on the riser card in the PCI-Express slot enables DVI-Out connectivity to flat-panel monitors.

Feature only available for GeForce 6100/ nForce 430 and GeForce 6150SE/nForce 430 Motherboards manufactured after August 2006. "

Jeszcze jedna uwaga: często kupując płytę z GF6100 dostajemy w rzeczywistości grafikę GF6150SE/GF6100 (różnie rozpoznawaną przez system zależnie od użytych sterowników), która jest znacznie wydajniejszą integrą niż zwykły GF6100 i w praktyce jest najwydajniejszą integrą pod AM2 ze stajni nVidii (trochę wydajniejsza nawet od GF7050/7025). Tu http://www.nvidia.com/object/mobo_gpu_wtb.html jest lista (niekompletna) płyt z integrami nVidii, można się nią posłużyć przy wyborze płyty. Ma to oczywiście znaczenie tylko w środowisku 3D (np. gry, 3dmarki), maksymalna obsługiwana rozdzielczość jest taka sama jak podana powyżej.

Edytowane przez daisycutter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

RAMDAC nie ma nic do wyświetlania obrazu cyfrowanego, RAMDAC to układ przekształcający sygnał cyfrowy na analogowy dzięki czemu obraz może być wyświetlany na monitorze analogowym.

Przy wyliczaniu częstotliwości pracy należy skorzystać z równania

Częstotliwość taktowania RAMDAC=1,44*rozdzielczość*częstotliwość odświeżania.

1920x1440@75Hz=298MHz dla 1680 x 1050@75Hz=190,5MHz

W taki prosty sposób można sobie wyliczyć jaką częstotliwość taktowania musi mieć RAMDAC aby daną rozdzielczość przy zadanym odświeżaniu dało się włączyć. Kolejna sprawa to ilość pamięci (bufor ramki) potrzebnej do uruchomienia danej rozdzielczości:

Potrzebna pamięć=[rozdzielczość/(1024x8)]*log2(liczba kolorów) [kB]-> logarytm o podstawie 2 lub łatwiejszy sposób [rozdzielczość*ilość bitów kolorów]/1024 [kB]

liczba kolorów = 2^liczba bitów -> 256kolorów=2bity, 65536=16bitów, 16,78M=24bity 4295M=32bity

Dla 1920x1440@75H przy 32bitach potrzebne jest 10,5MB pamięci dla 1680 x 1050 ~ 6,73MB (na bufor ramki)

Jednak w przypadku monitorów cyfrowych częstotliwość taktowania RAMDAC jest nieistotna (jeżeli korzystamy ze złącza DVI).

Edytowane przez Englishman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi