Skocz do zawartości
freezu

E2160 I 8600gt Jak Sempron I 7300gt? Prosze O Pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

witam,wczoraj po zlozeniu nowego konfiga,zadowolony odpalam 3d marka 05,patrze na klatki...cos tu nie gra..-moj wynik na E2160 (nie krecony),gigabyte GA-P35-DS3L, 2x 1gb kingston 667 cl5 i palicie 8600gt sonic +,amacroxie 400w to okolo 5000...podobny wynik mialem na starym konfigu :( poza tym CoD2 z ustawieniami na minimum dziala ze srednia 17 klatek na sekunde :( ogolnie mozna powiedziec ze polowa gier dziala wolniej niz na 7300gt,a druga polowa dziala jak powinna, z tym ,ze dosyc czesto zdarzaja sie spadki z 60fps na 6-7.

sprawdzalem 4 sterowniki do grafiki,bios w plycie najnowszy. karta na pewno sprawna bo u brata no troszke starszym modelu tej samej plyty dzialala jak nalezy (z tym ze tam jest e6300,chipset 969, pamiec niby taka sama ale inne kosci)

co ciekawe po wlozeniu moich pamieci do tej drugiej plyty komputer nie wstal. u mnie czesto przy jakich kolwiek probach podkrecenia komputer sie wylaczal przy zapisywaniu ustawien. najstabilniejsze co udalo mi sie z tego wyciagnac jak narazie to 2,66 ( 8x333 ) ale pamiec sie prawie w ogole nie kreci.no ale to nie problem,chcialem tylko przedstawic cala sytuacje.

prosze o pomoc :oops:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No faktycznie coś nie gra....mam dokładnie taki sam sprzęt i ściągnąłem... tego 3DMark 2005 v1.3.0 (najnowsza) i wynik tak od niechcenia (włączony winamp, ściąganie i takie tam) i wynik: 9436. Dodam tylko, że procek zamiast E2160 mam E2180 no i pamięci takie same takty tylko, że goodrama... w sumie masz o połowę za mały wynik...więc masz rację, że coś nie tak...moje stery od grafy to 162.18 ;) Jeśli Ci coś to pomoże... A niech się wypowiedzą bardziej obeznani w temacie... (acha kompa mam w ogóle nie kręconego na razie ;) )

Edytowane przez kwiacynty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niestety zmiana sterownikow nic nie dala.obecnie jedyna gra ktora dziala normalnie to demo MoH airborne, doom3 oraz oblivion tez dzialaja ok z tym ze bardzo czesto maja spadki do 10 fpsow (nawet na minimalnych ustawieniach ) a co do reszty to szkoda gadac,company of heroes,black and white2, CoD2- miedzy 10 a 20 fps :/ moze to cos z direct x ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem ze postawiles nowy system? W takim razie sprawdz najpierw os pod katem wirusow, spyware. Pozniej rzuc okiem na temperatury bo moze cos ci sie przegrzewa ( proc vs grafika ) i zabezpieczenie zmienisza takty i napiecie.

Co do krecenia pamieci to wtopiles chyba wybierajac zapasy magazynowe kingow. A pozatym rzuc okiem na instrukcje obslugi plyty i ustaw sztywne napiecia wg specyfikacji producenta - 1.8v na ramie, 1.35v na procku...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze szyna pci-e dziala w trybie 1x? Latwo to sprawdzic za pomoca Cpu-z

niestety zmiana sterownikow nic nie dala.obecnie jedyna gra ktora dziala normalnie to demo MoH airborne, doom3 oraz oblivion tez dzialaja ok z tym ze bardzo czesto maja spadki do 10 fpsow (nawet na minimalnych ustawieniach ) a co do reszty to szkoda gadac,company of heroes,black and white2, CoD2- miedzy 10 a 20 fps :/ moze to cos z direct x ?

Aha, tego nie doczytalem ;P W takim razie imo jakis inny problem ze sprzętem.

Edytowane przez darkx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

Powiedz mi Grzechu_1990 po co ma wylaczac?

Ot tak na wszelki wypadek, EIST przecież zmniejsza takty proca (pewnie zaraz powiesz że jak nie jest obciążony).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako, ze sprzet jest mojego brata odpowiemm jakie rozwiazanie poskutkowalo. Mianowicie, zmina karty z palita na galaxy. Wynik w normie czyli 12k w 3dm05 na 700/1800 (proc 2,66ghz). Typowe u Gigabyte. Rok temu byl podobny problem z ds3 na 965 przy wczesnych wersjach biosu.Wlozenie 7900gt uniemozliwialo jakiekolwiek oc. Bios obecnej plyty DS3L na p35 w wersji f3 gryzie sie z palitem sonic+ 625/1800 256mb. To dla tych co chca unikanac podobnych problemow. Dziekuje za odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi