Skocz do zawartości
TomaszPaweł

Boinc Rosetta@home Gpugrid Milkyway@home Qmc@home Aqua@home I Inne Projekty :)

Rekomendowane odpowiedzi

45-75% większe obciążenie to częstsze VPU Recovery. Szkoda może kolejne sterowniki albo wersja BOINC poprawi stabilność bo chętnie bym mocniej grafe obciążył.

Witam,

Nazywam sie OxyOne. Odpowiem na kilka pytań.

45-75% i wiecej hmm dziwne bo mam ustawione i 4GPU chodza na 99-100%. Problemy zaczynaja sie przy 8GPU.

Ustaw sobie na próbe tak:

<flops>4.8e11</flops> // 4.8 poniewaz mam 4GPU

<avg_ncpus>1</avg_ncpus> // tutaj ustawianie np 0.1 itp powoduje blokowanie strumienia danych pomiedzy GPU a CPU co za tm idzie 2x te samo wu liczy naraz i powoduje petle (bład komunikacji). najlepsze ustawienie to: 1 mozna sie pokusic o 0.5. Przydzielene np 2 podzieli nam ilosc liczonych wu o połowe na wszystkie GPU.

<max_ncpus>1</max_ncpus>

<cmdline>n2 w0.0 f20</cmdline> //to ustawienie jest na tyle optymalne ze nie trzeba ustawiac w0.0 to jest pełne obciazenie GPU

mozna sie pokusic i zostawic <cmdline></cmdline> aktualnie ja tak mam

Ustawienie wiecej wu niz n2 jest czysta głupotą.

Przykład:

Herr UL1 posiada 4x4870 ja natomiast 2x4870x2 - jak mozna zauwazyc mam o 10K wiecej RACu od niego w jaki sposób - nie cudowac. Jak to mi moja babcia mawiała "mniejszymi łyżkami..." prosty rachunek jak 2 wu liczy mi przez 60sek. i obciazenie GPU to 99% to odpowiedz mi w jaki sposób 4 wu przy obciazeniu 99% policzy w takim samym czasie lub krótszym? awykonalne. Problemem jest GPU bo nie jest z gumy i nie da rady wiecej + strata na komunikacji (skakanie po wu od 1-4) i w taki sposób Herr UL1 tracił do mnie z kazdym dniem. Mialem ok 280K rac a oni nie mogli wyjsc dosc długo powyzej 160K. Sa tez inne sztuczki.

Do liczenia dojnej Krówki Milki nie uzywamy sterowników 9.6 tylko 9.5. aa i jeszcze jedno zjedzcie z taktami mem od 250 do 500, mniejsze zuzycie energi mniejsza ciepłota a wynik taki sam.

Co do Collatz Conjecture jest nowy app v1.10

Jak narazie wogóle sa szopki z zapełnieniem GPU zobaczymy czy bedzie multigpu.

Ustawienie tego to juz inna historia...

Pozdrawiam,

OxyOne Boinc@Poland

Edytowane przez OxyOne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Nazywam sie OxyOne. Odpowiem na kilka pytań.

Witam!

OxyOne!

Bardzo cieszymy się z faktu, że mimo iż należysz do innej drużyny - Boinc@Poland - pomagasz członkom naszej drużyny.

Ostatnio dostałem propozycję fuzji naszej drużyny z Boinc@Poland.

Fuzji wprawdzie nie będzie, ale zaproponowałem zamiast tego współpracę technologiczną i promocyjną.

Miło jest, że jako drużyny mamy taką dobrą relację.

Wszak, najważniejsze jest by POLSKA awansowała jak najwyżej w rankingu.

Mam nadzieję, że Twoje podpowiedzi pomogą kolegom z Radeonami uzyskać jeszcze wyższy RAC!

Przekaż od nas pozdrowienia Twojej drużynie!

Co do Collatz Conjecture, rozmawiałem z adminem projektu, nowa aplikacja i validator jest już w drodze.... :)

"I'm still testing v1.10 of the app and the new validator. So far, so good. Just got done debugging the validator today and am installing it on the project test site to see if it works when plugged in. I'm out of town this weekend for a wedding, so if I don't get it running tonight, it won't go live until early next week since I don't want to turn it on and then leave for the weekend and just hope it all works.

Once it is ready to go, I'll probably cancel any outstanding WUs as they will not validate with the new version."

P.S.

Zalecam wszystkim przesiadkę na wersję 6.6.37

Edytowane przez TomaszPaweł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie działa ta 6.6.37, jakis błąd wyświetla. Ściągłem kilka razy.

Nawet na stronie źródłowej podają 6.6.36

Wróciłem do sterowników 9.5 i przeinstalowałem BOINC na wersje x64. Zobacze co odnosnie stabilności tego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam TomaszPaweł i cała Twoja druzyne.

Chetnie pomagam co do ATI razem z Sesefem. Nie patrze sie czy jestes w B@P czy w innej drużynie najwazniejsze ze liczysz dla "POLSKA" chociaż chetnie widziałbym was u nas.

Mamy (Sesef, OxyOne) troche doswiadczenia na tym polu i zawsze chetnie pomagamy. Zapraszam do odwiedzania naszego forum bo nie zawsze bede miał czas sledzic problemy związane z czerwonymi. A na wstepie mowie ze nie znam sie na NV (nie lubie wciskania ciemnoty).

Zrobiłem test w CC (Collatz Conjecture) ATI vs NV

http://www.boincatpoland.org/smf/ostatnio-...tywacja-3x1/25/

"Było juz póżno bo chyba ok 3.00 zakonczylismy testy. Zobaczymy jak poprawia app na multigpu.

Wniosek mi sie sam cisnie na usta:

Testy testy testy bo jak narazie nv295 która kosztuje ok 1800zł jest miażdzona o ok 50% od konkurenta R770 w cenie do 550zł.

[EDIT]

ustawienia obciazajace GPU

k64 -n2- 28-33% usage GPU

k128 -n2- 48-50%

k256 -n2- 66-67%

k512 -n2- 89-90%

k640 -n2- 100%

k1024 -n2- 100%

-k256 -n1 - 90-100% usage GPU

-k512 -n1 - 100% usage GPU

ja wiem ze pewnie macie to w [gluteus maximus] co tu jest napisane ale przy multi bedzie trzeba sie naginastykowac aby obciązyc GPU na 100% (usage) z pełnym buforem (load) aby nie dopuscic do przeładowania a co za tym idzie skoku CPU (ok 40-50% kazdy rdzen)"

To dla tych co beda chcieli wskoczyc na CC.

co do 4x4870x2 wszystko jest ok mozna grac ogladac filmy ale do liczenia np MW po jakims czasie sie sterownik wywala.

Pozdrawiam,

OxyOne Boinc@ Poland

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co z problemem nie liczenia po kolei próbek? Wiesz coś o tym? U ciebie nie zatrzymuje się wogóle? Liczy jedna za drugą czy jakiś czas mija zanim weźmie kolejną? Jak to ma wyglądać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co z problemem nie liczenia po kolei próbek? Wiesz coś o tym? U ciebie nie zatrzymuje się wogóle? Liczy jedna za drugą czy jakiś czas mija zanim weźmie kolejną? Jak to ma wyglądać?

Jak to się objawia? Ile wu na raz liczysz, jaki avg_cpu masz w app_info, jak karta, jaki producent.

Pierwsza podstawowa rzecz jak ktoś nie ma to wywalić CCC z autostaru i zainstalować Riva Tuner

Chciałbym was jeszcze zaprosić do liczenia dwóch polskich projektów mianowicie Enigma@Home, oraz AP26 będący jednym z projektów PrimeGrid.com

Edytowane przez sesef

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam czasami spadki ale kilku procentowe. Najlepeij ustaw sobie baze dobrego liczenia tzn liczenia na max 99-100%. Nastepnie z tej bazy bedziemy sie oddalac w bezpieczny dla liczenia i uzytkowania sposób.

1. jaka grafa i jaki system?

np. wezmy 50/70 i vista64

Ustaw w cmdline n2 w0.0 f20 i obserwuj.

Nastepnie zobacz jak sie zachowuje wszystko, jak w cmdline bedzie pusto (uzywam GPU-Z a przede wszytskim Riva Tuner)

Kolejnym razem wstaw n1 w0.0 (obserwuj czy np w riva tuner pokazuje ci pełne obciazenie GPU), albo samo n1

W kartach 1GPU nie powinno byc spadków.

CCC uzywamy tylko do Crossowania nic pozatym nie ocujemy w nim nic kompletnie nie otwieramy

CCC to "złuoo" jezeli nie mamy 2x50/70 czy x2 nie instalujemy tylko czyste stery.

Jezeli ci sie licza próbki nie po kolei to w BOINC MANAGER w zakładce Zadania jest okno Postęp wcisnij to x2 i bedziesz miał po kolei (proste )

Chciałbym nadmienic ze prowadzaone juz sa prace nad AP na GPU - prawdopodobnie bedzie to AP27 (Polski Projekt prowadzony przez dr Jarka Wróblewskiego z PWR)

Edytowane przez OxyOne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jak na razie nie doświaczyłem żadnego resetu sterownika. Widac drivery 9.5 pomogły (może tez przeinstalowanie aplikacji).

Zaczął liczyć próbki po kolei ale system przycina mocno i musze poprzestawiać w parametrach.

Uzycie wszystkich procesorów mam na 75% i nie więcej niz 90% mocy. Uzycie pamięci nie więcej niż 60%

Licze dwa wątki na raz (na GPU). Odinstalowanie CCC nie wchodzi w gre.

wszystko na windows 7, karta jest w sygnaturze

Edytowane przez rafa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałbym was jeszcze zaprosić do liczenia dwóch polskich projektów mianowicie Enigma@Home, oraz AP26 będący jednym z projektów PrimeGrid.com

Witam!

sesef!

cieszy mnie, że sie pojawiliście na naszym forum :) Jestescie jednymi z najlepszych członków Boinc@Poland :)

Szacunek!

W Prime Grid jesteśmy, ale podobnie jak u Was nie cieszy się on dużą popularnością.....

Liczy u Was... 68 Użytkowników na 361 zapisanych do projektu na 4338 członków drużyny i stanowi on 3.86% Waszego RAC......

Co do enigmy, to widzę że praktycznie jako drużyna zarzuciliście ten projekt,

Liczy u Was... 41 na 261 zapisanych do projektu na 4338 członków drużyny i stanowi on poniżej 1% Waszego RAC.......

Fajne projekty, ale skoro sami praktycznie w nich nie liczycie.....

My jako młoda drużyna musimy podbudować swój RAC :) i liczymy tam gdzie Wy - czyli tam gdzie najlepiej karmią :)

Chciałbym nadmienic ze prowadzaone juz sa prace nad AP na GPU - prawdopodobnie bedzie to AP27 (Polski Projekt prowadzony przez dr Jarka Wróblewskiego z PWR)

Super! Jak tylko się pojawi dołączamy - chyba, że będzie "punktowa plaża..." Edytowane przez TomaszPaweł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jak na razie nie doświaczyłem żadnego resetu sterownika. Widac drivery 9.5 pomogły (może tez przeinstalowanie aplikacji).

Zaczął liczyć próbki po kolei ale system przycina mocno i musze poprzestawiać w parametrach.

Uzycie wszystkich procesorów mam na 75% i nie więcej niz 90% mocy. Uzycie pamięci nie więcej niż 60%

Licze dwa wątki na raz (na GPU)

wszystko na windows 7, karta jest w sygnaturze

"Uzycie wszystkich procesorów mam na 75%" których CPU czy GPU? jak CPU to nie dobrze. Jak pisałem wczesniej zacznij od <cmdline></cmdline> nastepnie <cmdline>n2</cmdline> <cmdline>n2 w0.0 </cmdline> <cmdline>n2 w0.0 f30</cmdline>

ja mam teraz:

<avg_ncpus>1</avg_ncpus>

<max_ncpus>1</max_ncpus>

<cmdline>n2</cmdline>

a obciazenia mam takie:

Dołączona grafika

Edytowane przez OxyOne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"<avg_ncpus>1</avg_ncpus> // tutaj ustawianie np 0.1 itp powoduje blokowanie strumienia danych pomiedzy GPU a CPU co za tm idzie 2x te samo wu liczy naraz i powoduje petle (bład komunikacji). najlepsze ustawienie to: 1 mozna sie pokusic o 0.5. Przydzielene np 2 podzieli nam ilosc liczonych wu o połowe na wszystkie GPU."

Wcześniej mówiłem o CPU.

Jak tu dałem 0.5 lub 1 to CPU przestał mi liczyc inne projekty i zużycie spadło do ok 15% na rdzeniach.

Próbuje 0.2 ale tylko na domyslnym 0.1 procesor robił swoje.

Obciążenie dla GPU chciałbym 50-60% tak żeby dało sie odpalić jakąś lekka gierke razem z tym.

Edytowane przez rafa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Prime Grid jesteśmy, ale podobnie jak u Was nie cieszy się on dużą popularnością.....

Liczy u Was... 68 Użytkowników na 361 zapisanych do projektu na 4338 członków drużyny i stanowi on 3.86% Waszego RAC......

Co do enigmy, to widzę że praktycznie jako drużyna zarzuciliście ten projekt,

Liczy u Was... 41 na 261 zapisanych do projektu na 4338 członków drużyny i stanowi on poniżej 1% Waszego RAC.......

Fajne projekty, ale skoro sami praktycznie w nich nie liczycie.....

Większość B@P liczy projekty miesiąca tylko Ci co maja karty liczą Milke/GPUGRIDA/Collatz dlatego takie częściowe zaniedbanie innych projektów.

"<avg_ncpus>1</avg_ncpus> // tutaj ustawianie np 0.1 itp powoduje blokowanie strumienia danych pomiedzy GPU a CPU co za tm idzie 2x te samo wu liczy naraz i powoduje petle (bład komunikacji). najlepsze ustawienie to: 1 mozna sie pokusic o 0.5. Przydzielene np 2 podzieli nam ilosc liczonych wu o połowe na wszystkie GPU."

Wcześniej mówiłem o CPU.

Jak tu dałem 0.5 lub 1 to CPU przestał mi liczyc inne projekty i zużycie spadło do ok 15% na rdzeniach.

Próbuje 0.2 ale tylko na domyslnym 0.1 procesor robił swoje.

Obciążenie dla GPU chciałbym 50-60% tak żeby dało sie odpalić jakąś lekka gierke razem z tym.

No z milka tak jest, że avg_cpu musisz dać większe bo inaczej się nie da, albo rybki albo grzybki. Daj avg na 0.5 a na cpu spróbuj odpalić sobie AQUA@Home projekt ma program na CPU który bierze 1,5 Core, do tego próbki są długie, więc jak już dane WU ruszy to przez dłuższy czas nie trzeba się nim zajmować, odpalisz sobie 2 WU z AQUA + milka i powinno wystarczyć. Na stronie AQUA w preferencjach poustawiaj tak przydziały zasobów żeby mogło używać 3 rdzeni do tego wyższe resource share dla milky i powinno działać, do tego możesz jeszcze pokombinować z cc_config.xml i dać ncpu= liczba core+2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

yhyyy lekka gierke dobree.

do obciazen uzywaj W np w0.1 (zapoznaj sie z tematem)

jezeli chcesz najlepiej wykorzystac kompa to nie obedzie sie bez dodatkowego klienta Boinc na którym bedziesz liczył tylko milke a na drugim inne projekty. Klient Boinc jest troche niedorobiony pod tym wzgledem wiec nasz kolega TJM z Boinc@Poland stworzył tzw klienta HALLowego.

Co do gier nie testowałem - albo licze albo gram

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupuje w najbliższym czasie (najprawdopodobniej w poniedziałek ) Karakorum 120 za 90 zł. To chyba najlepsze co mogę mieć w tej cenie ?

I pastę jakąś bo moje testy ze złotem nie wypadły najlepiej :).

Ktoś z was liczył jeszcze na ramie ? Bo za mojego czasu wyniki były o 20 pkt. lepsze/rosseta niż normalnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do gier nie testowałem - albo licze albo gram

To prawda, lepiej na czas grania wstrzymać przetwarzanie na GPU czy to poprzez ATI czy nVidię.....

Ja ostatnio podczas grania w Anno.... 1701 miałem bardzo nieprzyjemne zwisy.....

Panowie!!!

Opracowałem ulotkę promującą naszą drużynę!!!

Wprawdzie ma już 3 miesiące, ale dopiero teraz będę miał czas ją poroznosić..... idę na urlop :)

Ja roznoszę w Lublinie..... Majkel może poroznośimy razem? :plum:

Jeśli ktoś jest chętny, to może parę sztuk wydrukować i poroznosić w swoim mieście :)

Oto one

Strona 1

Dołączona grafika

Strona 2

Dołączona grafika

Ulotka zrobiona z myślą o formacie A5

No i na koniec, mała prognoza:

Około 15 sierpnia 2009r..... jak RAC będzie szedł tak jak teraz....... wskoczmy na 6 miejsce w kraju, z dorobkiem 12 000 000 punktów!

Czy to możliwe - to wszystko zalezy od NAS!

Niech moc będzie z Wami!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na razie potestuje tak

<avg_ncpus>0.5</avg_ncpus>	<max_ncpus>1</max_ncpus>	<cmdline>n2 w1.1 f20</cmdline>
Będe wyłączal jesli nie da rady jednocześnie. Na razie wygląda to nieźle. Milky zapiernicza, a reszta tez jest liczona i jestem zadowolony.

Dla ścisłości licze jeszcze seti i rosetta. Najmniej wpływu widze w parametrze "f" o ile jakiś widze ;)

Dzięki za wszystkie wskazówki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widze ze przy milce trzeba sie napracowac podobnie jak przy seti( z optymalkami na GPu i CPU)

Ogolnie zebym wiedzial - na milce mozna wiecej RAC wydebic niz na GPUgrid ?

Bo na ATi jak pisalem wczesniej raczej sie nie przesiade.

Moj 280 nie chce isc szybciej niz 730 :( pomimo tempow 49*C

Bedzie trzeba mu V dodac :(

EDYTA:

Skad macie GPU usage ?

Moj RT 2.24 z wsio pluginami ON nie ma tego :(. Jakis HINT ???

Edytowane przez Zulusman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widze ze przy milce trzeba sie napracowac podobnie jak przy seti( z optymalkami na GPu i CPU)

Ogolnie zebym wiedzial - na milce mozna wiecej RAC wydebic niz na GPUgrid ?

Bo na ATi jak pisalem wczesniej raczej sie nie przesiade.

Moj 280 nie chce isc szybciej niz 730 :( pomimo tempow 49*C

Bedzie trzeba mu V dodac :(

EDYTA:

Skad macie GPU usage ?

Moj RT 2.24 z wsio pluginami ON nie ma tego :(. Jakis HINT ???

Mam RT 2.24.

RT --> Main --> Target adapter (256bit RV770....) --> Hardware Monitoring

Hardware Monitoring --> Setup --> Data sources GPU0\GPU usage (zaznacz)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest w Everest.

Mam RT 2.24.

RT --> Main --> Target adapter (256bit RV770....) --> Hardware Monitoring

Hardware Monitoring --> Setup --> Data sources GPU0\GPU usage (zaznacz)

ale nie dla nvidii.... czy jest jakiś plugin dla nvidii?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość majkel84

Szczytna idea ten program, ale sądzę, że nie zdąży wykiełkować- w końcu niedługo boinc będzie wspierał ATI na każdym froncie.

A najważniejsze moje problemy - mam chwilowo 4870 - świeża instalka win 7 64bit, 6.6.36 x64 i catalyst 9.6

Przed optymalkami liczył milkae na procu bez problemu. Obecnie, po zoptymalizowaniu tylko dla GPU (0,19f) wyskakuje mi od razu po ściągnięciu błąd w każdym zadaniu. Cóż to moze być?

A i BTW: system win 7 64bit a w system32 były tylko pliki:

aticalrt.dll

aticalcl.dll

aticaldd.dll

bez przyrostka 64

@ rafa - nie dopisałeś, że po całej operacji w katalogu musza zostać pliki ati oraz amd, czyli łacznie 6. Bo ktoś czasem może po prostu zamienić ATI na AMD...

@ TomaszPawel - oczywiście przyłącze się do roznoszenia :-D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczytna idea ten program, ale sądzę, że nie zdąży wykiełkować- w końcu niedługo boinc będzie wspierał ATI na każdym froncie.

Czemu? Program będzie działał nawet jak będzie wsparcie dla ATI co nawet ułatwi sprawę bo będzie łatwiej uruchomić aplikacje.

Jak dobrze pójdzie i nVidia nie będzie dalej smarować to wsparcie do ATI stabilnie najszybciej pojawi się pod koniec roku (o ile nie przesuną wsparcia znowu w roadmapie), a ja appa chce wydać do końca sierpnia, ale kiedy projekt ruszy to nie wiem wszystko zależy od tego kiedy zostanie znaleziony AP26.

Taka mała informacja od 20:00 21 lipca(wtorek) do 20:00 22 lipca (środa) polskiego czasu będzie trwał właśnie wyścig w AP26, oraz dla tych co posiadają konsole Sony PlayStation 3 pojawiła się aplikacja licząca AP26 właśnie na ps3 (więcej na forum primegrid.com)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

@ rafa - nie dopisałeś, że po całej operacji w katalogu musza zostać pliki ati oraz amd, czyli łacznie 6. Bo ktoś czasem może po prostu zamienić ATI na AMD...

Napisałem tylko nie dosłownie, ale można to wyczytać z kontekstu. Pozatym niżej TomaszPawel podal to po angielsku.

Poza tym poczytaj posty. Ja miałem mase problemów na sterownikach 9.6 i tylko na 9.5 to dziala dobrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ho, ho, ho - wprawdzie to nie sezon, ale....

Dzisiaj około 100 osób na parkingu TESCO w Lublinie dostało odemnie zmodyfikowaną wersję ulotki :mrgreen:

Zobaczymy czy ktokolwiek się dołączy .....

Jesli dojdzie nawet 1-2 osoba to będzie sukces ....

Ku chwale nauki :)

Mamy miejsce 14 w kraju. Ładnie nam idzie.

Thor ostatnio szaleje, inni w tym ja... trochę zwolnili.....

Ja jestem od poniedziałku na urlopie i w związku z tym RAC może mi nawet o 20 000 spaść na te dwa tygodnie.... ale pracuję na tym by tak się nie stało :)

W Rosetta@Home zbliżamy się do pięknych 2 000 000 punktów.... to wyczyn, zważywszy na to że tam punktują tylko CPU....

Największy skok mamy oczywiście w MilkyWay i ładnie idzie nam w GPUGRID.

Ostatnio fala upałów zweryfikowała nasze systemy chłodzenia......

Mam nadzieję, że wszyscy przeżyli i z radości będa dalej liczyli....

Wkrótce ukarze się nowy path do Diablo II :) I mam nadzeję że spotkamy się również na BattleNecie..... :gitarzysta2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TomaszPawel czym liczysz MilkyWay? Twój RAC jest bardzo wysoki a grafa zielonych widać :)

Już 14. pozycje w drużynie mam :rolleyes:

Edytowane przez rafa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...