Skocz do zawartości
TomaszPaweł

Boinc Rosetta@home Gpugrid Milkyway@home Qmc@home Aqua@home I Inne Projekty :)

Rekomendowane odpowiedzi

dostałem bardzo duża paczkę od Aqua@home i nie wiem czy to nie jakaś bomba mająca zniszczyć mój komputer i okoliczne budyni :blink:, B-)

czy czas tam zawarty- w zaokrągleniu 100 dni liczenia non stop! - jest prawdziwy?

post-8784-1267874257,26_thumb.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dostałem bardzo duża paczkę od Aqua@home i nie wiem czy to nie jakaś bomba mająca zniszczyć mój komputer i okoliczne budyni :blink:, B-)

czy czas tam zawarty- w zaokrągleniu 100 dni liczenia non stop! - jest prawdziwy?

Wszystko jest w porządku. Aqua@aqua daje takie mega paczki. Jak chcesz krótsze to spróbuj Fokker Planck, fajnie punktują i są bardzo przyjazne czasowo. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie patrz na czas oczekiwany, bo on jest zawsze trochę od czapy. Przy dużych próbkach nawet mocno :rolleyes:

Skoro zrobiło Ci 3,77% w 1 godzinę, to całość będzie mielić w okolicach 25-30 godzin...

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pojawiła się nowa - tym razem oficjalna wersja BM - 6.10.36 - Ja narazie testuję wersję 6.10.35 - i nie ma z nią problemów. Jeśli ktoś ma doświadczenia z 6.10.36 - niech się podzieli.

W nowych menadżerach mamy sporo nowości: m. in. taki kwiatuszek:

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po dlugiej przerwie wracam do liczenia... poleci ktos jakis biologiczny projekt poza rosseta?

Polecam Docking@home. Projekt bardzo ładnie płaci, zajmuje się podobnie jak rosetta strukturami białkowymi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przetestowałem aktualną wersję gpugrida i stwierdzam, że wykonali dobrą robotę. Przedtem liczyło się ponad 20h, nie wiem dokładnie bo wysypało się, pozatym mocno muliło kompa, teraz idzie ok 14h i nie zauważyłem mulenia. Tylko mam kłopoty z kontem, przedtem nie mogłem dostać się do starego i założyłem nowe, na inny e-mail, teraz stare działa a do nowego nie mam dostępu... :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dostałem 6123p, jaki rodzaj robiłem to nie wiem bo konto mi adresu e-mail nie rozpoznaje :mur:

Edit:

Udało mi się zalogować przez autentyfikator...

Miałem literówkę w adresie, policzyłem próbkę ACEMD

Edytowane przez shadowxxz96

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam serdecznie.

Po przerwie chciałem wrócić do liczenia. Zainstalowałem wczoraj BOINC, ostatnio zmieniłem grafikę na HD4870 więc odpaliłem Milkyway@home. Fajnie dziś się liczyło ale przed chwilką zacząłem czytać o optymalizacji. Zainstalowałem więc zgodnie z instrukcją (przynajmniej tak mi się wydaje) i szok - z 3 min z groszami liczenie paczki zeszło do 35s.

Problem pojawił się po resecie (wymieniałem zasilacz - ale to raczej nie ma związku bo napięcia lepsze niż na poprzednim), mianowicie po włączeniu Boinc zaczęło mi ścinać obraz. Przeinstalowałem Boinc, zresetowałem projekt, przeinstalowałem sterowniki ATI (DriverCleaner w użyciu) i dalej to samo. Po odpaleniu milki tnie obraz.

Dodam, że wcześniej mogła lecieć milka i jednocześnie włączyłem film HD i wsio działało.

Da się coś poradzić czy coś w rejestrze się spierdzieliło po optymalizacji i reinstall systemu tylko? Na razie nie będzie obliczeń niestety.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam Docking@home. Projekt bardzo ładnie płaci, zajmuje się podobnie jak rosetta strukturami białkowymi.

toms83, a liczy Ci normalnie 2/4 próbki jednocześnie? Bo testowo odpaliłem (jak już ponownie jest robota) i jakieś fochy stroi - przelicza w danej chwili tylko 1 próbkę, drugi rdzeń w procu się nudzi... <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

toms83, a liczy Ci normalnie 2/4 próbki jednocześnie? Bo testowo odpaliłem (jak już ponownie jest robota) i jakieś fochy stroi - przelicza w danej chwili tylko 1 próbkę, drugi rdzeń w procu się nudzi... <_<

2 dni temu liczył normalnie ( 4 zadania ), ale obecnie nie sprawdzałem bo lecę aqua@aqua mega paczkę. :wink:

Zaraz sprawdzę i dam znać.

----------

Liczy dobrze, 4 jajka 4 wu.

Edytowane przez toms83

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam serdecznie.

Po przerwie chciałem wrócić do liczenia. Zainstalowałem wczoraj BOINC, ostatnio zmieniłem grafikę na HD4870 więc odpaliłem Milkyway@home. Fajnie dziś się liczyło ale przed chwilką zacząłem czytać o optymalizacji. Zainstalowałem więc zgodnie z instrukcją (przynajmniej tak mi się wydaje) i szok - z 3 min z groszami liczenie paczki zeszło do 35s.

Problem pojawił się po resecie (wymieniałem zasilacz - ale to raczej nie ma związku bo napięcia lepsze niż na poprzednim), mianowicie po włączeniu Boinc zaczęło mi ścinać obraz. Przeinstalowałem Boinc, zresetowałem projekt, przeinstalowałem sterowniki ATI (DriverCleaner w użyciu) i dalej to samo. Po odpaleniu milki tnie obraz.

Dodam, że wcześniej mogła lecieć milka i jednocześnie włączyłem film HD i wsio działało.

Da się coś poradzić czy coś w rejestrze się spierdzieliło po optymalizacji i reinstall systemu tylko? Na razie nie będzie obliczeń niestety.

Witam!

1. Jaki masz system operacyjny?

2. Jakie masz sterowniki do karty graficznej?

2. Jaka wersję BM zainstalowałeś?

3. Jaką wgrałeś optymalke?

4. Jakiego odtwarzacza używasz do oglądania plików video?

5. "Tnie obraz" - chodzi Ci o to że system odpowiada z opóźnieniem, a film klatkuje?

6. Czy masz podkreconą karte graficzną?

Edytowane przez TomaszPaweł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 dni temu liczył normalnie ( 4 zadania ), ale obecnie nie sprawdzałem bo lecę aqua@aqua mega paczkę. :wink:

Zaraz sprawdzę i dam znać.

----------

Liczy dobrze, 4 jajka 4 wu.

Ok, dzięki - u mnie po restarcie boinca też już normalnie śmiga.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

1. Jaki masz system operacyjny?

2. Jakie masz sterowniki do karty graficznej?

2. Jaka wersję BM zainstalowałeś?

3. Jaką wgrałeś optymalke?

4. Jakiego odtwarzacza używasz do oglądania plików video?

5. "Tnie obraz" - chodzi Ci o to że system odpowiada z opóźnieniem, a film klatkuje?

6. Czy masz podkreconą karte graficzną?

No to po kolei:

1. Win 7 64bit

2. stery 10.2

2.2) wersja 6.10.36

3. optymalka stąd: Optymalizacje BOINC pliki -> Radeon 9.12 -> WIN64_ATI

4. Bestplayer

5. Obraz tnie w windowsie nawet - przesuwanie okienek np.

6. Grafika nie kręcona. Procek kręcony ale stabilny jak skała

Z tego co zrobiłem/zauważyłem:

Reinstall sterów i systemu - brak dostępu do ATI Overdrive oraz z poziomu Riva Tuner brak dostępu do zmiany tatkowań. GPU-Z pokazuje cały czas obciążenie GPU 0% (nawet przy włączonym Furmarku).

Na świeżym systemie nie instalowałem jeszcze BOINC więc nie wiem czy teraz tnie, ale po wywaleniu na starym i ponownym zainstalowaniu projektów (ręcznie usunąłem paczki) nadal cięło.

Na poprzedniej zasiłce mam to samo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to niezły bajzel... :wink:

To teraz tak:

1. System masz idealny - na x64 w7 nic nie powinno ciąć... sam go używam i zarówno na HD5870 jak i na HD5970 podczas normalnej pracy na komputerze (Surfowanie, pisanie itd...) nic mi się nie tnie...

2. 10.2 - też mam i jest ok, z zastrzeżeniem uwag poniżej:

Podczas oglądania filmów potrafi ciąć obraz w zależności od tego w jakim kodeku film jest zakodowany - czasami jedynym sposobem jest wstrzymanie projektu MW.

U mnie jest taki kwiatek, że jak odpalę jakiś plik w WMP to mi rdzeń karty przestawia się z 850Mhz, na 400Mhz - i nic z tym nie mogę zrobić...

Na czas grania - wyłączam BM karząc zamknąć aplikacje projektów.

3. Zainstaluj sobie BM 6.10.36 x64. Na stronie projektu MW zaloguj się na swoje konto, i każ pobierać tylko aplikacje dla GPU, po czym w BM dołącz do projektu. Projekt już sam rozsyła zoptymalizowaną aplikację - i nie ma potrzeby jej ręcznego wgrywania.

4. Spróbuj do oglądania filmów WMP Classic x64. Właściwa paczka kodeków jest tez nie bez znaczenia.

5. To zdecydowanie nienormalne zachowanie...

6. Znaczy że chłodzenie jest ok.

7. Zamiast RivaTunera spróbuj używać MSI AfterBurner.

8. W sterach prze użyciem jakiegokolwiek programu do podkręcania ręcznie odblokuj klikając kłódkę możliwość przestawiania zegarów.

8. Jeśli GPU-Z pokazuje 0% to jest to bardzo dziwne... Spróbuj jednak zainstalować BM + MW i zobacz jak się będzie przedstawiało użycie GPU...

9. W razie czego spróbuj sterowników 9.12

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to teraz tak:

Sprawdziłem na świeżo Boinc - zainstalowałem wersję x64 (wcześniej też miałem taką). Dołączyłem projekt MW i znowu - tnie wszystko - nawet kursor przy przesuwaniu. Dziwne, że karta wogle nie przełącza się między trybami 2d/3d. Nie mam dostępu do jej taktować nawet z ATI Overdrive (nie mam ich po prostu dostępnych z poziomu ACC choć być powinny).

Do momentu niepotrzebnego instalowania patch'a było wszystko OK - filmy śmigały i się ładnie liczyło. Ale zachciało mi się sprawdzać optymalizację i mam co mam :damage_wall:

Sprawdzę jeszcze na 9.12 ale wątpię czy pomoże.

EDIT:

Po instalacji 9.12 BOINC wcale nie chce się odpalić... (odpala się manager ale nie łączy się z siecią?). Po prostu masakra jakaś. Jutro jadę do domku, zabiorę grafikę ze sobą, zmienię chłodzenie sekcji zasilania (mam wymienione chłodzenie na accelero, ale sekcja zasilania obecnie i tak ma niższe temperaturki niż na standardowym chłodzeniu), sprawdzę na kompie w domu czy grafa śmiga normalnie czy coś jej odbiło.

GPU Load cały czas 0% pokazywało (od początku problemów)

Edytowane przez Cviek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Cviek

Gry itp chodzą normalnie?

Sprawdź proces explorerem czy explorer.exe albo csrss.exe nie zużywa czasu procesora.

Spróbuj ręcznie anulować ściągnięte próbki, mi raz aqua świrowała i muliła komputer, nic nie dawało restartowanie i usuwanie plików, chyba przez to że ściągały się te same próbki, dopiero ich anulowanie pomogło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale zachciało mi się sprawdzać optymalizację i mam co mam :damage_wall:

Sama optymalizacja nie jest niczemu winna... Obecnie projekt sam ją wysyła i nie trzeba ręcznie jej wgrywać. Aplikacja 0.20 = 0.21 - działa super stabilnie.

Ja bym raczej stawiał na jakiś problem sprzętowy. No bo skoro zainstalowałeś świeżą wersję W7 - domyślam się, ze na uprzednio sformatowanej partycji - potem sterowniki 10.2 i masz problemy z GPU-Z i Furmarkiem wyżej opisane - to coś się nieźle musiało pochrzanić - a nie trzeba do twojej płyty głównej jakiś specjalnych sterowników wgrywać?

A taki zwykły 3D Mark Ci chodzi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem jest sprzętowy -> 3d marki, gry śmigają normalnie, problem jest chyba tylko ze zmianą taktów 2d/3d i monitorowaniem obciążenia GPU. Sprawdzę kartę w weekend na innym sprzęcie bo mi się to nie podoba. Nie mogę np zapisać do pliku BIOSu z karty za pomocą GPU-Z choć dać się powinno.

Do płyty wgrywa się tylko sterownik od SATA bo reszta jest już z win7 zintegrowana. Do weekendu raczej nic nie poradzę.

No nic, jak coś się wyjaśni to zapewne zobaczycie po zwiększonej ilości punktów z MW :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dzis i wczoraj bylo ok

ale jutro juz nie bedzie tak rozowo,

MW nie dziala :sad:

feeder milkyway Not Running

transitioner milkyway Not Running

milkyway_purge milkyway Not Running

Edytowane przez SzB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...