Skocz do zawartości
skus

Program Blokujący System Winxp

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

musze napisać program, który wykrywa sygnał bluetooth z telefonu komórkowego. Jeżeli sygnał jest można pracować na systemie, jeżeli ktos odejdzie od komputera na ok 5m system powinien sie zablokować. Odblokowanie go polega na ponownym wykryciu sygnału i wpisaniu odpowiedniego hasla na stacji roboczej.

Główny problem - nie wiem jak sie do tego zabrać dlatego prosze was o pomoc. Z programowaniem miałem mało doczynienia, głownie robiłem proste programy w Pascalu oraz C, ale było to jakiś czas temu. Chciałbym zasięgnąć się waszej opini na temat jakiego języka użyć C+ a może Java, jakieś przydatne funkcje, tutoriale, generalnie wszystko nawet rzecz która wyda sie wam błacha napewno bardzo mi pomoze.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

musze napisać program, który wykrywa sygnał bluetooth z telefonu komórkowego. Jeżeli sygnał jest można pracować na systemie, jeżeli ktos odejdzie od komputera na ok 5m system powinien sie zablokować. Odblokowanie go polega na ponownym wykryciu sygnału i wpisaniu odpowiedniego hasla na stacji roboczej.

Główny problem - nie wiem jak sie do tego zabrać dlatego prosze was o pomoc. Z programowaniem miałem mało doczynienia, głownie robiłem proste programy w Pascalu oraz C, ale było to jakiś czas temu. Chciałbym zasięgnąć się waszej opini na temat jakiego języka użyć C+ a może Java, jakieś przydatne funkcje, tutoriale, generalnie wszystko nawet rzecz która wyda sie wam błacha napewno bardzo mi pomoze.

Pozdrawiam.

Wprawdzie nie znam się na technologiach mobilnych, ale widziałbym tutaj dwa rozwiązania. Pierwsze to napisanie oprogramowania z wykorzystaniem technologii Javowych (J2ME midlety), pozwoli to odpalić taką aplikacje na prawie każdej współczesnej komóreczce czyli takiej która posiada Jave. Drugie podejście, być może wygodniejsze dla Ciebie to programowanie pod symbianem, tutaj troche większa elastyczność jeśli chodzi o języki programowania, może to być również C++, niestety komórki na symbianie nie są aż tak powrzechne.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie do konca o to mi chodzilo. Program ma byc pisany na komputer pod srodowisko windows, a nie na telefon komórkowy (telefon jest tylko dostawcą sygnału BT). Znalazłem juz taki komercyjny program w sieci - nazywa sie LockItNow!. Problem polega na tym, ze musze napisać własny od podstaw. Mój bedzie darmowy i każdy go dotanie :) tylko potrzebuje waszej pomocy. :)

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi