Rincewind Opublikowano 6 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2003 Witam wszystkich. Kupiłem dziś dwie kości po 512mb DDR 333. Są na chipach V-Data. http://www.adata.com.tw/tw/products.asp 80309 VDD8608A8A-6B (co ciekawe nie znalazłem specyfikacji układów z końcówką -6B) Mam kilka (zapewne laickich) pytań. Czy to możliwe że na tych samych chipach powstają kości DDR266, PC2100? Nie wydaje mi się żeby to były moduły V-Data (nie znalazłem na ich stronie takich kości opartych na tych chipach) To zapewne moduły zrobione na podzespołach V-Data. Czy naklejka mówi prawdę że to DDR333? Modół ma po 8 chipów na stronę. Opis z naklejki: MDGVD4F3H41EB1CC8 DDR333 (2.5) 512MB*16 Czy w programie testującym WCPUID w pozycji System Bus XXX MHz DDR mam 266,99. Czy powinienem mieć 333 przy kości DDR333? Fachowcy! Proszę o pomoc w wyjaśnieniu co ja takiego kupiłem. Co to w rzeczywistości za kość? Jak mogę sam to sprawdzić (czy są jakieś programy testujące RAM)? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ChamRyszak Opublikowano 6 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2003 Wszystko jest w porządku. Kości przeznaczone są do pracy z czestotliwosciąśą 166MHz(PC2700). Świadczy o tym właśnie ta końcówka 6B.Według nomenklatury Adata 6 to czas dostępu wynoszący 6ns a B to CL2.5. Jak by było 6AB to oznaczało by 6ns CL2. W kościach PC2100 stosowane są modele z końcówkami 75AB i 75B o czasach dostępu 7.5ns i analogicznie CL2 i CL2.5. Opisu naklejki(tej pierwszej części, bo druga jest oczywista) niestety nie potrafie zinterpretować. Kosci te są popularne i stosowane w wielu no-nameach(takich jak twoje). Pamięci choć może do wyczynowych nie należą , złe nie są. Sprzedawałem takie i nawet niektóre ładnie się kręciły. Co do wyniku twojego testu to po prostu FSB masz ustawione na 133MHz synchronicznie i dlatego programy bedą ci pokazywały DDR266. Zmiany na asynchroniczne taktowanie pamięci dokonuje sie w biosie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek-GiereQ Opublikowano 6 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2003 niom dokładnie wyczerpany temat:) POZDRAWIAM WAS;d Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...