Idaho Opublikowano 28 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2007 Szukałem szukałem i nic nie znalazłem. Jak powinno się prawidłowo przykręcić płytę. Standardowe ATX PCB. 6 otworów wzmocnionych otoczką metalową. I tu pojawia się problem dokręcę na chama wszystkie to wiadomo. Czyli biorę na logikę dwie na górze muszą być no bo coś musi utrzymać proca z wentylatorem (tak kombinuję :) ) następnie przy śledziach no bo grafa waży ale na końcu grafy już nie i na dole przy śledziach jeszcze jedna patrząc na obudowę tower stojącą. Czyli 4 śruby reszta kołki. I co wyszło? To że górny krótszy i lewy dłuższy (boki) mają śruby a reszta kołki. I nadal nie wiem czy dobrze. Kiedyś ktoś mi mówił że 3 wystarczą a reszta na kołki ale jak to jest dzisiaj gdy grafy i proce swoje ważą ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 28 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2007 Szukałem szukałem i nic nie znalazłem. Jak powinno się prawidłowo przykręcić płytę. Standardowe ATX PCB. 6 otworów wzmocnionych otoczką metalową. I tu pojawia się problem dokręcę na chama wszystkie to wiadomo. Czyli biorę na logikę dwie na górze muszą być no bo coś musi utrzymać proca z wentylatorem (tak kombinuję :) ) następnie przy śledziach no bo grafa waży ale na końcu grafy już nie i na dole przy śledziach jeszcze jedna patrząc na obudowę tower stojącą. Czyli 4 śruby reszta kołki. I co wyszło? To że górny krótszy i lewy dłuższy (boki) mają śruby a reszta kołki. I nadal nie wiem czy dobrze. Kiedyś ktoś mi mówił że 3 wystarczą a reszta na kołki ale jak to jest dzisiaj gdy grafy i proce swoje ważą ? standard atx to 9 lub 10 otworów mocujących - daje to na prawdę stabilne zamocowanie mobasa ja tam wszysto na śrubki preferuję Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 28 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2007 Ja wszystko co mogę na śrubki jadę a reszta to plastikowe kołki-podpurki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Idaho Opublikowano 1 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2007 Co najpierw montować płytę -> cooler? W tej chwili mam zdemontowaną płytę a już nie chciało mi sie zdejmować coolera i zdziwka bo wygina płytę główną w łódeczkę s775. Czy to normalne? Na s478 czegoś takiego nie było. Jak z naprężeniami? Jak ponownie będę przykręcał MB to najpierw zdjąć wiatrak? Cooler boxowy Intela. W filmiku instruktażowym Intela pokazują coby najpierw przykręcić płytę a potem collera (proc wiadomo siedzi) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nytalith Opublikowano 1 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2007 ja tam wole najpierw coolera, potem plyte do budy. Niechce mi sie silowac z tym w tej ciasnocie. A to ze pcb sie wygina to normalne, jak skladalem kompa tezsie balem ze cos peknie, ale okazuje sie ze laminat jest zadziwiajaco wytrzymaly. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qlf0n Opublikowano 1 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2007 Jeśli jesteś w 100% pewien, że dobrze zamontowałeś coolera (szczególnie te wersje z otworami w laminacie, co porządnie trzymają się) to i ostrożnie możesz część ciężaru przytrzymać za cooler. Aczkolwiek wiadomo, radiator, procek, miejsce styku. Wszystko z wyczuciem.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Idaho Opublikowano 2 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2007 Mam jeszcze jedno pytanie Czy mogę przetrzymywać płytę z zamontowanym coolerem (czekam na obudowę jeszcze parę dni) ? Czy lepiej zdmontować cooler? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziuby Opublikowano 2 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2007 Jeżeli wygina Ci płytę to od środka włóż kawałek zwiniętej gąbki, gumki do ścierania w miejsce które znacząco sie wygina, Oczywiście zakładam że pod prockiem jest równo inaczej gąbka by sie przytopiła Szkoda że nie pokazałeś jak to wygląda odpowiedzi byłyby bardziej precyzyjne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...