Skocz do zawartości
Zoltar

Stabilność i stery Nforce2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Słyszałem, że sterowniki do tego udanego chipsetu są niedopracowane.

Jak to jest z nimi ?

Drugie pytanie, jak wygląda stabilność na takiej płytce (Epox) ?

Składam kompa architektowi, dlatego stabilność oraz wydajność są dla niego najważniejsze... 8)

Jak możecie to podajcie też jaki macie zasilacz, bo mu padł...dobry do kręcenia, ale lajtowego 1700+/2200+ :D Obudowa i zasilacz Feel 2 będzie dobra ??

Z góry dziękuję za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo innej płyty (inny chipset/ kt333/kt400) chyba nie ma sensu kupować.

Na innych płytkach, też widzę niezłe wyniki w kręceniu. Chociaż ograniczone przez pci/agp w porównaniu do nforce2.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla architekta to kup Intela.. Nie bede sie tlumaczyl dlaczego

hehe. Jakoś do tej pory na stabilność nie narzekał (Athlon 1000 i K7s5a)

Więc proszę o sensowne odpowiedzi. Chyba, że jest tak kiepsko ze stabilnością, skoro zachęcasz intela...tymbardziej nie rozumiem podniety tym chipsetem, jeżeli to co wyżej to prawda... :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc proszę o sensowne odpowiedzi. Chyba, że jest tak kiepsko ze stabilnością, skoro zachęcasz intela...tymbardziej nie rozumiem podniety tym chipsetem, jeżeli to co wyżej to prawda... :?

Wiec o co chodzi?? Sory ale nie rozumie ciebie. Chesz złożyć kompa który ma być wydajny i stabilny wiec jezeli tak zależy na stabilności to kup tego epoxa i athlona 2600+ i nie podkrecaj go. Albo intela a koles napewno nie bdzie nazeka. Ach. :)

ps. w takim przypadku brał bym pentiuma (3,6- nie podałeś kwoty) i po problemie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiec o co chodzi?? Sory ale nie rozumie ciebie. Chesz złożyć kompa który ma być wydajny i stabilny wiec jezeli tak zależy na stabilności to kup tego epoxa i athlona 2600+ i nie podkrecaj go. Albo intela a koles napewno nie bdzie nazeka. Ach. :)

ps. w takim przypadku brał bym pentiuma (3,6- nie podałeś kwoty) i po problemie :)

Chce, żeby był stabilny. I nie rozumiem sensu kupowania proca za 800 zł, jak mogę mieć taki sam za 260 :D

Jestem ciekaw, jak wygląda sprawa stabilności (sprawa słabych sterowników, o czym wspominał Szymon). Wiem, że powyżej 2 Ghz stabilność może być zachwiana (zależy od serii proca). Dlatego chcę go puścić tylko na magistrale 166. Teksty, że mam kupić Intela są głupie i tyle...I do tego chciałem swoim poprzednim postem nawiązać.

Pozdrawiam.

Czekam na zadowolonych posiadaczy tej płyty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sorki co maja sterowniki do plyty z podkrecalnoscia procka ???

a jak to ma byc dla architekta to nie kombinuj z podkrecaniem proca bo jak mu sie kiedys zawiesi i straci jakis bardzo wazny projekt to powiesi Cie za jaja i tyle bedziesz mial z tej oszczednosci

do powaznych prac takich wlasnie jak architektura programowanie serwery nie warto tracic stabilnosci przez podkrecanie bo mozna wiecej na tym stracic niz zyskac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szukasz zadowolonych użytkowników Epoxa 8RDA+ - to ja się zgłaszam na ochotnika,

co do pierwszego pytania: pod win 98 działam na sterach asusa i jest OK; pod XP stery 2.03 od nVidia i jak wyżej

drugie: u mnie stabilność była dobra aż nie zacząłem "bawić się" prockiem i timingami pamięci, mogę Ci powiedzieć jedno "stabilność jest odwrotnie proporcjonalna do extremalnej podkręcalności"

na zakończenie: KUPUJ I NIE KRĘĆ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale sqadasz mu procka aż marzenie...

Jak nie wiesz, że P4 jest lepsze od Athlona do grafiki to mu lepiej nie rób takie przysługi i nie sqadaj mu tego kompa.

Co do pracy grafika. Popieram RaF'a. Komputer powinien byc stabilny, a jak kręcisz to ryzykujesz.. zastanów sie ile on może stracić.

Każde nawet niedopracowane stery do NForca są lepsze od KT*** cośtam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ehhhh, ale bitwa AMD vs. Intel więc ja jej nie będę ciągną dalej. Do tej pory nie spotkałem się z niestabilnością na płycie z nForce2, fakt sterowniki sa ciągle dopracowywane (m.in. ma sie pojawić obługa Aureal [czy jakos tak] 3D dla APU) jednak nic się nie wiesza wszystko jest git :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wiec niestety musisz zmieścić sie w jakiejś kwocie(??) ... szkoda :( :) No wiec kup 1700+ (juz wiadomo jaka seria.. itp :)) epoxa na nforce2, 5 GB ramu 333 fsb i kręć :) I po problemie ;) Tylko kto za to zapłaci :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale sqadasz mu procka aż marzenie...

Jak nie wiesz, że P4 jest lepsze od Athlona do grafiki to mu lepiej nie rób takie przysługi i nie sqadaj mu tego kompa.

Co do pracy grafika. Popieram RaF'a. Komputer powinien byc stabilny, a jak kręcisz to ryzykujesz.. zastanów sie ile on może stracić.

Każde nawet niedopracowane stery do NForca są lepsze od KT*** cośtam.

Dobrze wiem, tylko jest też dużo droższy...nie ? :? Nie zawsze można złozyć to na co ma się ochote... :(

Dzięki za odpowiedzi. Podkręcanie było by tylko awaryjnym wyjściem. Zresztą, czy twój komp jest niestabilny ?

Po co na forum, jest kupa ludzi z tymi płytami ? Po co podkręcają na ponad 2000 Mhz, jeżeli powoduje to niestabilność ? Wiem, bo chcą,lubią, ale chodzi mi o praktyczne uzasadnienie, czy dodatkową moc będzie można wykorzystać, czy nie (przez ciągłe zwisy)

Jeżeli <span style="color:red;">[ciach!]</span>iany Ecs był stabilny, to nie widzę przeciwskazań co do tego zestawu. Chodziło mi o puszczenie go tylko na 166 i minimalne podwyższenie napięcia.

Sporo ludzi podkręcając te proce, ma stabilne kompy. No bo nie widzę sensu kupowania specjalnie takiej płyty i proca, podkręcania go i nieużywania go w żadnych celach...bo ciągle się wiesza. Bo inaczej to podchodzi pod szpan... :wink:

Mój stary złom jest stabilny, a mam kiepską płytę.

Obecnie posiada on Athlona 1 Ghz i jest zadowolony, aczkolwiek dodatkowa moc się mu przyda, zawsze przecież można sprawdzić stabilność po podkręceniu i w razie problemów wrócić do nominalnych ustawień. Przez dodanie tego podkręcania w temacie, namąciłem i rozumiem wasze komentarze, chociaż mam pewne wątpliwości.

Jeżeli już jesteśmy w temacie, to czy dual-ddr da jakieś wymierne korzyści w Ato- cadzie i 3d-studio. Oraz w tworzeniu wizualek.

Jak jest z dodatkami do wersji z + (wyjście cyfrowe, kontroler).

Są, czy ich nie ma ?

I nie kłóćmy się.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym nie ryzykowal z ostrym podkrecaniem proca na maszynie ktora ma sluzyc do powaznych prac

a nuz sie cos stanie i sie zrestartuje i co wtedy jak kumpel beedzie pracowal nad waznym projektem ??

a dual ddr da sporo bo 3d max kozysta bardzo duzo z pamieci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym nie ryzykowal z ostrym podkrecaniem proca na maszynie ktora ma sluzyc do powaznych prac

a nuz sie cos stanie i sie zrestartuje i co wtedy jak kumpel beedzie pracowal nad waznym projektem ??

Właśnie o to mi chodziło.

Pamiętaj, że P4 ma więcej pamięć podręcznej o Athlonka i dzięki temu jest wydajniejszy w takich zabawach jak CADzik.

Po wycenie tego co napisałeś i tego co ja napisałem nie wiedzę zbyt wielkiej róźnicy cenowej.

O... i napisałeś, że sqadasz mu tego kompa, a potem, że sprzedawca powiedział...

Jak mówisz, że sqadasz sam to nie mów, że idziesz do sklepu i pytasz się sprzedawcy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki, o to mi chodziło.

W razie jakichkolwiek problemów ze stabilnością, podkręcanie nie będzie wchodziło w rachubę. Niska temperatura to też spora zaleta tego procka.

Bo chyba nawet dla samego duala warto kupić tą płytę, czy lepiej wybrać coś na kt333 lub 400 ? Zaoszczędzić, jeżeli tak, to co wybrać.

Darować sobie wersję z plusem ? Czy ona się już tak nie grzeje (wersja 1.1 jest najnowsza?) Czy warto dopłacić, nawet jak poza soundstormem nie będzie się korzystać z reszty tych bejerów ?

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamiętaj, że P4 ma więcej pamięć podręcznej o Athlonka i dzięki temu jest wydajniejszy w takich zabawach jak CADzik.

Po wycenie tego co napisałeś i tego co ja napisałem nie wiedzę zbyt wielkiej róźnicy cenowej.

O... i napisałeś, że sqadasz mu tego kompa, a potem, że sprzedawca powiedział...

Jak mówisz, że sqadasz sam to nie mów, że idziesz do sklepu i pytasz się sprzedawcy.

Jakiego sprzedawcy, gdzie ? :? 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O Sorry..... nie ten post... wybacz... :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spox.

Warto dopłacić do wersji z plusem ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spox.

Warto dopłacić do wersji z plusem ?

Oj waaaarto... niektórzy Ci powiedzą, że nie, ale nigdy nie wiadomo do czego się może przydać. A jak nie masz dobrej karty dźwiękowej to wybór jest oczywisty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja rada. Jezeli masz kase i zalezy Ci na niemal 100% sprzecie to kupujesz P4 + plyte na Intelu tym z dula-ddr i smiga niemal jakby byl Rambus - przy CADach to rozsadna konfiguracja, no i im wiecej pamieci tym lepiej. Przy obecnych cenach smialo 1GB, ale trzeba sie spieszyc bo juz ruszyly w gore !

Alternatywa... owa Nforce2 rowniez z dual-ddr (cudowna rzecz) do tego Athlon i duzo pamieci (1GB :D )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, penium 4 1,8 (krecisz maxymalnie.. :)) 512 MB ramu (firmowego) no i płyta np. epoxa i qrde czego więcej chciec?? :) A jak platforma amd to nforce2 to i frafa bedzie całkiemniezła zintegrowana.. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja rada. Jezeli masz kase i zalezy Ci na niemal 100% sprzecie to kupujesz P4 + plyte na Intelu tym z dula-ddr i smiga niemal jakby byl Rambus - przy CADach to rozsadna konfiguracja, no i im wiecej pamieci tym lepiej. Przy obecnych cenach smialo 1GB, ale trzeba sie spieszyc bo juz ruszyly w gore !

Alternatywa... owa Nforce2 rowniez z dual-ddr (cudowna rzecz) do tego Athlon i duzo pamieci (1GB  :D )

Ciekawe gdzie?

Sqad ty ceny bierzesz? Ja mam z hurtowni i tam jeszcze są kingstony za 308 ddr333 512'stki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnie pytanie. Do wersji z plusem podłączę kamere cyfrową bez problemu, czy czegoś brakuje, kabla itd. ?

Jak z grzaniem mostków w bogatszej wersji, poprawili to ?. I jaka jest najnowsza wersja płyty, 1.1 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnie pytanie. Do wersji z plusem podłączę kamere cyfrową bez problemu, czy czegoś brakuje, kabla itd. ?

Jak z grzaniem mostków w bogatszej wersji, poprawili to ?. I jaka jest najnowsza wersja płyty, 1.1 ?

Skoro masz cyfraka to + będzie Ci na 100% potrzebny.

Firewire jest przecież do tego stworzony.

Mozstki się grzeją ale jak wykożystujesz urządzenia takie jak LAN (na płycie), Firewire czy dodatkowe USB. Inaczej wszystko jest cool.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie przeczytalem calego watku bo sie zaczela bezsensowna rzez niewiniatek, wiec przepraszam jesli juz cos bylo itp.

--

Co do stabilnosci to plyta jest 100% stabilna,sam doszedlem do opcji 2.18ghz z timingami 4-3-2-2.0 i fsb 190.Testowane Prime95 (4h) nocka loopa 3dm i korzystanie 24h/7 (dc itp.).Ale rzeczywiscie sa pewne problemy, nie sa to objawy niestabilnosci tylko niedopracowanych do konca sterow.U mnie jedynym wyznacznikiem tego jest czasami "zabawne" dzialanie nagrywarki, przykladowo nero wywala ze moze nagrac z predkoscia 256x :))).Ale o niestabilnosci plyty z samej siebie nie mozebyc mowy.Moja propozycja wez ja +2kostki w miare firmowego ramu(to jest podstawa stabilnosci) i ten zasilacz Feel`a bedzie dobry (sam mam i nie narzekam).Zeby byc pewnym ze bedzie all stabilnie puszczasz na 1833 pzy 1.7v i nie ma bata zeby bylo cos niestabilnie w tym przedziale,kostki wsadzasz w odpowiednie sloty dzieki czemu masz 128bit ramy (dla architekta sie przyda ,w testach SPEC byla spora roznica) ustawiasz niskie timingi i lekko zawyz voltarz na 2.7v niezaszkodzi a bedzie wiekszy margines bezpieczenstwa.

Powylaczaj w biosie wszelkie niepotrzebne sprawy bo po co mu seriale np. A zawsze mniej to do zarzadzania przez system.Koncowo Xp +Sp1 i instalacja sterow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za super odpowiedzi. Jestem zadowolony, dostałem procka z serii JIUHB 0302 !!! Za 265 zł. Jutro mają być pamięci. Modecoma dorwe w innym sklepie. Ojciec architekta jak dowiedział się, że w nowym kompie ma być 1 GB ramu, zaczął gadać, że to niedobrze !!! :lol: Zostaje tylko CS i jutro go składam. Kurcze, skąd oprócz nvidia.com mogę zassać stery do płyty ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...