Skocz do zawartości
lucius

Ram , Co Wybrac ?

Rekomendowane odpowiedzi

Powiem krótko Kingston 667 na Elpidach za 99zl czy TwinMos Twister 800 za 111zl

Na razie będzie 2 x 1GB, a później może się włoży 4 x 1GB, albo 2 x 2GB jak moduły 2GB potanieją.... :D

Do wyboru mam sklepy:

Sprzetkom.pl

Proline.pl

Komputronik.pl

Sirius.pl

Dlatego zakładam, że gdzieś znajdę te pamięci na kościach Elpida... :)

A na jakich kościach są w końcu Twistery, może ktoś to zweryfikować, albo ktoś zna coś poza przypuszczeniami?

Ewentualnie mogę wziąć Kingmaxa 1066 2 x 1GB za 280zl co myślicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurde moglby mi ktos szybko odpowiedziec czy brac

kingston 2x1gb 667 nie na elpidach ; d

Pamięć DDR2 2x1GB PC6400 800MHz OCZ Platinum CL4 OCZ2P8002GK

btw: na czym sa te ocz , i na czym sa kingstony nie elpidowe ? : d

Edytowane przez lucius

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pajak28 napisał(a):

Kingstony nie na Elpidach są na remarkowych kościach Kingstona najczęściej i podkręcają się różnie, w zależności od sztuki.

Masz rację, mamy Kingstone na roznych Elpidach jedne lepsz inne gorsze do o/c jak sie trafi...

Ktos wie jak sie kręcą TwinMos Twister 800 :?:

Edytowane przez Spookie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja za 2gb dalem 236 zl . wiec 16zl wiecej niz podajesz za twinmosy , a radiatorek ladniejszy :)) .

pozatym promosy tez nie sa zle ;)

pozatym wydaje mi sie ze moga to byc elpidy bo :

http://www.ocztechnology.com/products/memo...um_dual_channel

i zdadza sie to z moim ID ramu :) . a tam podaja ze chodza na 4-5-4-15

i jezeli wierzac zestawieniu z http://forum.pcarena.pl/showthread.php?t=28961

to

PC2-6400 EL Platinum Rev 1.0 4.0-5-4-15 @ 2.1V Elpida

Edytowane przez lucius

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem, moje Twistery powinny byc teraz na poczatku tygodnia. Cena 105zl sztuka, na pewno potestuje i zobaczymy, tez rozwazalem te OCZ. Najwyzej sprzedam TwinMosy i kupie OCZ puki pamieci sa takie tanie hehe, takze Ty testuj OCZ, a ja bede pozniej Twistery niedlugo i zobaczymy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pixelik napisał(a):

nie oplaca sie kupowac nic po za najtanszym kingston albo goodram667.

opoznienia CL na intelu to roznica nie zauwazalna praktycznie. wiecej daja MHZ. chyba ze ktos lubi cyferki. hehe a wiem cos o tym bo mialem ballistixy ;)

Nie do konca.. CL5 to max.. CL6 to juz tragedia, nie oddlbym moich 950cl5 na 1050cl6 bo jak testowalem to wychodzilo tragicznie ;D a mam kingstony 667 ktore lataja na 950cl5 i jestem super zadowolony ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem sie oplaca doplacic do Twisterow, bo roznica w cenie jest ok 10zl kosztuja 105zl za sztuke, a Kingstony 99zl, w proline sa niby za 89, ale koles nie chcial powiedziec na jakich sa kosciach, ani pokazac modulow. Wole doplacic do 105zl i miec radiatory, standardowe 800MHz i z tego co sie orientuje pewne Elpidy..... nie wiem bede mial za kilka dni to przetestuje i na pewno opisze wrazenia gdzies tu na forum...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzie mozna jeszcze dostac kingstony na elpidzie? przeszukalem sporo sklepow, pytalem sie sprzedawcow z allegro i chyba wszystkie nowe dostawy to remarki :/

Wydaje mi sie, ze w tej chwili klasyfikacja cena/oc wyglada tak:

1. Goodram 667 micron d9g** / elpida

2. Kingston 667 elpida

3. Kingmax 667 powerchip

za kazda kostke 1GB 667 tych firm placimy ~90zł

Czy jest jeszcze jakas tania pamiec, ktora jest dostepna w Polsce i dobrze sie kreci?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lucas86 napisał(a):

Moim zdaniem sie oplaca doplacic do Twisterow, bo roznica w cenie jest ok 10zl kosztuja 105zl za sztuke, a Kingstony 99zl, w proline sa niby za 89, ale koles nie chcial powiedziec na jakich sa kosciach, ani pokazac modulow. Wole doplacic do 105zl i miec radiatory, standardowe 800MHz i z tego co sie orientuje pewne Elpidy..... nie wiem bede mial za kilka dni to przetestuje i na pewno opisze wrazenia gdzies tu na forum...

apollo.pl kingston/goodram 2x1 667 ~190zl.. a co do radiatorkow to sie mylisz i to bardzo.. czytalem kilka testow i radiatory jedynie kumuluja cieplo, srednoi 10 stopni wiecej jak bez, na co tez mam dowod bo mam Patriot SL kolegi ktore na @950 parza.. a moje sa lekko chlodne ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a to kuriozum : ) . w pamieciach montuje sie radiatory dla chlodzenia , a tu jednak sie okazuje ze jest na odwrot : ) . i w pizdu caly misterny plan , wszystkie firmy produkujace ram sie myla ; d , a moze to spisek producentow ? moze chca zeby pamieci sie grzaly i palily zeby konsumeci musieli ciagle kupowac nowe ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lucius napisał(a):

a to kuriozum : ) . w pamieciach montuje sie radiatory dla chlodzenia , a tu jednak sie okazuje ze jest na odwrot : ) . i w pizdu caly misterny plan , wszystkie firmy produkujace ram sie myla ; d , a moze to spisek producentow ? moze chca zeby pamieci sie grzaly i palily zeby konsumeci musieli ciagle kupowac nowe ?

To bylo zalosne :) Ponizej masz odp ;]... radiatorki sa dla takich ludzi jak Ty :D ktorzy kupia bo mysla ze to cos daje zamiast poczytac..

xacti napisał(a):

Radiatorki sa po to, zeby przyciagac ludzi. No chyba ze dasz na nie jakis nawiew, to wtedy pomoga. ;)

Z nawiewem jest miodzio, tylko ze to dodatkowy halas.. no i moje 667@950 po godzinie prime sa ledwo chlodne wiec imo nie potrzebny im radiator z nawiewem :) braciszka kingmaxy 1066 tak samo a te kumpla patrioty to parza ze szok ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi