celt Opublikowano 29 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2007 (edytowane) Witam. Ostatnio wyjąłem z szafy stary komputer w którym znajdował się dysk IBM Deskstar 30GB. Teraz chciałem go przyjąć, żeby go wsadzić do innego kompa, który miał pełnić rolę maszyny do pisania... Jeszcze 2-3 lata temu ten dysk sprawował się zupełnie normalnie. Jednak od tego czasu leżał po prostu w starym kompie i nic się z nim nie działo. Wiadomo, nieużywany sprzęt niszczeje, ale żeby aż tak? Objawy są takie, że jak go podłącze to mam bsod i restart. Próbowałem go podłączać na osobnej taśmie i z innym dyskiem... Jako master, jako slave i jako cable select... Z systemem startującym z niego i z innego dysku... Od początku zainstalowanym i włożonym 'w locie'... W tym ostatnim przypadku, jak windows wykrył nowy dysk to również następował bsod i restart. Teraz moje pytanie brzmi. Czy da się to coś reanimować, domowymi sposobami? Nie zależy mi na danych, bo tam raczej nic nie ma. Zdjęcia dysku i bsoda znajdują się tu: http://at.easyisp.pl/dysk/ Dzięki za wszystkie odpowiedzi. edit: cholera złe podforum - mógłby ktoś przenieść? Edytowane 29 Września 2007 przez celt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...