Skocz do zawartości
Skowri

Komputer Do Oceny

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Jako, że chcę pomóc bratu w wyborze części do kompa zwracam się z prośbą do was o jego ocenę. Ma na kompa ok. 2500zł.(ofc bez monitora). Komp głównie do gier, netu, filmów. Wszystkie ceny są ze sklepu: ulubiony.pl gdyż wydaje mi się, że nie jest tam za drogo. Takie części wybrałem:

Płyta Główna: ABIT IP35-E Intel P35 S775

Procesor: INTEL CORE 2 E4400 2.0GHZ 800/2M S775

Ram: tutaj jeszcze się nie mogę zdecydować gdyż w ulubionym nie mają Goodramów Pro 900:/ Może jakies propozycje?:P

Karta Graficzna: PALIT GF 8600GT 256MB DDR3/128b oczywiście Sonic+

Dysk Twardy: HDD CAVIAR 320GB WD3200AAKS SATA II

Obudowa: CoolerMaster Elite 330

Zasialcz: osobiście wybrałbym Corsaira 450 ale nie mają:/

Chłodzenie: PENTAGRAM FREEZONE HP-100 AlCu Lite lub AC7?

Pasta: AC Ceramiqe lub Silver?

Oczywiście procek będzie kręcony tak do 3Ghz max :wink: Moje pytania. Czy ryzykować i brać E4400 ze sklepu czy z allegro jakiegoś selekta próbować wyrwać. Czy ABIT jest dobrym wyborem a może Foxconn IP35a lub wyższy model ABIT IP35? Czy chłodzenie podoła? :unsure:

Proszę o komentarze. Z góry dzięki.

Pozdro

Edytowane przez Skowri

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

procek - E2160/E2180. Nie ma najmniejszego sensu brać E4400.

ram - w takim układzie starczą Kingstony 667

grafika - lepiej IMHO X1950PRO

zasilacz - BeQuiet StraightPower 450W(BN034)

chłodzenie - Pentagram

pasta - Silver pewnie trochę lepsza :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nigdy nie bawiłem się zworkami, dlatego wybrałem ABITa. A radek jest dość dużo droższy, więc odpada. Z resztą podobno większość nowych gier jest robionych pod nvidię. A ramy chyba wezmę A-Data 2x1024MB Extreme Edition DDR2 800MHz DDR za 279zł. I jeszcze nagrywarka:P Nie mają Samsunga SH-S183A ani żadnej z tej rodziny:/ Możecie coś zaproponować?:P

A może jednak warto dopłacić do goodramów pro 900. Są na przykład tutaj: http://shift.sklep.pl/index.php?t=w&id...mp;skad=skapiec . I do tego są na micronach D9. Może ktoś się wypowiedzieć czy warty?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przejrzałem testy:P Macie rację nie ma największego sensu brać E4400. Teraz tylko pytanie czy brać E2160, czy E2180:P Wydaje mi się, że nie ma sensu dopłacać 50zł. do E2180. Jeszcze jedno pytanie czy ta pasta będzie dobra- ZALMAN - Pasta termoprzewodząca ZM-STG1 (3,5g). Niestety nie mają na składzie silver 5:/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi