Skocz do zawartości
Bull_Byk

Pytanie O Sound Blastera I Zintegrowana Muze

Rekomendowane odpowiedzi

moje pytanie wynika z faktu ze mam glosniki 5.1 i chcialem kupic karte Creative Sound Blaster Audigy SE OEM ktory niby obsluguje dzwiek do 7.1

no i moje pytanie:

widze ze na tej SB jest 4 wejscia(wyjscia) czyli jakbym podlaczyl w przyszlosci glosniki 7.1 to jak nie da sie juz podlaczyc mikrofonu ani wejscia line in?? bo jak tak to moze jest mozliwosc zeby np na tym SB podlaczyc glosniki 5.1 a do zintegrowanej np sluchawki mikrofon i podlaczyc cos line-in

bedzie to dzialac?? czy niestety albo jedno albo drugie musi byc

Edytowane przez Bull_Byk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W audigy SE sa trzy wyjscia. Ten niebieski jack to jest wejscie, tylko nie pamietam czy line-in czy line/mic-in.

Creative sobie wymyslil taka bzdure ze na jednym jacku beda az trzy kanaly zeby zmiekszyc koszty dodatkowych gniazdek :P [no bo sorry, ale rzaden inny powod mi do glowy nie przychodzi]. Dlatego zeby podlaczyc zestaw 7.1 do karty creative musisz miec odpowiednie przejsciowki [choc czesto sa w standardzie].

Edytowane przez Paolo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko można podłączyć, ale nie ma łatwo ;-)

Górne gniazdko jest kombinowane, obsługuje mikrofon, line-in, SPDIF out i in. Do SPDIF istnieje specjalny moduł z gniazdkami. Przypuszczam, że jakąś prowizorkę można też zrobić samemu.

Drugie gniazdko obsługuje słuchawki lub wyjście liniowe frontów.

Dwa pozostałe gniazdka obsługują 6 kanałów. Przy czym 4 kanały wychodzą przy użyciu zwykłych min-jacków stereo. Żeby mieć 7.1 to potrzeba wtyczek z jeszcze jednym złączem. Chyba głośniki Creative mają takie na wyposażeniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja np u siebie na plycie glownej mam 3 wyjscia jedno wyjscie stereo glosniki drugie wejscie line - in a 3 na mikrofon a za pomoca sterownikow mozna ustawic ze zamiast lin-in sa wyjscia na sub i centralny a zamiast mikrofonu jest wyjscie na tylnie glosniki ;]

moze w tej audigy jest tak samo??

Edytowane przez Bull_Byk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo jak tak to moze jest mozliwosc zeby np na tym SB podlaczyc glosniki 5.1 a do zintegrowanej np sluchawki mikrofon i podlaczyc cos line-in

bedzie to dzialac?? czy niestety albo jedno albo drugie musi byc

jako ze chyba jeszcze nikt nie odpowiedzial na to pytanie to ja to uczynie ;)

mozna to uczynic bez najmniejszego problemu, tylko pozniej trzeba poustawiac, aby dany program korzystal z danej karty dzwiekowej, np domyslna karte dzwiekowa ustawic sound blastera a w ustawieniach dajmy na to skype ustawic aby korzystal ze zintegrowanej karty dziwekowej.

Jest to bardzo wygodne bo nie trzeba za wiele kombinowac a i nie trzeba sie schylac i przepinac kabli ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi