MorDeK Opublikowano 6 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2003 :!: :!: :!: Jestem użytkownikiem komputerów od 6 lat ale niestety od roku poznałem fascynujący śwat overcracingu i benchmarku prosze pomóżcie mi złożyć taki komputer żeby chodził stabilnie i nie było problemu z wydajnością i podkręcaniem :!: :!: Bardzo prosze pomóżcie mi!!! :!: Oto propozycja jaką dostałem od sprzedawcy: SOUND BLASTER LIVE PLAYER 5.1 OEM VGA MINT ATI 9500 128MB DDR TV+DVI KLAWIATURA TRACER TRK-4 SLA SLIM PS/2 NAGRYWAR. LITEON 48/24/48 BOX LTR48246S OBUD.TRACER TRO-434 AQUA 350W P4 DDRAM 512MB 2700 PC333 (GWAR.DOŻYWOTNIA) ASUS A7V8X/LAN KT400 DDR400 AGPX8 MUZ lub Enemic 8TCX2+ AMD ATHLON XP 2400GHz BOX Przepraszam wiem że nie powinno sie umieszczać takich postów ale naprawdę jestem w kropce i nie wiem co zrobić :cry: mój pierwszy komputer jest do dziś na stanowisku pracy i czas coś zmienić wkońcu ma sześć lat a ja nie wiem co wybrać!!!!!! Prosze o pomoc zaawansowanych (bardziej odemnie)użytkowników o pomoc! Sorry za długość posta :) !! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LOBO Opublikowano 6 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2003 Ten zestaw nie jest zły - ale .... olej sblive i zmień płytę na coś z chipsetem Nforce 2 i dzwiękiem soundstorm (np epox 8rda+) ja nie ufam produktom minta jeśli chodzi o grafiki -poleciłbym coś innego - z takich choćby prolinka ... a i zaoszczędź na procesorze - kup 1700+ i ustaw mgistralę 166 - będziesz miałpodobnąwydajność za mniejszą kasę ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
??????? Opublikowano 6 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2003 jak do OC to tak proc Axp 1700+ z jakiejs dobrej seri plyta cos na Nforce 2 - Epox 8rda+ (oczywiscie wtedy niemusisz kupowac live'a :D ) lub cos tanszego np. soltek, karte grafiki jednak bym zmienil na radeona 9500pro ram 2x 256MB np. samsung, twinMOS i jakis dysk moze jakas barracuda :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zoltar Opublikowano 6 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2003 Dokładnie, chcąc podkręcać kup 1700+ poszukaj tematów, o seriach procków, tam dowiesz się wszystkiego. Dobra seria to JIUHB. I kartę graficzną innego producenta. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
??????? Opublikowano 6 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2003 a i jeszcze jedno ile masz kasy na ten zestaw ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateoosh Opublikowano 6 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2003 Pon pierwsze witam na forum :]. Weż takie coś a nie pożałujesz 8). AXP 1700+ np. JIUHB 0302 Epox 8RDA+ 2x TwinMOS PC3200 256MB Caviar 8MB cache pojemność w zależności od kasy Buda z jakąś porządną zasiłką [np. enlight, chieftec, huntkey] Grafa i reszta gratów wg. kasy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ponury Opublikowano 6 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2003 Co do grafy to lepiej bierz 9500 pro bo jest znacznie wydajniejszy. Kasy wydasz niewiele więcej a wielka będzie Twa radość :D . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_jaro_ Opublikowano 6 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2003 Koledzy maja rację dobrej serii Antka xp 1700 zrezygnuj z livea i wez epoxa 8rda+ do tego 2x 256 ddram infineon, hynix, kingstone, samsung koniecznie 333 mhz (pc2700) no a reszte jak chcesz. QAh co do grafiki to wez Lepiej tego pro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 6 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2003 :!: :!: :!: Jestem użytkownikiem komputerów od 6 lat ale niestety od roku poznałem fascynujący śwat overcracingu nie zebym sie czepiał :oops: :lol: ale wymysliłes jakąs nową formę o/c przez te 6lat?? :wink: a raczej przez ostatni rok?? :wink: ps.epox 8rda+ , radeon 9500pro , 512 ddr 2700 i wyzej , proc jaki wiesz , reszta dowolnie aha z hdd caviar z 8mb cache Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Allen Opublikowano 6 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2003 to zalezy od kasy, ale powiem tak koloes chce dsotac wiecej kasy za tego Xp2400+ i dlatego ci go zaproponował. Wg mine to bedzie: Epox 8RDA+ (olej Live'a! na Epoxie masz lepszy dźwięk) Xp 1700+ JUIHB CAVIAR z 8 MB CAche 2x256 DDR 333MHz np. Kingston, TwinMOS Grafe to Radek 9500PRO i nie tej firmy, moze HISa I to yba wszystko Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek-GiereQ Opublikowano 6 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2003 a jak sie niechesz bawić w podkręcanie to kup tego proca powinien starczyć na conajmniej 2 do 3 lat a potem moze ktoś Ci go podkręci, no i płyta z nforcem 2 to swietny wybór naprawde wydajne i bajeranckie jak sie ładnie poustawia ;)) ponoc dobry jest tanszy model solteka taki złoty niemapietam co to za numerek albo epox to sa dwie najlepsze płyty wg mnie :)[z nfrosem] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam18 Opublikowano 6 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2003 Ja bym nie brał Xp2400+ tylko 1700+ różnica pomiędzy prockami jest duża a 1700+ puścisz spokojnie na magistrale 166 no i mnożnik idzie dać większy. Co do reszty to: Epox RDA+ (nie musisz sb live kupować bo na epoxie dźwięk jest lepszy) Barracuda V lub Caviar 8cache pojemność zależy od ilości kasy Radeon 9500pro 128mb (Hercules :) ) jak na procku zaoszczędzisz to na herculesa starczy. różnica pomiędzy mintem 200 zł 2X 256Mb 333 Kingston nagrywarke wybrałeś ok no i obudowa zasiłka 350 lub lepsza pozdro Amd Athlon Xp 1700+ @ 3000+ (11.5X209) (JIUHB302) 1.95V WC,EPOX 8K3A+ WC , GF4TI 4600 (350,700) WC ,512 DDR KINGSTON 333 (2.7) SB AUDIGY,CDRW LITEON 48X12X48 ,DVD 16X48 LG. Seagate V Barracuda 80GB 3DMark 2001 Se - 14000 3DMark 2003 - 2200 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam18 Opublikowano 6 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2003 Ja bym nie brał Xp2400+ tylko 1700+ różnica pomiędzy prockami jest duża a 1700+ puścisz spokojnie na magistrale 166 no i mnożnik idzie dać większy. Co do reszty to: Epox RDA+ (nie musisz sb live kupować bo na epoxie dźwięk jest lepszy) Barracuda V lub Caviar 8cache pojemność zależy od ilości kasy Radeon 9500pro 128mb (Hercules :) ) jak na procku zaoszczędzisz to na herculesa starczy. różnica pomiędzy mintem 200 zł wydajność napewno będzie wyższa jeśli kupisz herculesa i 1700+ i podkęcisz go (spokojnie na 2400+ pójdzie. 2X 256Mb 333 Kingston nagrywarke wybrałeś ok no i obudowa zasiłka 350 lub lepsza pozdro Amd Athlon Xp 1700+ @ 3000+ (11.5X209) (JIUHB302) 1.95V WC,EPOX 8K3A+ WC , GF4TI 4600 (350,700) WC ,512 DDR KINGSTON 333 (2.7) SB AUDIGY,CDRW LITEON 48X12X48 ,DVD 16X48 LG. Seagate V Barracuda 80GB 3DMark 2001 Se - 14000 3DMark 2003 - 2200 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RedNacz Opublikowano 6 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2003 :!: :!: :!: Jestem użytkownikiem komputerów od 6 lat ale niestety od roku poznałem fascynujący śwat overcracingu i benchmarku prosze pomóżcie mi złożyć taki komputer żeby chodził stabilnie i nie było problemu z wydajnością i podkręcaniem :!: :!: Bardzo prosze pomóżcie mi!!! :!: Oto propozycja jaką dostałem od sprzedawcy: SOUND BLASTER LIVE PLAYER 5.1 OEM Nie trzeba...(patrz niżej) VGA MINT ATI 9500 128MB DDR TV+DVI Lepiej Sepphire albo herculesa... ale nie minta (na litość)... KLAWIATURA TRACER TRK-4 SLA SLIM PS/2 Nie znam się... NAGRYWAR. LITEON 48/24/48 BOX LTR48246S Szajs... lepiej LG48x. OBUD.TRACER TRO-434 AQUA 350W P4 Po co coś pod P4 jak chcesz Antka.... kup dużą obudowę i zasilacz Chifteca 360. DDRAM 512MB 2700 PC333 (GWAR.DOŻYWOTNIA) Lepiej 2x256 albo jak masz kase (a pewnie masz) 2x 512. ASUS A7V8X/LAN KT400 DDR400 AGPX8 MUZ lub Enemic 8TCX2+ O zgrozo...:) EPOX 8RDA+ (LAN,(kiepski, ale jest, SoundStorm[6 kanałów], Firewire, 6x USB2.0)... zapamiętaj...wykuj...kup... AMD ATHLON XP 2400GHz BOX Mówisz, że jesteś w overklockach, a chesz wywalać kasę na takie coś. Poczytaj na forum co to jest Athlon 1700+, a zrozumiesz dlaczego to on powinien być na liście twoich zakupów... Co do karty muzycznej... na Epoxie 8RDA+ masz bardzo wymierny dźwięk za darmo (soundstorm) najlepszy z wbudowanych jakie są. Nie kupuj szajsu pod KT400 jak możesz kupić NForce2. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MorDeK Opublikowano 7 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2003 no tak tylko słuszałem że jak sie podkreca kompa na gwarancji to sie ja traci nawet jeśli kombinujemy chociażby przy obudowie:[:((( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RedNacz Opublikowano 7 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2003 NIE KUPUJ W SKLEPIE ZŁOŻONEGO KOMPA!!!!!!!!!!!!! Wsadzą Ci <span style="color:red;">[ciach!]</span>o i już nic nie poradzisz. Złóż sam. Z części które podałem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MorDeK Opublikowano 7 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2003 a jeszcze jedno byłem dziś u kumpla w sklepie i o dziwo powiedział mi że ten epox 8RDA+ to shit w płytach głównych że MSI są duzio lepsze i w ogóle..ale mam zamiar posłuchać większości i iśc za rozsądkiem więc chyba wybiore epox`a 8RDA+:))) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 7 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2003 a jeszcze jedno byłem dziś u kumpla w sklepie i o dziwo powiedział mi że ten epox 8RDA+ to shit w płytach głównych że MSI są duzio lepsze i w ogóle..ale mam zamiar posłuchać większości i iśc za rozsądkiem więc chyba wybiore epox`a 8RDA+:)))zajebistych masz kumpli nie ma co-fachura jak......sam sobie dopowiedz masz podany zajebisty optymalny zestaw wiec nie mecz kota i bierz go Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MorDeK Opublikowano 7 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2003 a jeszcze pytanko czym to chłodzić?? Myślałem o WC i zrobić z plexy obudowe co na to powiecie? doradzicie coś leprzego?? bardzo prosze o rady:)))!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RedNacz Opublikowano 7 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2003 a jeszcze jedno byłem dziś u kumpla w sklepie i o dziwo powiedział mi że ten epox 8RDA+ to shit w płytach głównych że MSI są duzio lepsze i w ogóle..ale mam zamiar posłuchać większości i iśc za rozsądkiem więc chyba wybiore epox`a 8RDA+:))) Jakbym miał takiego qmpla to bym mu zasunął kopas w jajas. Zapytaj się go dlaczego tak twierdzi. Moze ten "specjalista" sam ma MSI albo go nie stać na EPOXA. A jeśli sprzedaje w tym sklepie to czy przypadkiem nie chciał Ci wcisnąć MSI bo właśnie nie ma EPOX'ów. Jakiś śmieszny pajac ten twój kolega. Ale spoko, bo mi raz na giełdzie facet proponował jako alternatywę dla EPOX'a, ECS. Mało sie nie zesrałem ze śmiechu. :lol: :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 7 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2003 no to ja inaczej niz inni (zeby opcje stworzyc) plyta Abit KD7 na kt400 sb niet bo ta mobo ma zintegrowane 6 kanalow grafa 9500pro za proca nie ma co przeplacac, 1700+chodzi slicznie na wyzszych MHz-ach pamieci co najmniej 333 CL2 -co najmniej!!! (alez ty kasy musisz miec ze cos takiego kupujesz) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krootki Opublikowano 7 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2003 VGA MINT ATI 9500 128MB DDR TV+DVI Lepiej Sepphire albo herculesa... ale nie minta (na litość)... Dlaczego nie Minta :?: :evil: Ja mam Minta i jest kartą idealną . Prawdopodobnie jest to BBA tylko, że w pudełku Minta. I tak jest z większością Radków 9500PRO (bo przecież takie tutaj polecają zamiast 9500 bez PRO). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RedNacz Opublikowano 7 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2003 no to ja inaczej niz inni (zeby opcje stworzyc) plyta Abit KD7 na kt400 sb niet bo ta mobo ma zintegrowane 6 kanalow grafa 9500pro za proca nie ma co przeplacac, 1700+chodzi slicznie na wyzszych MHz-ach pamieci co najmniej 333 CL2 -co najmniej!!! (alez ty kasy musisz miec ze cos takiego kupujesz) HERETYK!! Spalić Cię na stosie?! :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 7 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2003 HERETYK!! Spalić Cię na stosie?! :twisted: a co masz do zestawu zaproponowanego przez KGB?? co ci chłopie znowu nie pasi??jestes tak slepo zapatrzony w tego epoxa ze juz zygac sie chce jakby wszystko inne było <span style="color:red;">[ciach!]</span>em Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RedNacz Opublikowano 7 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2003 HERETYK!! Spalić Cię na stosie?! :twisted: a co masz do zestawu zaproponowanego przez KGB?? co ci chłopie znowu nie pasi??jestes tak slepo zapatrzony w tego epoxa ze juz zygac sie chce jakby wszystko inne było <font color="#FF0000">[ciach!]</font> Jaki jest sens w kupowaniu KT400 skoro za takie same pieniąch można kupić nForce2? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MorDeK Opublikowano 7 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2003 No dopra więc wygląda na to że mój najbloższy zestaw będzie wyglądał następująco:)))): -Epox 8RDA+ -WC(kupny) (jak znacie lepsze chłodzenie to podajcie) -Hercules Ati Radeon 9500pro 128MB DDR(myślałem o 9500 i zrobić 9700 ale każecie 9500pro więc biore) -AthlonXP 1700+ lub 2000+(zależy od rodziców:))))) ) -KLAWIATURA TRACER TRK-4 SLA SLIM PS/2 -NAGRYWAR. LITEON 48/24/48 BOX LTR48246S -KLAWIATURA STANDARDOWA -2x256MB DDR PC3200/2700 TwinMOS -obudowa pod antka z 400W zasiłką:)))większa jakaś(pobawie sie z plexą:)) )tak żeby miała z 5-6 wejść takich do cd :D(zapomniałem jak to sie nazywa :P) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 7 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2003 Jaki jest sens w kupowaniu KT400 skoro za takie same pieniąch można kupić nForce2? to ze tobie czy mnie to akurat mobo odpowiada nie znaczy ze musi odpowiadac wszystkim zalezy od oczekiwan i preferencji -tym bardziej ze ten abit b.dobrze sie do oc nadaje-osiagaja na nim wyniki porównywalne a czasem lepsze niz na 8rda poza tym nie kazdy musi kochac nvidie albo epoxa-bo np nie lubi miec płyty koloru sraczki po szpianaku :P :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 7 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2003 No dopra więc wygląda na to że mój najbloższy zestaw będzie wyglądał następująco:)))): -Epox 8RDA+ -WC(kupny) (jak znacie lepsze chłodzenie to podajcie) -Hercules Ati Radeon 9500pro 128MB DDR(myślałem o 9500 i zrobić 9700 ale każecie 9500pro więc biore) -AthlonXP 1700+ lub 2000+(zależy od rodziców:))))) ) -KLAWIATURA TRACER TRK-4 SLA SLIM PS/2 -NAGRYWAR. LITEON 48/24/48 BOX LTR48246S -KLAWIATURA STANDARDOWA -2x256MB DDR PC3200/2700 TwinMOS -obudowa pod antka z 400W zasiłką:)))większa jakaś(pobawie sie z plexą:)) )tak żeby miała z 5-6 wejść takich do cd :D(zapomniałem jak to sie nazywa :P) epox -git radek tez po kij ci 2000???? jak 1700 to dokładnie to samo tylko zmieniasz mnoznik tracer-??nie znam <span style="color:red;">[ciach!]</span>a-pewnie jakis shit-dołoż do logitecha lite-on ok ddr ok sprawdz dobrze zasiłke przed kupnem-jakie ma paramerty-jak nie chcesz wtopic to kup np chiefteca 360w Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 7 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2003 Jaki jest sens w kupowaniu KT400 skoro za takie same pieniąch można kupić nForce2? no tak sie sklada ze ten Abit jest tanszy od 8RDA+ i lepszy do o/c fsb200 wyciaga ,napiecia wyzsze do ustawiania,chipset mniej sie grzeje i tranzystory tez (tylko ta pionowo ustawiona bateria tak dziwnie wyglada) Mam Abita i Epoxa ,mialem tez do czynienia z KD7R i wywarla na mnie rewelacyjne wrazenie ,a 2% roznicy w wydajnosci to naprawde pomijalny parametr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateoosh Opublikowano 7 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2003 Jaki jest sens w kupowaniu KT400 skoro za takie same pieniąch można kupić nForce2? no tak sie sklada ze ten Abit jest tanszy od 8RDA+ i lepszy do o/c fsb200 wyciaga ,napiecia wyzsze do ustawiania,chipset mniej sie grzeje i tranzystory tez (tylko ta pionowo ustawiona bateria tak dziwnie wyglada) Mam Abita i Epoxa ,mialem tez do czynienia z KD7R i wywarla na mnie rewelacyjne wrazenie ,a 2% roznicy w wydajnosci to naprawde pomijalny parametr To co mówisz to co prawda -prawda ;), ale nie zapominaj że jak na tym Abicie puścisz FSB 200 to masz PCI 40MHz, a na nForsie2 zawsze 33MHz. pzdr. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...